​Ucrainenii se pregătesc pentru o iarnă cu energie electrică redusă sau chiar fără energie electrică în mai multe zone, inclusiv în Kiev, unde temperaturile au scăzut deja sub zero grade, în timp ce atacurile neîncetate ale Rusiei au paralizat jumătate din capacitatea energetică a țării. Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe locuitorii din Kiev și din alte câteva zone să limiteze utilizarea energiei electrice. "Faceți provizii de haine călduroase, pături, gândiți-vă la opțiunile care vă vor ajuta în cazul unor întreruperi lungi de energie", a declarat Serghei Kovalenko, șeful YASNO, care furnizează energie pentru Kiev.

Trupele ucrainene în regiunea ZaporojieFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

07:43Noul material LIVE, cu evenimentele de miercuri, poate fi urmărit aici

Sinteza zilei de marți

  • Plafonarea prețului petrolului rusesc: Decizia „în următoarele zile”, spune SUA Coaliția de state care încearcă să impună un plafon la prețul petrolului rusesc, din care fac parte G7, Uniunea Europeană și Australia, ar urma să anunțe limita propusă „în următoarele zile”, potrivit unui oficial al Trezoreriei SUA, citează AFP.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat înfiinţarea a peste 4.000 de «Puncte de neînvins» în toată ţara, unde, în cazul unor pene de curent pe termen lung cauzate de eventuale noi atacuri ruseşti, oamenii vor putea beneficia de apă, încălzire, electricitate, comunicaţii şi internet
  • Crimeea, vizată într-un „atac cu dronă”, anunţă guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaiev Peninsula ucraineană Crimeea, aflată sub controlul Rusiei, a fost vizată într-un atac cu dronă, marţi, iar forţele ruse se aflau ”în alertă”, anunţă autorităţile instalate de către Kremlin, relatează AFP.
  • Șeful operatorului rețelei naționale de energie electrică din Ucraina, Ukrenergo, a descris drept "colosale" pagubele provocate de atacurile cu rachete rusești asupra instalațiilor ucrainene de producere a energiei electrice. Volodimiyr Kudrițki a respins, de asemenea, apelurile de evacuare a civililor din unele dintre orașele cele mai afectate de penuria de energie ca fiind "nepotrivite".
  • Ucrainenii vor trăi probabil cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie, a declarat șeful unui important furnizor de energie, în timp ce guvernul a început evacuarea gratuită a locuitorilor din Herson către alte regiuni.
  • Compania rusă Gazprom a amenințat că va întrerupe fluxurile de gaze către Europa prin Ucraina încă de săptămâna viitoare. Într-o declarație, gigantul energetic rusesc de stat a declarat că unele fluxuri de gaz care sunt menținute în Ucraina erau de fapt destinate Moldovei și a acuzat Kievul că a împiedicat livrarea a 52,52 milioane de metri cubi să tranziteze Moldova.
  • Serviciul de securitate ucrainean SBU și poliția ucraineană au efectuat un raid la o mănăstire creștin-ortodoxă veche de 1.000 de ani din Kiev, ca parte a operațiunilor de contracarare a unor presupuse "activități subversive ale serviciilor speciale rusești".
  • Un bombardament rusesc a lovit marți un centru de distribuire a ajutoarelor umanitare din orașul Orihiv din sud-estul Ucrainei, ucigând un voluntar și rănind două femei, a declarat guvernatorul regional.
  • UE va acorda Ucrainei încă 2,5 miliarde de euro (2,2 miliarde de lire sterline) pentru reconstrucția țării, a anunțat șefa executivului blocului, Ursula von der Leyen.
  • Și Banca Mondială va acorda un ajutor suplimentar de 4,5 miliarde de dolari Ucrainei pentru a o ajuta să "susțină serviciile esențiale și funcțiile guvernamentale de bază la nivel național și regional", în timp ce respinge forțele rusești, potrivit unui comunicat.
  • Cancelarul german, Olaf Scholz, a avertizat că țara sa trebuie să fie pregătită pentru o escaladare a situației din Ucraina. Acest lucru ar putea include distrugerea infrastructurii, a adăugat el, în timp ce vorbea la o conferință la Berlin.
  • Rușii au ucis, torturat și răpit ucraineni într-un model sistematic care ar putea implica înalți oficiali în crime de război, a declarat luni ambasadorul Departamentului de Stat al SUA pentru justiție penală globală. Există tot mai multe dovezi că invazia Rusiei în Ucraina "a fost însoțită de crime de război sistemice comise în fiecare regiune în care au fost desfășurate forțele rusești", a declarat ambasadorul SUA la nivel mondial, Beth Van Schaack.
  • Președintele polonez a vorbit cu o persoană care a sunat pentru o farsă, pretinzând că este Emmanuel Macron al Franței, în noaptea în care o rachetă a lovit un sat din apropierea graniței ucrainene, a recunoscut biroul său. "Emmanuel, crede-mă, sunt foarte atent", îi spune Duda interlocutorului într-o înregistrare a apelului postată pe internet. "Nu vreau să avem un război cu Rusia și, credeți-mă, sunt foarte atent, foarte atent".
  • Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că sistemul de sănătate din Ucraina "se confruntă cu cele mai întunecate zile din timpul războiului de până acum".
  • Trupele rusești au fost acuzate că au ars cadavre la o groapă de gunoi de la marginea orașului Kherson în timpul ocupației lor. Rezidenții și lucrătorii de la fața locului au declarat pentru The Guardian că au văzut camioane deschise rusești care au sosit la sit transportând saci negri care au fost apoi incendiați, umplând
  • Generalul polonez Biniek: „Kievul era pregătit de război din 2016”/ Cum i-ar fi pregătit NATO pe ucraineni „Trupele speciale ucrainene au fost antrenate deja din 2016 de trupele speciale ale NATO. Obiectivul a fost cel de a crea o mișcare partizană: se conştientiza puternic că, mai devreme sau mai târziu va avea loc o invazie a Rusiei”, dezvăluie Mieczyslaw Biniek, generalul polonez care a fost comandant strategic adjunct al NATO și care a luptat alături de americani în Iran, Afganistan și Siria, într-un interviu acordat publicaţiei italiene La Repubblica.

