Bugetul federal rus în perioada ianuarie-aprilie a avut un deficit de 3.400 de miliarde de ruble (40,6 de miliarde de euro), potrivit datelor preliminare ale Ministerului de Finanțe de la Moscova, citate de Interfax.

Ruble rusestiFoto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images

În ultima lună, această cifră a crescut cu 1.000 de miliarde de ruble (circa 12 mld. euro), de la 2.400 de miliarde de ruble în primul trimestru.

Aceste ultime cifre publicate de autoritățile ruse sunt enorme, dacă se ia în considerare faptul că pentru întreg anul era planificat un deficit de aproximativ 2,9 trilioane de ruble, nivel ce a fost depășit de luna trecută.

Veniturile bugetare pentru cele patru luni s-au ridicat la 7.782 de miliarde de ruble, cu 22% mai mici decât veniturile din aceeași perioadă a anului trecut, scădere cauzată de reducerea veniturilor din petrol și gaze.

Veniturile din petrol și gaze au continuat să scadă în ianuarie-aprilie cu 52%, ajungând la 2.282 de miliarde de ruble. Ministerul de Finanțe atribuie acest lucru bazei ridicate de anul trecut, scăderii cotației sortimentului de petrol Ural și reducerii exporturilor de gaze naturale.