​Majoritatea germanilor doresc ca Ucraina să înceapă negocieri cu Rusia pentru încheierea războiului declanşat de invazia rusă în urmă cu aproape 15 luni, arată un sondaj de opinie efectuat de institutul de cercetare YouGov pentru agenţia dpa și citat de Agerpres.

Poarta Brandenburg din BerlinFoto: Tobias Arhelger / Alamy / Profimedia Images

La întrebarea „Credeţi că Ucraina trebuie sau nu să negocieze cu Rusia pentru a încheia războiul în acest moment?”, 55% din cei care au răspuns au fost pentru tratative de pace imediat, iar 28% împotrivă.

O majoritate de 54% s-a pronunţat împotriva unei oferte de aderare la NATO pentru Ucraina.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5-10 mai pe un eşantion de 2147 de germani din toată ţara. Rezultatele au fost ponderate şi sunt reprezentative pentru populaţia cu vârste de peste 18 ani.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care va participa la summitul NATO din Lituania, în iulie, speră ca liderii statelor aliate să deschidă calea ţării sale către aderare, reaminteşte dpa.

Germania se opune aderării Ucrainei la NATO

Într-un discurs din aprilie, el a afirmat că „nici majoritatea ucrainenilor, nici majoritatea europenilor, nici majoritatea locuitorilor din întreg spaţiul NATO nu îi vor înţelege pe liderii alianţei dacă nu se lansează o invitaţie politică binemeritată pentru Ucraina în alianţă la acest summit de la Vilnius”.

Liderul de la Kiev insistă pentru o aderare „accelerată” a Ucrainei la NATO, în urma unui tratament preferenţial.

Statele Unite şi alte ţări membre, cum ar fi Germania, şi-au exprimat rezerve în această privinţă, având în vedere că una din condiţiile preliminare pentru aderare este neimplicarea în conflicte internaţionale.

Vorbind despre acest subiect pe 21 aprilie, ministrul german al Apărării Boris Pistorius a respins o decizie rapidă privind aderarea Ucrainei la alianță.

„Uşa este întredeschisă, dar nu este momentul să decidem acum”, a declarat el la momentul respectiv, adăugând că Ucraina este conştientă care este situaţie procesului de luare a deciziilor pe acest subiect. Pistorius a mai spus că decizia de aderare a Ucrainei la alianţă nu poate fi luată doar din solidaritate, ci „cu capul rece şi cu inima fierbinte. Nu invers”.

Duminică, Zelenski - ca reprezentant al poporului ucrainean - va fi distins la Aaachen, în Germania, cu Premiul Charlemagne. Încă nu se ştie dacă el va participa personal la ceremonie.