Cele mai importante informații de marți, ziua 272 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

Plafonarea prețului petrolului rusesc

01:11 Ministrul de externe al Ucrainei îndeamnă UE să impună sancțiuni pentru a "distruge" industria de rachete a Rusiei.

"Ar trebui acordată o atenție specială sancțiunilor care obstrucționează și opresc industria de rachete a Rusiei", a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba, citat de ziarul online Yevropeiska Pravda. "Capacitatea Rusiei de a produce noi rachete ar trebui să fie distrusă".

00:37 Zelenski anunţă înfiinţarea unor «Puncte de neînvins» în toată ţara, unde oamenii pot primi apă, căldură și electricitate

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat înfiinţarea a peste 4.000 de «Puncte de neînvins» în toată ţara, unde, în cazul unor pene de curent pe termen lung cauzate de eventuale noi atacuri ruseşti, oamenii vor putea beneficia de apă, încălzire, electricitate, comunicaţii şi internet, potrivit News.ro.

00:22Plafonarea prețului petrolului rusesc: Decizia „în următoarele zile”, spune SUA

Coaliția de state care încearcă să impună un plafon la prețul petrolului rusesc, din care fac parte G7, Uniunea Europeană și Australia, ar urma să anunțe limita propusă „în următoarele zile”, potrivit unui oficial al Trezoreriei SUA, citează AFP.

00:05Senatorii cer administrației Biden să aprovizioneze Ucraina cu drone.

Un grup de 16 senatori americani din partidele democrat și republican au trimis o scrisoare secretarului Apărării, Lloyd Austin, în care cer administrației să furnizeze Ucrainei drone de luptă MQ-1C Gray Eagle, relatează Wall Street Journal.

"Avantajul pe termen lung al dotării Ucrainei cu MQ-1C este semnificativ și are potențialul de a influența cursul strategic al războiului în favoarea Ucrainei", se arată în scrisoare.

Rusia va reduce în continuare furnizarea de gaze către Europa

23:55Rusia va reduce în continuare furnizarea de gaze către Europa prin Ucraina

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat că va reduce furnizarea de gaze naturale către Europa începând de lunea viitoare, prin reducerea debitului către o conductă care trece prin Ucraina.

