​Poliția din orașul rusesc Sankt Petersburg a creat o unitate anti-dronă pentru a detecta vehiculele aeriene fără pilot în urma presupusului atac cu drone asupra Kremlinuluila începutul acestei luni, relatează Reuters.

presupus atac cu drone asupra KremlinuluiFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Unitatea ar fi fost lansată pe 9 mai de Ziua Victoriei, când la Moscova a avut loc o paradă militară în care a fost angrenat un singur tanc, pentru a celebra victoria împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Noua unitate ar fi apărut pentru prima dată, astfel, de Ziua Victoriei, în Piața Palatului de la Sankt Petersburg, a declarat Ministerul de Interne al orașului.

Scopul acesteia este de a „asigura protecția ordinii publice” în timpul evenimentelor publice de amploare, a declarat Roman Uvarov, șeful departamentului, într-un mesaj video.

Unitatea va include ofițeri înarmați cu puști cu lunetă și carabine, grupuri antrenate să neutralizeze vehiculele aeriene fără pilot și patrule mobile pentru reținerea celor suspectați că operează drone.

Imagini video de la parada de Ziua Victoriei din acest an au arătat ofițeri puternic înarmați stând pe acoperișurile de deasupra Pieței Palatului ținând echipamente de detectare a dronelor și grupuri de lunetişti care patrulau cu bărci de-a lungul râului Neva din apropiere.

Instalațiile energetice și militare ale Rusiei au fost lovite de un val de atacuri cu drone de când Moscova a trimis trupe în Ucraina anul trecut. Kievul nu și-a revendicat oficial responsabilitatea pentru atacuri, în timp ce uneori a sugerat implicarea sa.

Două drone au fost filmate deasupra Kremlinului la începutul acestei luni înainte de a fi distruse fără ca acestea să provoace daune masive reședinței președintelui sau complexului din Piața Roșie.

Kremlinul a dat vina pe Ucraina și pe Statele Unite, însă ambele au negat implicarea.

O înregistrare video care a apărut pe rețelele de socializare rusești arată o coloană de fum deasupra Kremlinului, autoritățile ruse afirmând că forțele armate ucrainene au încercat să îl asasineze pe președintele Vladimir Putin într-un atac cu dronă.

Cine a comis atacul?

Moscova arată cu degetul spre Kiev pentru ceea ce consideră a fi „o tentativă de act terorist și un atentat la viața președintelui” Vladimir Putin.

Dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat implicarea țării sale. „Noi luptăm pe teritoriul propriu, nu atacăm Moscova sau pe Putin... Nu l-am atacat pe Putin, lăsăm treaba asta tribunalului” a spus Zelenski.

Unul dintre consilierii președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a acuzat Moscova de „înscenarea” unui „atac terorist pe scară largă în Ucraina”.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că ia cu mare precauție „tot ceea ce vine de la Kremlin”.

Serghei Sumlenny, un expert în Europa de Est, a acuzat Rusia pentru aceste evenimente, potrivit AFP.

El citează confirmarea rapidă a incidentului de către Kremlin și răspândirea imaginilor de pe camerele de supraveghere ale camerelor controlate de statul rus ca dovadă că Rusia „vrea ca noi să vedem” evenimentul.

Ilia Ponomarev, fostul deputat rus care ar avea legături cu grupurile rebele din Rusia, susține că atacul cu drone asupra Kremlinului este opera partizanilor ruși, nu a armatei ucrainene, relatează CNN.

Potrivit lui Ponomarev, membrii grupului de partizani din Rusia sunt de obicei „tineri, studenți, locuitori ai orașelor mari. Sunt conștient de activitatea partizană din aproximativ 40 de orașe din Rusia”, a spus el pentru CNN.

Urmărește ultimele evoluții din a 443-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.