La aproape nouă luni de la începutul invaziei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că cele mai aprige lupte se dau în Donețk, în timp ce trupele ucrainene continuă să lupte în Lugansk, unde înaintează încet. Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a avertizat că cine a tras cu artileria asupra centralei nucleare ucrainene Zaprojie "se joacă cu focul", în timp ce echipa sa se pregătește să o inspecteze luni pentru a vedea dacă a fost afectată de atacurile din weekend.

Un lansator multiplu de rachete BM-21 Grad folosit de trupele ucrainene în DonbasFoto: Laurel Chor/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

SINTEZA zilei

  • Ucraina urmează să evacueze civilii din zonele recent eliberate din regiunile Herson și Nikolaiev. Locuitorii din cele două regiuni sudice au fost sfătuiți să se mute în zone mai sigure din centrul și vestul țării, pe fondul temerilor că pagubele provocate infrastructurii de război sunt prea grave pentru ca oamenii să poată rezista în timpul iernii.
  • Șeful agenției ruse de stat pentru energie atomică, Rosatom, a avertizat în legătură cu riscul unui accident nuclear la centrala Zaporojie. Alexei Likhachev a acuzat Ucraina că este dispusă să "accepte" un "mic incident nuclear", adăugând că "trebuie făcut totul pentru ca nimeni să nu aibă în minte să încalce siguranța centralei nucleare".
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la membrii NATO să garanteze protecția centralelor nucleare din țara sa împotriva "sabotajului rusesc".
  • O echipă de inspectori independenți ai organismului de supraveghere nucleară al ONU a raportat luni că nu există „nicio problemă imediată de siguranță nucleară sau de securitate” la centrala nucleară ucraineană Zaporojie după bombardamentele din weekend, potrivit unei declarații oficiale, citată de CNN.
  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că sistemul sanitar ucrainean "se confruntă cu cele mai negre zile din timpul războiului de până acum". Directorul regional al OMS pentru Europa, Dr. Hans Henri P Kluge, a cerut crearea unui "coridor umanitar de sănătate" pentru toate zonele din Ucraina recent recucerite de Kiev, precum și pentru cele ocupate de forțele rusești.
  • Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că oficialii săi au identificat patru locații în care forțele rusești au torturat deținuți în orașul Herson. Acesta a declarat că forțele rusești "au înființat pseudoagenții de aplicare a legii" în centre de detenție preventivă și într-o secție de poliție înainte ca trupele să se retragă din orașul din sudul Ucrainei la începutul acestei luni.
  • Trupele rusești au fost acuzate că au ars cadavre la o groapă de gunoi de la marginea orașului Herson în timpul ocupării regiunii. Locuitorii și lucrătorii de la fața locului au declarat pentru The Guardian că au văzut camioane deschise rusești sosind la locul de muncă, transportând saci negri care au fost apoi incendiați, umplând aerul cu un nor mare de fum și un miros de carne arsă.
  • Kremlinul a declarat că îi va aduce în fața justiției pe cei responsabili de presupusa execuție a prizonierilor de război ruși din Ucraina. Rusia a acuzat soldații ucraineni de executarea a peste 10 prizonieri de război ruși, invocând un videoclip care circulă pe rețelele de socializare rusești. Ucraina neagă aceste afirmații. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, de asemenea, că nu există planuri de a chema mai mulți soldați ruși pentru a lupta în Ucraina printr-o a doua rundă de mobilizare.
  • Rusia a pierdut peste 90% din piața de petrol din nordul Europei. Rusia a pierdut deja marea majoritate a pieței pe care o deținea în țările nordice ale Uniunii Europene, chiar înainte ca embargoul impus de UE asupra petrolului rusesc să intre în vigoare pe 5 decembrie, potrivit Bloomberg.
  • Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei susține că a fost lansată o operațiune la capul Kinburn , o limbă de pământ de la capătul peninsulei Kinburn, din regiunea Nikolaiev, iar furtuna de pe mare ajută trupele ucrainene să elibereze acest teritoriu, potrivit Kyiv Independent.
  • Rusia continuă mobilizarea în Crimeea ocupată. În Simferopolul ocupat, administrația impusă de Rusia continuă să recruteze oameni pentru a-i trimite pe front, pentru a îndeplini obiectivul stabilit de Kremlin, spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

Cele mai importante informații de luni, ziua 271 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

00:27Zelenski: Acum avem o oportunitate istorică de a apăra libertatea ucraineană odată pentru totdeauna. Cred că aşa va fi

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că, în timp, au existat multe ameninţări la adresa libertăţii poporului ucrainean şi chiar a existenţei sale, dar oamenii au reuşit să le depăşească. ”Şi acum avem o oportunitate istorică de a apăra liberatea ucraineană odată pentru totdeauna. Cred că aşa va fi”, a subliniat el.