Pe contul său oficial de Telegram, compania de stat a declarat că gazul destinat Moldovei este reținut în Ucraina, astfel că va reduce furnizarea către conducta Sudja pentru a compensa diferența., potrivit CNN.

23:18 Canada anunță noi sancțiuni împotriva unor oficiali din Belarus

Guvernul canadian a anunțat marți o nouă rundă de sancțiuni împotriva oficialilor belaruși, în timp ce liderul opoziției în exil Svetlana Tikhanovskaia vizitează țara pentru a îndemna Ottawa să mențină presiunea asupra regimului lui Alexander Lukașenko, potrivit AFP.

22:57Suedia: Doi soţi ruşi, arestaţi pentru că ar fi spionat pentru Rusia

Potrivit cotidianului Aftonbladet, ar fi vorba despre un cuplu căsătorit de ruşi în vârstă de 60 de ani, proprietari ai unei companii de componente electronice, arestaţi în zorii zilei într-o suburbie rezidenţială a Stockholmului, unde cei doi locuiesc.

22:44 Experți iranieni și ucraineni se întâlnesc pentru a discuta despre utilizarea de către Rusia a dronelor iraniene.

"Ucraina a informat Iranul că consecințele complicității la agresiunea rusă vor fi incomensurabile cu potențialele beneficii ale cooperării cu Rusia", a declarat Oleh Nikolenko, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, pentru CNN.

Crimeea, vizată într-un „atac cu dronă”

22:11 Biserica Ortodoxă Rusă califică controlul asupra mănăstirii din Ucraina drept act de intimidare

Biserica Ortodoxă Rusă a declarat marți că perchezițiile efectuate de serviciile de securitate ucrainene la o mănăstire ortodoxă din capitala Kiev reprezintă un „act de intimidare”, potrivit Reuters.

21:38Kalașnikovul energetic rusesc la tâmpla Moldovei și ajutorul românesc -Opinie de Cosmin Gabriel Pacuraru

URSS-ul și dincoace de 1991, Federația Rusă, au subjugat energetic Republica Moldova. Războiul hibrid plănuit de ruși se manifestă cel mai atroce zilele acestea în Moldova din cauza distrugerii infrastructurii energetice ucrainiene, infrastructură de care Moldova depinde încă. Zilele trecute sistemul energetic moldovenesc a sucombat deoarece este lipsit de capacități de producție de energie electrică și de lipsa resurselor și surselor de gaze naturale.

21:22 VIDEO Crimeea, vizată într-un „atac cu dronă”, anunţă guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaiev

Peninsula ucraineană Crimeea, aflată sub controlul Rusiei, a fost vizată într-un atac cu dronă, marţi, iar forţele ruse se aflau ”în alertă”, anunţă autorităţile instalate de către Kremlin, relatează AFP., citată de News.ro.

21:00Generalul polonez Biniek: „Kievul era pregătit de război din 2016”/ Cum i-ar fi pregătit NATO pe ucraineni

„Trupele speciale ucrainene au fost antrenate deja din 2016 de trupele speciale ale NATO. Obiectivul a fost cel de a crea o mișcare partizană: se conştientiza puternic că, mai devreme sau mai târziu va avea loc o invazie a Rusiei”, dezvăluie Mieczyslaw Biniek, generalul polonez care a fost comandant strategic adjunct al NATO și care a luptat alături de americani în Iran, Afganistan și Siria, într-un interviu acordat publicaţiei italiene La Repubblica.

Vor fi pene de curent în Germania la iarnă?

20:47Banca Mondială acordă un nou ajutor de 4,5 miliarde de dolari Ucrainei

Banca Mondială va acorda un ajutor suplimentar de 4,5 miliarde de dolari Ucrainei pentru a o ajuta să "susțină serviciile esențiale și funcțiile guvernamentale de bază la nivel național și regional", în timp ce respinge forțele rusești, potrivit unui comunicat.

