​Conceptul de rusofobie ar trebui să fie consacrat în legislația rusă iar răspunderea penală ar trebui stabilită pentru „activitățile rusofobe”, a declarat vineri ministrul adjunct al Justiției de la Moscova Andrei Loghinov, citat de TASS.

Vladimir Putin la concertul din martie 2022Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

„Destul de clar, susțin necesitatea de a consacra în legislația noastră rusă conceptul de rusofobie, formarea de mecanisme, prevenirea difuzării de informații ostile Rusiei și stabilirea responsabilității pentru activitățile rusofobe”, a spus Loghinov în timpul unui discurs susținut la conferința „Rusofobia: Nazismul secolului XXI” organizată în cadrul forumului juridic internațional de la Sankt Petersburg.

Oficialul rus a mai spus că rusofobia „este un fenomen” care „are propria sa istorie”.

„Vreau să atrag atenția asupra faptului că identitatea rusă este cea care se află în centrul tuturor acestor eforturi rusofobe (...) Dacă vorbim despre rusofobie ca fenomen, înțelegem că este un complex de fenomene false, interconectate și având propria lor istorie”, a spus el.

Loghinov a mai declarat că pentru ca Rusia să își formeze o idee foarte clară privind amploarea rusofobiei și cauzele sale, „este necesar un studiu foarte amplu, științific și fundamental al acestei probleme".

Și comisarul rus pentru drepturile omului vrea incriminarea „rusofobiei”

Amintim că în luna martie a acestui an comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a anunțat că va propune completarea legislației ruse pentru a incrimina „rusofobia”.

„În general, există temeiuri legale pentru rezolvarea acestei probleme astăzi - există articolul 282 din Codul Penal, care vorbește despre acțiuni cu caracter discriminatoriu pe baza naționalității, și există articolul 12 din Codul Penal, care vorbește despre răspunderea cetățenilor străini pentru acțiuni care provoacă daune cetățenilor noștri”, a declarat ea la televiziunea Rossiya-24 pe 3 martie.

„Dar, în practică, aceste norme nu funcționează suficient”, a deplâns ea, adăugând că este de părere că „sunt necesare formulări speciale care să se concentreze asupra rusofobiei în general, nu doar ca o infracțiune periculoasă din punct de vedere social”.

Moskalkova a amintit în acest sens că președintele Vladimir Putin a dat instrucțiuni în luna decembrie a anului trecut ca legislația să fie modificată pentru a „consacra” răspunderea penală pentru „manifestările rusofobe”.

După declanșarea invaziei în Ucraina anul trecut, Rusia a acuzat mai multe state de „rusofobie” din cauza sancțiunilor impuse împotriva sa, a poziționării față de conflict sau a demolării unor monumente sovietice.

Urmărește ultimele evoluții din a 443-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.