Zelenski a menţionat, în mesajul video transmis luni seară, că este Ziua paraşutiştilor – Ziua Trupelor Aeropurtate ale Forţelor Armate ale Ucrainei, el purtând un tricou reprezentativ, care i-a fost oferit. El a enumerat brigăzi aeropurtate care s-au remarcat în eliberarea unor teritorii ale Ucrainei, mulţumindu-le acestora.

23:25 Ucraina afirmă că o operațiune militară este în desfășurare pe malul stâng al râului Nipru

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei susține că a fost lansată o operațiune la capul Kinburn , o limbă de pământ de la capătul peninsulei Kinburn, din regiunea Nikolaiev, iar furtuna de pe mare ajută trupele ucrainene să elibereze acest teritoriu, potrivit Kyiv Independent.

23:08 Biroul președintelui: Forțele rusești continuă să lovească infrastructura civilă în Herson

Trupele rusești au atacat infrastructura civilă, inclusiv clădiri rezidențiale, în districtul Dnipro din Herson la 21 noiembrie, a declarat Kirilo Timoțenko, un adjunct al șefului de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, potrivit Kyiv Independent.

22:43 Bloomberg: Rusia a pierdut peste 90% din piața de petrol din nordul Europei.

Rusia a pierdut deja marea majoritate a pieței pe care o deținea în țările nordice ale Uniunii Europene, chiar înainte ca embargoul impus de UE asupra petrolului rusesc să intre în vigoare pe 5 decembrie, potrivit Bloomberg.

Rusia continuă mobilizarea în Crimeea ocupată

22:10Organismul de supraveghere nucleară al ONU: Nu există îngrijorări "imediate" privind siguranța la centrala din Zaporizhzhia după ultimele bombardamente

O echipă de inspectori independenți ai organismului de supraveghere nucleară al ONU a raportat luni că nu există "nicio problemă imediată de siguranță nucleară sau de securitate" la centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhia după bombardamentele din weekend, potrivit unei declarații oficiale, citată de CNN.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat într-o declarație că echipa a evaluat luni pagubele de la sit și a concluzionat că "în ciuda gravității bombardamentelor - echipamentele cheie au rămas intacte și nu au existat probleme imediate de siguranță nucleară sau de securitate".

21:06Rusia continuă mobilizarea în Crimeea ocupată. În Simferopolul ocupat, administrația impusă de Rusia continuă să recruteze oameni pentru a-i trimite pe front, pentru a îndeplini obiectivul stabilit de Kremlin, spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

20:30Președintele Franței, Emmanuel Macron, a condamnat, într-o discuție la telefon cu Volodimir Zelenski, noile bombardamente asupra centralei nucleare Zaporojie, spunând că au fost vizate de atacuri și centralele nucleare de la Rovno și Hmelnițki, precum și barajul Nova Kakhovka, potrivit The Guardian.

La rândul său, Zelenski a scris pe Twitter că în discuția cu Macron „a subliniat necesitatea demilitarizării” centralei nucleare Zaporojie, vorbind și despre cooperare pentru asigurarea stabilității energetice a Ucrainei.

Începe evacuarea civililor din zonele recent eliberate de ruși din regiunile Herson și Nikolaev

20:15Lituania cere NATO să acorde mai multă atenție Belarusului în războiul din Ucraina

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a făcut cunoscut luni că a cerut NATO să acorde mai multă atenție Belarusului în războiul actual dintre Ucraina și Rusia, deoarece "este clar" că participă la război, punându-se "la dispoziția totală" a Moscovei și a intereselor sale.