Banii, oferiți de SUA, vor ajuta la "plata salariilor pentru lucrătorii din spitale, angajații guvernamentali și școlari, pensii pentru persoanele în vârstă, salarii pentru funcționarii publici și programe sociale pentru cei vulnerabili", a precizat Banca Mondială, porivit CNN.

20:07 Loviturile rusești au provocat pagube "colosale" la instalațiile de producere a energiei electrice din Ucraina, afirmă șeful operatorului de rețea

Atacul de săptămâna trecută al forțelor rusești asupra rețelei electrice din Ucraina a provocat pagube "colosale", nefiind intactă nicio centrală termică sau hidroelectrică din Ucraina, potrivit șefului operatorului sistemului de transmisie a energiei electrice deținut de guvern.

"Acesta a fost cel mai mare atac, cel mai mare din istorie. Au fost lansate peste 100 de rachete grele. Țintele lor au fost instalațiile sistemului energetic ucrainean, în principal, substațiile Ukrenergo și centralele termice ucrainene care produc energie pentru consumatorii ucraineni", a declarat marți Volodimir Kudrițki, directorul general al Ukrenergo, potrivit AFP.

19:45 Va fi sau nu va fi blackout temporar in Germania? Declarații contradictorii

Șeful Oficiului Federal pentru Protecție Civilă și Asistență în caz de Dezastre (BBK), Ralph Tiesler, a spus pentru Welt am Sonntag: „Trebuie să presupunem că vor fi pene de curent iarna”. El s-a referit și la o „întrerupere regională și temporară a alimentării cu energie”. Luni, BKK a contrazis declarațiile șefului său, spunând că întreruperile de curent din timpul iernii sunt „extrem de puțin probabile”, potrivit Tagesschau.de.

19:20Zelenski face apel la primarii francezi să ofere ajutor pentru a ajuta Ucraina să supraviețuiască iernii

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut marți primarilor francezi să ofere ajutor țării sale pentru a împiedica Rusia să folosească frigul din această iarnă "ca armă de distrugere în masă", potrivit AFP.

Câte rachete de mare precizie mai deține Rusia

18:30Președintele rus Vladimir Putin și omologul său cubanez Miguel Diaz-Canel au dezvelit marți o statuie dedicată lui Fidel Castro într-o piață din nordul Moscovei, luându-și angajamentul de a-și întări și mai mult legăturile în fața sancțiunilor americane.

Putin a descris statuia drept o „adevărată operă de artă”, în timp ce Diaz-Canel a transmis un mesaj de solidaritate în parlamentul de la Moscova.

17:59Germania trebuie să fie pregătită pentru o escaladare a situaţiei în Ucraina, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că recenta sa călătorie în China a meritat chiar pentru singurul fapt că a evidenţiat poziţia comună a celor două ţări împotriva utilizării armelor nucleare.

17:50Ucraina publică estimările sale privind stocurile de rachete de precizie pe care Rusia le mai deține, câte a produs și câte a tras de-a lungul conflictului:

17:26Într-o regiune din Rusia recruții încorporați după decretarea mobilizării parțiale pe 21 septembrie sunt instruiți de către jucătorii de airsoft de la filiala locală a federației ruse de airsoft.

16:36VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de soldații ucraineni arată că și unele vehicule blindate primite din partea Statelor Unite au probleme din cauza condițiilor meteorologice din Ucraina.

15:59Executivul european a alocat un pachet de asistenţă financiară în valoare de 2,5 miliarde euro pentru Ucraina, a anunțat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Comisia Europeană plăteşte încă 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina. Avem planificate alte 18 miliarde de euro pentru anul 2023, cu fonduri plătite la interval regulat, pentru reparaţii urgente şi o recuperare rapidă care să ducă la o reconstruire de succes. Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a scris șefa comisiei.

Gazprom taie din nou livrările de gaze către Rep. Moldova

15:56Compania rusă Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova. Rep. Moldova se confruntă deja cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa.

15:50Şeful operatorului reţelei naţionale de electricitate a Ucrainei, Volodimir Kudriţki, a estimat marţi că pagubele produse sistemului energetic național de bombardamentele ruseşti sunt „colosale”', dar nu consideră că se impune evacuarea civililor din oraşele cele mai afectate de întreruperile în furnizarea energiei electrice, transmite Reuters.

