Guvernul rus a avizat negativ o inițiativă de a scuti de la mobilizarea „parțială” cetățenii care nu aveau stagiul militar încheiat în momentul decretării acesteia, relatează TASS.

Recrutii rusi nu sunt trimisi la razboi cu mana goalaFoto: Vkontakte

Un proiect de lege în acest sens a fost redactat și înaintat Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, de un deputat al Partidului Comunist, Mihail Matveev, acesta propunând mai multe amendamente pentru completarea legii „Cu privire la pregătirea și desfășurarea mobilizării în Federația Rusă”.

Comisia pentru proiecte legislative a guvernului rus a dat însă aviz negativ inițiativei, amintind că „apărarea Patriei este datoria și obligația cetățenilor Federației Ruse, în conformitate cu Constituția”.

„Pentru a garanta dislocarea de trupe (forțe) în cazul unei amenințări la adresa securității militare a Federației Ruse, extinderea listei categoriilor de cetățeni care au dreptul, conform legislației Federației Ruse, să primească o amânare de la recrutarea pentru serviciul militar pentru mobilizare este inadecvată”, se arată în document.

Comisia din cadrul guvernului condus de premierul Mihail Mișustin reclamă de asemenea că proiectul de lege ar avea mai multe probleme de natură tehnică, invocând că în nota sa explicativă lipsește o analiză de impact care să permită stabilirea numărului de cetățeni care ar urma să beneficieze de această scutire.

Mobilizare cu cântec în Rusia

În momentul de față categoriile de ruși care par a intra sub incidența legilor mobilizării decretate de Putin nu este întru totul clară, însuși liderul de la Kremlin dând asigurări în luna septembrie a anului trecut că vor fi încorporați doar bărbați cu pregătire militară.

Într-un discurs susținut la scurt timp după ce Putin a anunțat „mobilizarea parțială” în data de 21 septembrie, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a spus la rândul său că Rusia va mobiliza „300.000 de rezerviști” cu pregătire militară.

Numeroși recruți ruși s-au plâns însă ulterior pe rețelele de socializare că au fost încorporați pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina deși nu aveau stagiul militar finalizat sau nu îndeplineau alte criterii prevăzute de legislația rusă.

La sfârșitul lunii martie Putin a semnat decretul care prevede începerea campaniei de recrutare de primăvară pentru stagiul militar obligatoriu, chemând la pregătire 147.000 de cetățeni ruși.

Însă aceștia sunt un lot separat de recruți decât cel convocat pentru războiul din Ucraina, legislația rusă prevăzând teoretic că ei nu pot fi trimiși în zone de război.

Urmărește ultimele evoluții din a 443-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.