Evgheni Prigojin l-a ironizat și sfidat fără menajamente pe Serghei Șoigu într-o scrisoare oficială în care liderul Wagner invocă „experiența de luptă” a ministrului rus al apărării și îl cheamă să vadă cu ochii lui situația din Bahmut.

Ministrul rus al apărării, Serghei ȘoiguFoto: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia

Este evident că Prigojin îi râde în față lui Șoigu. Acesta, deși este ministru al apărării, a făcut studii de inginerie civilă și și-a început cariera în acest domeniu, a urcat în ierarhia Partidului Comunist rus, iar apoi a fost numit de Boris Elțîn, în 1991, șef al forțelor de salvare și intervenție. Acestea au absorbit forțele de apărare civilă și le-au păstrat caracterul militarizat, iar astfel Șoigu a fost făcut general în 1993, practic fără experiență militară.

Scrisoarea trimisă de Prigojin lui Șoigu

  • „La acest moment unitățile Companiei Militare Private (PMC) Wagner controlează peste 95% din așezarea Bahmut și continuă să atace pentru eliberarea ei totală. Pe flancurile PMC Wagner, unde sunt situate unități ale Forțelor Armate ale Federației Ruse, inamicul a desfășurat o serie de contraatacuri de succes.
  • Luând în considerare complicata situație operațională și, de asemenea, anii dumneavoastră de experiență de luptă, vă cer să veniți pe teritoriul așezării Bahmut și să evaluați în persoană situația. Vă mulțumesc cu anticipație, mă bazez pe acordul dumneavoastră”, a scris Prigojin în scrisoare.

Sergey Radchenko, un reputat istoric britanic de origine sovietică, a remarcat că „Prigojin îl trolează pe Șoigu, citând `numeroșii ani de experiență a ministrului Apărării în conducerea operațiunilor militare` (Șoigu este cunoscut pentru lipsa unei astfel de experiențe)”.

„Cuțitele sunt puse pe masă. Probabil că planul lui Șoigu este de a lăsa Compania Wagner să fie anihilată (în Bahmut)”, a adăugat Radchenko.