Ministerul rus al Apărării a transmis vineri un comunicat în care susține, pe de o parte, că a respins numeroase atacuri ucrainene, inclusiv lângă Bahmut, iar pe de altă parte spune că s-a retras câțiva kilometri pe „poziții mai favorabile” de lângă acest oraș unde se duc lupte crâncene de mai multe luni.

Soldați ucraineni în apropiere de BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministerul rus a afirmat într-un comunicat că Ucraina a desfășurat peste o mie de soldați și până la 40 de tancuri în 26 de tentative de atac pe o linie de front care se întinde pe o distanță de peste 95 de kilometri.

De asemenea, a spus că atacurile au avut loc în direcția orașului Soledar, aflat la nord-est de Bahmut și controlat de forțele Moscovei. „Toate atacurile unităților armatei ucrainene au fost respinse. Nu s-a permis nicio pătrundere în liniile de apărare ale forțelor rusești", a susținut ministerul condus de Șoigu.

În același comunicat, însă, Moscova a spus că forțele sale s-au retras într-o zonă a frontului, ocupând ceea ce a descris ca fiind „poziții mai favorabile" în apropierea rezervorului Berkhivka, la nord-vest de Bahmut.

„Ca să fie clar pentru toată lumea, s-au retras câțiva kilometri”, notează pe Twitter Yaroslav Trofimov, corespondent șef pentru Wall Street Journal.

Ministerul rus al Apărării a afirmat și că unitățile de asalt rusești, o referire la luptătorii Wagner, continuă să lupte în vestul Bahmutului - susținute de forțe aeropurtate ale armatei regulată și a susținut că încercările ucrainene de a contraataca pe flancurile Bahmutului au fost respinse.

Viceministrul ucrainean al apărării Hanna Maliar a declarat la începutul zilei de vineri că forțele ucrainene au avansat cu aproximativ 2 km în jurul Bahmut în această săptămână și că nu au cedat nicio poziție acolo în acest timp.

Tot vineri, Evgheni Prigojin i-a trimis o scrisoare oficială lui Șoigu în care spune că „pe flancurileWagner, unde sunt situate unități ale Forțelor Armate ale Federației Ruse, inamicul a desfășurat o serie de contraatacuri de succes”.

Amintim și că, într-o postare neobişnuită, postată târziu în noaptea de joi spre vineri pe canalul său Telegram, Ministerul rus al Apărării a respins afirmaţiile potrivit cărora forţele ucrainene au străpuns părţi din linia frontului din jurul oraşului Bahmut din estul ţării.