Un sondaj realizat de firma de sondare a opiniei publice Konda a arătat joi că președintele turc Recep Erdogan se află cu peste 5 puncte procentuale în spatele rivalului său Kemal Kilicdaroglu în opțiunile alegătorilor pentru alegerile prezidențiale ce vor avea loc duminica aceasta, relatează Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Mehmet Akif Parlak / AFP / Profimedia

Sondajul plasează sprijinul pentru Erdogan la 43,7% în timp ce Kilicdaroglu este cotat cu 49,3% din intenția de vot, rezultate care sugerează că scrutinul prezidențial va avea nevoie de un al doilea tur pentru a decide câștigătorul. În cazul în care se ajunge în turul 2 acesta va fi organizat pe 28 mai.

Rezultatele sondajului consolidează ideea că Erdogan se confruntă cu cea mai mare provocare la adresa puterii sale în cele două decenii de când conduce Turcia, ele fiind în mare parte în linie cu altele care îl dau pe Kilicdaroglu, candidatul unei alianțe formate din 6 partide de opoziție, drept favorit.

Sondajul realizat pe 6-7 mai îi cotează pe ceilalți doi candidați, Sinan Ogan și Muharrem Ince, cu 4,8%, respectiv 2,2% din opțiunile de vot. Konda a declarat deja că majoritatea alegătorilor săi înclină către Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican turc, pentru turul 2 al alegerilor.

Sondajele prevăd un tur doi al alegerilor prezidențiale în Turcia

Un sondaj realizat de Metropoll arată de asemenea că Turcia va avea un al doilea tur al alegerilor prezidențiale, cotându-l pe Kilicdaroglu cu 49,1% din voturi, în timp ce Erdogan ar urma să primească 46,9% în prima rundă. Același sondaj îl dă pe liderul opoziției favorit în turul 2, cu 51,3% în intenția de vot.

Însă analistul politic Hakan Akbas, director general al unei firme de consultanță de la Istanbul, afirmă că Erdogan pare a fi pe cale să obțină ceea ce a sperat: șansa de a se confrunta cu oponentul său într-un al doilea tur.

„Date fiind cutremurele și criza economică, acesta ar fi un succes pentru el. Ceea ce acum contează și mai mult este rezultatul la alegerile parlamentare. Dacă vom avea un parlament divizat Erdogan va face apel către alegători să aleagă stabilitatea în locul haosului pe care îl va pune în cârca unei coaliții formate din 6 partide”, explică el.

Sondajul realizat de Konda cotează coaliția de guvernare a lui Erdogan cu 44% din intenția de vot, înaintea alianței de opoziție care ar obține doar 39,9% din voturi.

Cum ar putea Erdogan încerca să convingă alegătorii după ce a fost încolțit din toate părțile

Este așteptat ca partidul pro-kurd HDP, care deocamdată îl susține pe Kilicdaroglu, să aibă rolul decisiv în formarea viitoarei coaliții de guvernare. Sondajul Konda afirmă că HDP, care candidează sub sigla altei formațiuni din cauza amenințării că va fi exclus de la alegeri printr-o decizie judecătorească, ar urma să obțină 12,3% din voturi, ceea ce l-ar lăsa pe Erdogan și aliații săi în minoritate.

„Nu există nicio îndoială că Erdogan se confruntă cu o majoritate care dorește schimbare, iar aceasta include oamenii mai tineri”, afirmă cercetătoarea Asli Aydintasbas de la Brookings Institution, un think-tank cu sediul în Washington.

„Singura întrebare este dacă oamenii cred că Kilicdaroglu este agentul schimbării. Chiar dacă va câștiga la limită sau nu, cred că era Erdogan s-a încheiat”, adaugă ea.

„Societatea turcă este pregătită să treacă mai departe. Și din păcate președintele Erdogan nu lasă în urma sa un model de guvernare instituțională”, mai spuna aceasta.

Konda, care publică un singur sondaj înaintea alegerilor, a intervievat 3.480 de respondenți din 35 de centre provinciale ale Turciei. Sondajul are o marjă de eroare de +/- 2,2% cu un grad de încredere de 99%, potrivit firmei de sondare a opiniei publice.

Într-o tentativă de pe ultima sută de metri de a încerca să atragă de partea sa noi voturi, Erdogan a anunțat săptămâna aceasta majorări salariale de aproape 50% pentru sute de mii de angajați din sectorul public al Turciei.