Ministerul ucrainean al Apărării afirmă că soldații ruși au început să se predea dronelor Kievului, distribuind și o înregistrare video în acest sens.

Un soldat rus care s-ar fi predat unei drone ucraineneFoto: Captura video

„Dronele sunt cel mai feroce inamic al ocupanților ruși. Dar se pare că nu toate. Aceasta a luat în captivitate un ocupant care și-a dat seama că predarea este o cale de a supraviețui, spre deosebire de a încerca să reziști Forțelor Armate Ucrainene, care are o șansă de supraviețuire de 0”, afirmă ministerul Apărării de la Kiev în postarea distribuită vinerea trecută.

Filmarea arată cum soldatul rus pășește neînarmat cu mâinile în lateral pentru a se preda, chiar la sfârșitul înregistrării putând fi văzut un alt militar în colțul dreapta-jos al imaginilor video, deși nu este clar dacă și acesta este un militar al forțelor de invazie sau un apărător ucrainean.

„Dronele știu”, subliniază ministerul ucrainean al Apărării, fără a oferi informații despre locul sau momentul în care a fost realizată înregistrarea video.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat personal pe recruții ruși să se predea forțelor ucrainene după ce ajung pe câmpul de luptă, acesta transmițându-și mesajul la doar o zi după ce Vladimir Putin a ordonat decretarea mobilizării parțiale în Rusia pe 21 septembrie.

„55 de mii de soldați ruși au murit în acest război în șase luni. Zeci de mii sunt răniți și mutilați. Vreți mai mult? Nu? Atunci protestați. Ripostați. Fugiți sau predați-vă captivității ucrainene. Acestea sunt opțiunile voastre dacă vreți să supraviețuiți”, a îndemnat el.

Zelenski a transmis un mesaj asemănător și mai devreme în cursul războiului declanșat de Putin pe 24 februarie.

Și irakienii s-au predat unor drone americane pe timp de război

Jurnaliștii de la Insider notează însă că aceasta nu este prima ocazie cunoscută când un soldat se predă dronelor.

Situații de genul au fost raportate pentru prima dată în timpul Războiului din Golf când apariția unor drone de recunoaștere pe câmpul de luptă semnala iminența unei lovituri.

„Așa că atunci când trupele lui Saddam vedeau drone pe cer, își dădeau seama că urmează o salvă precisă”, a declarat pentru Insider dr. James Roger, un istoric specializat în război și folosirea dronelor pe câmpul de luptă.

Unele trupe irakiene încercau apoi să semnaleze dronei că vor să se predea, făcându-i pe americani să trimită un detașament care să îi ia prizonieri.

O astfel de situație a fost raportată anterior și în timpul războiului din Ucraina.

Un operator de drone al Kievului identificat doar prin pseudonimul „Bob Sala” a relatat la începutul lunii septembrie în fața Congresului Mondial Ucrainean că în regiunea Herson au fost folosite aeronave fără pilot pentru a difuza un mesaj care îi îndemna pe soldații ruși să se predea.

Potrivit operatorului ucrainean, 3 dintre militarii Moscovei s-au conformat, lucru despre care acesta afirmă că „arată că dronele pot fi folosite nu doar pentru a salva vieți ucrainene, ci și pentru a captura soldați ruși”.

Amintim însă că întrucât aceste informații sunt dificil de confirmat independent și războiul informațional se poartă de ambele părți într-un conflict, ele trebuie privite cu o notă de circumspecție.

Urmărește ultimele evoluții din a 271-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.