"Există soldați ruși pe teritoriul Belarusului, pregătiți să meargă în zonele de război din Ucraina", a declarat președintele Nauseda într-un interviu pentru postul de televiziune Current Time, deținut de postul american Radio Europa Liberă.

19:50 Autoritățile ucrainene urmează să evacueze civili din zonele recent eliberate de ruși din regiunile Herson și Nikolaev, pe fondul temerilor că daunele aduse infrastructurii sunt prea grave pentru ca oamenii să suporte iarna, scrie The Guardian.

Locuitorii din cele două regiuni sudice, bombardate constant de forțele ruse în ultimele luni, au fost sfătuiți să se mute în zone mai sigure din centrul și vestul Ucraine, a declarat luni vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.Guvernul va oferi transport, cazare și îngrijire medicală, a adăugat ea.

19:36Luxemburgul va trimite în Ucraina vehicule blindate suplimentare, a anunțat ministrul Apărării François Bausch.

19:20Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că sistemul de sănătate al Ucrainei „se confruntă cu cele mai întunecate zile ale războiului de până acum” și a cerut un „coridor de sănătate umanitară” pentru a permite trimiterea de provizii esențiale în toate zonele Ucrainei.

Noi bombardamente în orașul Herson: un mort și 3 răniți

18:45Forțele ruse au bombardat orașul Herson, aflat până în 11 noiembrie sub ocupația rușilor, și au ucis un civil, rănind alți trei, a declarat luni Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului de stat major al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

Potrivit autorităților locale din Herson, trupele ruse au bombardat luni infrastructura civilă din oraș.

Satul Antonivka din regiunea Herson a fost, de asemenea, atacat de ruși luni, o femeie fiind rănită și spitalizată.

18:17Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Adunării Parlamentare a NATO să recunoască Rusia drept stat terorist, după atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Rusia "distruge infrastructura noastră energetică pentru a întrerupe alimentarea cu electricitate, apă şi agent termic în timpul iernii", a afirmat Zelenski în discursul său rostit prin videoconferinţă la ultima sesiune a celei de-a 68-a Adunări Parlamentare a NATO, de la Madrid.

Preşedintele ucrainean a acuzat Rusia că "pereclitează direct viaţa a milioane de oameni". "Cel mai corect ar fi ca voi, în parlamentele voastre, să recunoaşteţi Rusia ca fiind un stat terorist", a insistat el.

17:26O nouă înregistrare video publicată de autoritățile rusești arată cum acestea încearcă să îi intimideze pe recruții care refuză să lupte în războiul din Ucraina.

16:52 Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a promis un ajutor suplimentar de peste 30 de milioane de euro Republicii Moldova din partea Berlinului pentru a ajuta la consolidarea țării împotriva numeroaselor efecte ale războiului din Ucraina vecină și în contextul crizei energetice fără precedent cu care se confruntă țara vecină.

16:31 Evgheni Prigojin, omul de afaceri rus supranumit „bucătarul lui Putin” care a fondat grupul de mercenari Wagner, a vorbit în premieră despre gruparea „Mozart” de luptători americani și din alte țări occidentale ce luptă de partea Ucrainei, declarându-se „oarecum amuzat” de compararea acestora cu mercenarii din propria sa grupare paramilitară.

16:30Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a admis luni, la Madrid, că sprijinul pentru Ucraina în faţa invaziei ruse "are un preţ" pentru toţi, dar a insistat asupra menţinerii unităţii împotriva Rusiei pentru a evita "plata unui preţ mai mare", scrie EFE.

15:51Forțele rusești au lovit luni infrastructura civilă din orașul Herson, rănind civili, potrivit șefului adjunct al Consiliului regiunii Kherson, Iurii Sobolevski, citat de The Kyiv Independent.

Rușii susțin că există risc de accident nuclear la Zaporojie

15:48Un nou țap ispășitor pentru armata rusă? „Șoimii” pro-război de la Kremlin s-au încolonat în spatele deciziei umilitoare pentru Moscova de a se retrage pe malul de est al râului Nipru în Herson dar generalul Serghei Surovikin, comandantul care a propus măsura, se află acum sub presiuni tot mai mari să demonstreze că a aceasta a meritat.

