Oficiali instalați de ruși în regiunea Lugansk din estul Ucrainei au acuzat vineri Kievul că a tras cu rachete într-un complex industrial din principalul oraș al regiunii, la aproximativ 100 km în spatele frontului, relatează Reuters. Canalele rusești se plâng că Luganskul a fost lovit de o rachetă tăcută în comparație cu HIMARS și spun că Ucraina a folosit racheta-momeală ADM-160 MALD în atac.

LuganskFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Această rachetă-momeală nu a fost niciodată anunțată de americani.

Comunitatea OSINT a distribuit la rândul său imaginea cu o rachetă MALD care ar fi fost descoperită în Lugansk.

„O parte care pare să fie dintr-o rachetă-momeală ADM-160 MALD a fost descoperită în apropierea locului atacului cu rachete ucrainene în orașul Luhansk; această rachetă este dezvoltată și produsă de Statele Unite și nu a fost niciodată anunțată pentru Ucraina”, potrivit canalului Open Source OSINTdefender.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat un val mare de fum negru și gros care se ridica deasupra orașului Lugansk, din ceea ce autoritățile au spus că a fost o instalație industrială lovită de două rachete trase de Ucraina.

Deoarece orașul se află departe de pozițiile ucrainene, presupusele lovituri au stârnit speculații în rândul analiștilor că Ucraina ar fi putut folosi o nouă rachetă cu o rază de acțiune mai mare.

Leonid Pasechnik, șeful regiunii instalat de Rusia, pe care Rusia o proclamă drept teritoriu propriu, a declarat că atacul a fost efectuat pentru a perturba sărbătorile locale de Ziua Republicii din regiune.

Reuters nu a putut verifica afirmațiile. Nu a existat nicio reacție oficială imediată din partea Kievului la atacuri.

Postul de televiziune Suspilne Donbas din Ucraina a raportat explozii în oraș, citând localnici care au spus că exploziile au avut loc într-un cartier central din apropierea unei fabrici.

Orașul Lugansk este adânc în estul Ucrainei, la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Rusia și la 100 de kilometri de frontul de luptă. Acest lucru îl pune dincolo de raza de acțiune a majorității rachetelor cu rază mai scurtă, cum ar fi HIMARS furnizat de SUA, pe care Ucraina le-a folosit în mare măsură în conflict până acum.

Marea Britanie a declarat săptămâna aceasta că a livrat Ucrainei mai mai multe rachete de croazieră Storm Shadow, oferind forțelor ucrainene o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acțiune înainte de mult așteptata contraofensivă împotriva forțelor ruse, care pot atinge ținte la 300 de kilometri.

La începutul acestui an, Statele Unite au declarat că vor începe să furnizeze Ucrainei bombe cu diametru mic lansate la sol (GLSDB), „bombe inteligente” ghidate de GPS, care au o rază de acțiune de aproximativ 150 de kilometri.

MALD-J este o rachetă-momeală care perturbă apărările antirachetă şi care este utilizată de US Air Force din 2012.