Rusia se laudă cu „puterea arctică” a Rusiei

15:45 AUDIO Președintele Duda a fost anunțat că îl are la telefon pe Macron. Surpriza după peste 7 minute de discuție, în seara căderii rachetei în Polonia.

14:45VIDEO ​Premierul finlandez Sanna Marin și omologul său polonez Mateusz Morawiecki au devenit noile ținte ale propagandiștilor Moscovei după ce cei doi șefi de stat și-au reafirmat la Helsinki angajamentul de a lupta pentru securitatea și viitorul Europei.

14:32Președintele rus Vladimir Putin a lăudat marți „puterea arctică” a Rusiei la o ceremonie de lansarea la cheu a două spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară care vor asigura navigația pe tot parcursul anului în vestul Arcticii, notează Reuters.

14:02 Parlamentul de la Moscova a aprobat proiectul de lege care le permite în practică autorităților ruse să naționalizeze locuințele a milioane de ucraineni din teritoriile pe care forțele sale armate le-au ocupat și pe care Vladimir Putin le-a declarat anexate la sfârșitul lunii septembrie.

13:53Un tribunal militar din Moscova a decis să îl trimită în arest la domiciliu pe colonelul Ivan Mertvișev din cadrul Departamentului principal de organizare și mobilizare al Statului Major al Forțelor Armate Ruse, relatează Meduza. Ofițerul a recunoscut că a cerut mită o mașină de spălat de la un comisar militar pentru a ascunde faptul că la biroul de înrolare „mergeau foarte prost”.

13:34 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a cerut marți ca președintele rus Vladimir Putin să nu fie comparat cu fostul lider sovietic Nikita Hrușciov, afirmând că acest lucru nu este potrivit.

Rusia construiește o linie de apărare la granița cu Ucraina, la Belgorod

12:54Guvernatorul regiunii Belgorod din vestul Rusiei, Viaceslav Gladkov, a efectuat marți o vizită la linia de apărare construită la granița cu Ucraina, distribuind mai multe fotografii cu lucrările de construcție efectuate pe teritoriul Rusiei.

Nu este clar în ce măsură linia defensivă construită în această regiune la granița cu Ucraina este rezultatul unor îngrijorări autentice privind un posibil atac ucrainean sau dacă ea doar face parte din eforturile propagandistice ale Moscovei.

12:47Associated Press l-a concediat luni pe reporterul care a transmis informațiile despre „o lovitură cu rachete rusești” în Polonia săptămâna trecută, fiind transmisă o alertă difuzată pe scară largă, care a îngrijorat lumea, scrie The Washington Post.

12:02Biserica Ortodoxă Rusă a declarat marți că perchezițiile efectuate de serviciile de securitate ucrainene sunt un "act de intimidare", potrivit Reuters.

"La fel ca multe alte cazuri de persecuție a credincioșilor din Ucraina începând din 2014, acest act de intimidare a credincioșilor este aproape sigur că va trece neobservat de cei care se numesc comunitatea internațională a drepturilor omului", a declarat Vladimir Legoida, un purtător de cuvânt al bisericii.

11:44Locuitorii din orașul Herson povestesc că armata rusă și-a incinerat soldații morți la groapa de gunoi de lângă capitala regională din sudul Ucrainei, oferind noi mărturii tulburătoare despre modul în care Moscova își tratează propriii militari.

11:24Serviciile secrete ucrainene au descins la cea mai veche mănăstire creştin ortodoxă din Ucraina. Lavra Pecerska ar putea fi cuibul „serviciilor speciale rusești”.

Rusia vrea să controleze și mai mult spațiul informațional

10:54Guvernul rus continuă să își sporească controlul asupra spațiului informațional rusesc, în timp ce încearcă să modeleze narațiunea în interiorul, dar și în afara Rusiei în legătură cu invazia Ucrainei, notează Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare.

10:49VIDEO O nouă înregistrare distribuită pe rețelele de socializare a surprins de la firul ierbii un atac ucrainean cu sisteme HIMARS, dovadă că loviturile ucrainene împotriva armatei ruse cu aceste arme de fabricație americană continuă și după retragerea Moscovei de pe malul de vest al Niprului în Herson.