14:55Au executat soldații ucraineni prizonieri ruși sau a fost legitimă apărare? Publicația americană The New York Times a analizat imaginile care au apărut săptămâna trecută pe rețelele de socializare în care apar forțele ucrainene trăgând în soldați ruși și a ajuns la concluzia că imaginile sunt reale.

13:20Șeful agenției ruse de stat pentru energie nucleară, Rosatom, a avertizat luni că există riscul unui accident nuclear la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare instalație nucleară din Europa, în urma unor noi bombardamente în weekend, a relatat agenția de presă TASS, potrivit Reuters.

12:46Guvernul norvegian a anunțat luni că a fost de acord să ajute Ucraina în ceea ce privește achiziția de gaze pentru iarnă, oferind o finanțare în valoare de 195 milioane de dolari, transmite Reuters.

12:30 Kremlinul a denunțat decizia Poloniei de a nu-i acorda o viză ministrului de Externe Serghei Lavrov pentru a participa la o reuniune OSCE organizată la Lodz, Dmitri Peskov vorbind de „o mare durere de cap” opentru organizație.

12:18Polonia va propune amplasarea de lansatoare de rachete Patriot suplimentare în apropierea graniței sale cu Ucraina, în urma unei oferte din partea Germaniei, a declarat luni ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak, transmite Reuters.

Un centru de antrenament pentru trupele ucrainene se va deschide în Spania

11:53Kremlinul a declarat luni că îi va „aduce în fața justiției" pe cei responsabili de presupusa execuție a soldaților ruși în Ucraina și că va face tot posibilul pentru a atrage atenția asupra a ceea ce a numit o crimă de război, informează Reuters.

Rusia a declarat săptămâna trecută că soldații ucraineni au executat peste 10 prizonieri de război ruși, acuzând Kievul că a comis crime de război și Occidentul că le ignoră. Nu a existat un răspuns imediat din partea Kievului, care a declarat anterior că va investiga orice presupuse abuzuri comise de forțele sale armate.

11:45Un nou centru de antrenament pentru trupele ucrainene din orașul Toledo, situat în centrul Spaniei, va începe să funcționeze la sfârșitul lunii noiembrie, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez în cadrul adunării parlamentare a NATO.

De asemenea, polițiști spanioli vor fi trimiși în Ucraina în următoarele săptămâni pentru a ajuta la investigarea presupuselor crime de război făcute de ruși, a adăugat Sanchez.

11:39Armata ucraineană susține că soldații ruși au început să se predea inclusiv dronelor sale, distribuind inclusiv o înregistrare video în acest sens.

11:36Ucraina nu are resurse pentru un atac asupra peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, iar Occidentul nu va ajuta Kievul „în această aventură”, consideră Viktor Bondarev, șeful Comisiei pentru apărare și securitate a Consiliului Federației, potrivit TASS. ​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei.

10:35Rusia susține că va permite specialiștilor ONU să verifice centrala nucleară Zaporojie, după o serie de bombardamente care a avut loc la sfârșitul săptămânii, dar accesul experților va fi „strict în cadrul mandatului lor”, a declarat un consilier al șefului companiei rusești de inginerie nucleară Rosenergoatom, Renat Karchaa, potrivit agenției ruse de presă TASS.

Zelenski: Rusia a lansat peste 4.700 de rachete asupra Ucrainei

10:31VIDEO O nouă filmare apărută pe rețelele de socializare arată că blindatele VAB primite de armata ucraineană din partea Franței pot avea probleme cu tracțiunea în Ucraina din cauza faimoasei „rasputița”.

09:26Asistență occidentală pentru Republica Moldova în pragul iernii. Liderii din aproximativ 45 de țări se întâlnesc luni la Paris pentru a promite sprijin urgent în valoare de milioane de euro pentru Republica Moldova, în timp ce cresc temerile că aceasta ar putea fi destabilizată și mai mult de conflictul din Ucraina, informează Reuters.

09:21 Orașul Nikopol a fost lovit de bombardamente rusești în cursul nopții, potrivit oficialilor orașului din sudul Ucrainei, relatează The Kyiv Independent.

Bombardamentul ar fi lovit o zonă rezidențială, rănind un bărbat în vârstă de 78 de ani, a declarat guvernatorul orașului, Valentinn Rezichenko.

