O înregistrare video dramatică publicată de forțele armate ale Ucrainei a surprins cursa spre libertate și viață a unui soldat rus care s-a predat unei drone ucrainene și a trecut apoi prin tranșee în timp ce propriii camarazi au deschis focul asupra sa.

Transee rusestiFoto: Juma Mohammad / Zuma Press / Profimedia Images

Filmarea a fost pe larg distribuită pe Twitter și alte rețele de socializare după publicarea sa în urmă cu două zile, ea arătând cum soldatul rus „negociază” predarea sa cu militarii ucraineni prin intermediul unei drone, aceștia livrându-i cu aeronava fără pilot un bilet cu instrucțiuni cu ce trebuie să facă.

Înregistrarea arată apoi cum soldatul rus traversează sute de metri prin tranșee, se mai oprește la un moment dat să le semnalizeze operatorilor ucraineni că intenționează să se predea (minutul 1:50) și cum militarii ruși care au observat probabil ce vrea să facă deschid focul asupra sa de cel puțin două ori (min. 1:59 și 2:26).

El poate fi observat ajungând la pozițiile ucrainene chiar înspre sfârșitul înregistrării video.

O altă variantă a înregistrării video, cu subtitrări în limba engleză:

Ucraina a confirmat că l-a luat în captivitate pe soldatul rus

„Echipa noastră i-a aruncat un bilet cu o cerere de predare și de a urma drona. A fost de acord, deși 'camarazii' săi îl împușcau în spate”, a declarat comandantul ucrainean de drone care a publicat inițial înregistrarea video pe Telegram, potrivit site-ului de știri LBC.

Mihailo Fedorov, unul dintre vicepremierii Ucrainei, a confirmat că rusul a fost luat în captivitate.

„Inamicul a observat drone și a început să facă gesturi prin care își arăta dorința de a se preda. Infanteriștii și cercetașii l-au însoțit până în spatele liniilor ucrainene”, a spus el miercuri.

Vitalii Matvienko, purtătorul de cuvânt al programului „Vreau să trăiesc” creat de Ucraina pentru militarii ruși ce vor să se predea, a confirmat pentru Insider că înregistrarea a fost filmată de operatorii de drone de pe lângă Brigada 92 Mecanizată ce luptă în apropierea orașului Bahmut din regiunea Donețk.

El a mai spus că soldatul care s-a predat este din regiunea Pskov a Rusiei și că este în siguranță.

În luna decembrie a anului trecut armata ucraineană a publicat inclusiv un ghid video pentru soldații ruși care vor să se predea dronelor sale, crearea acestuia venind după ce operatori ai dronelor fără pilot ucrainene au relatat despre mai multe cazuri ale unor militari ai forțelor de invazie care au încercat să se predea dronelor lor.

Urmărește ultimele evoluții din a 443-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.