La fel ca anterioarele atacuri ucrainene cu aceste sisteme produse în SUA, și acesta a fost lansat pe timp de zi, sugerând că gluma cu „ora HIMARS” la primele ore ale nopții a devenit depășită.

09:49Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni în zilele următoare cu mamele soldaților care luptă în Ucraina, a relatat ziarul Vedomosti, citând trei surse din cadrul administrației prezidențiale, notează Reuters.

Rusia sărbătorește Ziua Mamei pe 27 noiembrie. Kremlinul nu a anunțat oficial nicio întâlnire a lui Putin cu mamele soldaților.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să infirme sau să confirme întâlnirea, potrivit Vedomosti.

09:30Cel mai probabil, ucrainenii vor trăi cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie, a declarat luni șeful unui important furnizor de energie, în timp ce guvernul a început evacuările pentru locuitorii din Herson către alte regiuni, relatează The Guardian.

Serghei Kovalenko, șeful YASNO, principalul furnizor privat de energie din Kiev, a declarat că muncitorii se grăbesc să finalizeze reparațiile înainte de sosirea frigului.

"Scenariul de bază este că, dacă nu vor exista noi atacuri asupra rețelei, atunci, în condițiile actuale de generare a energiei electrice, deficitul de energie ar putea fi distribuit în mod egal în întreaga țară. Acest lucru înseamnă că întreruperile vor fi peste tot, dar de durată mai mică. Există, de asemenea, diferite previziuni privind evoluția acestei situații, iar acestea depind în totalitate de atacurile Rusiei”, a scris Kovalenko într-o postare pe pagina sa de Facebook.

09:16VIDEO Putin, ferma de curcani din Siberia și butonul uriaș. Președintele rus Vladimir Putin a participat luni la inaugurarea unei ferme de curcani din regiunea Tiumen din Siberia, notează Meduza. Liderul de la Kremlin a tăiat panglica în mod simbolic printr-o legătură video din biroul său prezidențial.

Ucraina vrea să majoreze tarifele pentru tranzitul petrolului rusesc

08:25Ucraina vrea să majoreze tarifele pentru tranzitul petrolului rusesc prin conducta Drujba spre Europa de Est, începând de anul viitor, ca urmare a atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice a ţării, transmite Bloomberg, potrviti Agerpres. Operatorul reţelei de oleoducte din Rusia va discuta subiectul cu Guvernul de la Moscova, notează TASS.

08:06Marea Britanie a trimis Ucrainei un model avansat al rachetei Brimstone, care este ghidată cu laser, cu o rază de acțiune dublă față de modelul anterior, relatează The Telegraph. Trupele ucrainene au modificat camioane pentru a folosi proiectilele de la sol.

07:36Mașina sa de război este stricată” . Mark Galeotti, scriitor specializat în geopolitica rusă și autor al cărții "Războaiele lui Putin: din Cecenia în Ucraina", a analizat situația lui Putin la CNN după lovitura primită de armata rusă, expulzată din Herson, fapt care alimentează speranţele Kievului de a câştiga războiul.

07:19Rusia nu va livra petrol sau produse petroliere către ţările care impun un plafon de preţ pentru exporturile sale de petrol şi ar putea, de asemenea, să reducă producţia de ţiţei, a declarat luni viceprim-ministrul Alexander Novak, citat de Reuters.

00:27Zelenski: Acum avem o oportunitate istorică de a apăra libertatea ucraineană odată pentru totdeauna. Cred că aşa va fi.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că, în timp, au existat multe ameninţări la adresa libertăţii poporului ucrainean şi chiar a existenţei sale, dar oamenii au reuşit să le depăşească. ”Şi acum avem o oportunitate istorică de a apăra libertatea ucraineană odată pentru totdeauna. Cred că aşa va fi”, a subliniat el.

Zelenski a menţionat, în mesajul video transmis luni seară, că este Ziua paraşutiştilor – Ziua Trupelor Aeropurtate ale Forţelor Armate ale Ucrainei, el purtând un tricou reprezentativ, care i-a fost oferit. El a enumerat brigăzi aeropurtate care s-au remarcat în eliberarea unor teritorii ale Ucrainei, mulţumindu-le acestora.