09:09Schimburi de foc intense de artilerie au avut loc în ultima săptămână în regiunea Lugansk, unde pozițiile defensive sunt parțial conduse de rezerviști mobilizați slab pregătiți în jurul sectorului Svatove, apreciază Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de luni dimineață.

08:16Rusia a lansat aproximativ 4.700 de rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului și până acum, potrivit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de dpa. După cele mai recente atacuri, peste 20 de milioane de oameni au rămas temporar fără electricitate.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Forțele rusești au lansat duminică aproape 400 de lovituri în estul Ucrainei, în cadrul unei campanii de focuri de artilerie, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul de duminică seară. "Cele mai aprige bătălii, ca și până acum, sunt în regiunea Donețk. Deși astăzi au fost mai puține atacuri din cauza înrăutățirii vremii, cantitatea de bombardamente rusești rămâne, din păcate, extrem de mare", a declarat Zelenskii. "În regiunea Luhansk, avansăm încet în timp ce luptăm. Până în prezent, au avut loc aproape 400 de atacuri de artilerie în est de la începutul zilei. "Rusia a deplasat trupe pentru a întări pozițiile din regiunile estice Donețk și Lugansk după ce s-a retras din Herson”, a mai spus liderul de la Kiev.
  • Organismul de supraveghere nucleară al ONU va efectua luni o evaluare a centralei nucleare din Zaporojie, după ce a fost bombardată de mai mult de 12 ori în weekend. Exploziile au avariat clădiri și echipamente, deși niciuna nu a fost "critică" pentru siguranța și securitatea nucleară, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
  • Germania a oferit Poloniei sistemul de apărare antirachetă Patriot pentru a o ajuta să își securizeze spațiul aerian după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit în țară săptămâna trecută, a declarat ministrul apărării, Christine Lambrecht. Sistemele de apărare antiaeriană cu baza la sol, cum ar fi Patriot de la Raytheon, sunt construite pentru a intercepta rachetele care se apropie.
  • Ucraina a negat că forțele sale au executat prizonieri de război ruși, susținând că soldații săi s-au apărat împotriva rușilor care au simulat capitularea. Comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean a răspuns duminică la videoclipurile care au circulat în această săptămână pe rețelele de socializare rusești și care pretind că arată cadavrele unor militari ruși uciși după ce s-au predat trupelor ucrainene. Ombudsmanul ucrainean Dmitro Lubinets a declarat că "extrase" dintr-un videoclip arată că rușii " s-au folosit de o capturare înscenată ... au comis o crimă de război deschizând focul asupra forțelor armate ucrainene". Acest lucru înseamnă că soldații "nu pot fi considerați prizonieri de război", a spus el.
  • Negocierea cu Rusia ar însemna o "capitulare", a declarat un consilier cheie al președinției ucrainene. Mihailo Podoliak a declarat că încercările Occidentului de a îndemna Ucraina să negocieze cu Moscova sunt "bizare", având în vedere o serie de victorii militare majore obținute de Kiev. El a adăugat că ar însemna că o țară "care își recuperează teritoriile trebuie să capituleze în fața țării care pierde".
  • Primul supermarket ucrainean a fost deschis în Herson de când orașul a fost eliberat la începutul acestei luni. Cozi considerabile s-au format duminică la ATB, un magazin deschis non-stop. Hersonul rămâne în continuare fără electricitate, apă curentă sau încălzire, dar locuitorii au găsit o oarecare bucurie în faptul că au putut cumpăra castraveți murați ucraineni, găluște, hrean și alte produse preferate.
  • Franța a trimis încă două sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, împreună cu două lansatoare de rachete multiple, potrivit unui interviu acordat de un ministru francez al apărării.
  • Emmanuel Macron a acuzat Rusia că alimentează dezinformarea pentru a-și promova "proiectul său prădător" în Africa, unde Franța a avut eșecuri militare. "O serie de puteri, care doresc să își extindă influența în Africa, fac acest lucru pentru a afecta Franța, pentru a-i afecta limba, pentru a semăna îndoieli, dar mai ales pentru a urmări anumite interese", a declarat Macron pentru TV5 Monde.

-----------------

Evenimentele de duminică au fost LIVE aici pe HotNews.ro