Hackeri necunoscuți au spart camerele CCTV plasate în unele instituții și magazine din Rusia și din orașul Simferopol ocupat, transmițând un mesaj al președintelui Volodimir Zelenski spre consternarea celor luați prin surprindere de incident și bucuria altora, relatează Korrespondent.

Mesajul lui Zelenski a fost difuzat in mai multe orase rusestiFoto: Captura video - Nexta TV

O compilație cu înregistrările video filmate de camerele de luat vederi în timpul discursului lui Zelenski a fost publicată inițial pe Telegram, viralizându-se apoi pe rețelele de socializare, după ce a fost preluată și de către canalul Nexta TV fondat de disidentul bielorus Roman Protasevici.

Informațiile care circulă pe rețelele de socializare sunt în momentul de față contradictorii, unele surse afirmând că, pe lângă anumite orașe din Rusia, mesajul a fost difuzat în orașul Simferopol din Crimeea, în timp ce altele susțin că el a fost auzit și în localități ucrainene din teritoriile pe care Vladimir Putin le-a proclamat anexate anul trecut.

Înainte de mesajul președintelui ucrainean transmis prin difuzoare, rușii au auzit un semnal de raid aerian pentru a le atrage atenția.

Mesajul lui Zelenski pentru ruși

„Celor care înțeleg doar rusă: Dacă vrei să trăiești, fugi! Dacă vrei să trăiești, predă-te! Dacă vrei să trăiești, luptă pe străzile tale pentru libertate!”, a îndemnat el.

Președintele Ucrainei le-a mai spus rușilor de rând că forțele lor au luat deja tot ce au putut din localitățile ocupate și le-a cerut să nu mai intre pe teritoriul ucrainean, „în sufletul și cultura noastră”.

După mesajul lui Zelenski hackerii au difuzat „Chervona Kalina”, melodia devenită unul dintre imnurile de război ale Ucrainei și simbolurile rezistenței ucrainene.

După cum se poate observa în filmare, unii dintre ruși par consternați de incident, în timp ce în alte secvențe bucuria locuitorilor este vizibilă, aceste imagini fiind foarte probabil filmate în teritoriile ucrainene ocupate.

Site-ul Obozrevatel notează că printre orașele rusești în care a fost difuzat mesajul se numără Abakan, Samara, Irkutsk, Moscova, Mahacikala, Perm, Ramenskoe și altele. Hackerii au transmis mesajul lui Zelenski miercurea aceasta, la o zi după ce Rusia a sărbătorit „Ziua Victoriei”.

Urmărește ultimele evoluții din a 443-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.