23:25 Ucraina afirmă că o operațiune militară este în desfășurare pe malul stâng al râului Nipru

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei susține că a fost lansată o operațiune la capul Kinburn, o limbă de pământ de la capătul peninsulei Kinburn, din regiunea Nikolaiev, iar furtuna de pe mare ajută trupele ucrainene să elibereze acest teritoriu, potrivit Kyiv Independent.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Ucraina urmează să evacueze civilii din zonele recent eliberate din regiunile Herson și Nikolaiev. Locuitorii din cele două regiuni sudice au fost sfătuiți să se mute în zone mai sigure din centrul și vestul țării, pe fondul temerilor că pagubele provocate infrastructurii de război sunt prea grave pentru ca oamenii să poată rezista în timpul iernii.
  • Șeful agenției ruse de stat pentru energie atomică, Rosatom, a avertizat în legătură cu riscul unui accident nuclear la centrala Zaporojie. Alexei Likhachev a acuzat Ucraina că este dispusă să "accepte" un "mic incident nuclear", adăugând că "trebuie făcut totul pentru ca nimeni să nu aibă în minte să încalce siguranța centralei nucleare".
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la membrii NATO să garanteze protecția centralelor nucleare din țara sa împotriva "sabotajului rusesc".
  • O echipă de inspectori independenți ai organismului de supraveghere nucleară al ONU a anunțat luni că nu există „nicio problemă imediată de siguranță nucleară sau de securitate” la centrala nucleară ucraineană Zaporojie după bombardamentele din weekend, potrivit unei declarații oficiale, citată de CNN.
  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că sistemul sanitar ucrainean "se confruntă cu cele mai negre zile din timpul războiului de până acum". Directorul regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Henri P Kluge, a cerut crearea unui "coridor umanitar de sănătate" pentru toate zonele din Ucraina recent recucerite de Kiev, precum și pentru cele ocupate de forțele rusești.
  • Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că oficialii săi au identificat patru locații în care forțele rusești au torturat deținuți în orașul Herson. Acesta a declarat că forțele rusești "au înființat pseudoagenții de aplicare a legii" în centre de detenție preventivă și într-o secție de poliție înainte ca trupele să se retragă din orașul din sudul Ucrainei la începutul acestei luni.
  • Trupele rusești au fost acuzate că au ars cadavre la o groapă de gunoi de la marginea orașului Herson în timpul ocupării regiunii. Locuitorii și lucrătorii de la fața locului au declarat pentru The Guardian că au văzut camioane deschise rusești sosind la locul de muncă, transportând saci negri care au fost apoi incendiați, umplând aerul cu un nor mare de fum și un miros de carne arsă.
  • Kremlinul a declarat că îi va aduce în fața justiției pe cei responsabili de presupusa execuție a prizonierilor de război ruși din Ucraina. Rusia a acuzat soldații ucraineni de executarea a peste 10 prizonieri de război ruși, invocând un videoclip care circulă pe rețelele de socializare rusești. Ucraina neagă aceste afirmații. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, de asemenea, că nu există planuri de a chema mai mulți soldați ruși pentru a lupta în Ucraina printr-o a doua rundă de mobilizare.
  • Rusia a pierdut peste 90% din piața de petrol din nordul Europei. Rusia a pierdut deja marea majoritate a pieței pe care o deținea în țările nordice ale Uniunii Europene, chiar înainte ca embargoul impus de UE asupra petrolului rusesc să intre în vigoare pe 5 decembrie, potrivit Bloomberg.
  • Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei susține că a fost lansată o operațiune la capul Kinburn, o limbă de pământ de la capătul peninsulei Kinburn, din regiunea Nikolaiev, iar furtuna de pe mare ajută trupele ucrainene să elibereze acest teritoriu, potrivit Kyiv Independent.
  • Rusia continuă mobilizarea în Crimeea ocupată. În Simferopolul ocupat, administrația impusă de Moscova continuă să recruteze oameni pentru a-i trimite pe front, pentru a îndeplini obiectivul stabilit de Kremlin, spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

-----------------

Evenimentele de luni au fost LIVE aici pe HotNews.ro