O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de soldații ucraineni arată că și unele vehicule blindate primite din partea Statelor Unite au probleme din cauza condițiilor meteorologice din Ucraina.

Vehicule MRAP primite de ucraineni din partea americanilorFoto: Captura video

În noua filmare poate fi văzut cum un vehicul blindat rezistent la mine si protejat împotriva ambuscadelor (MRAP) de fabricație americană are mari probleme din cauza noroiului adânc din Ucraina în timpul sezonului ploios, cunoscut în țară dar și Rusia și Belarus sub denumirea de „rasputița”.

După cum sugerează și numele lor, vehiculele MRAP au fost proiectate pentru a rezista exploziilor de mine și ambuscadelor, fiind dezvoltate în Statele Unite începând cu 2007 ca răspuns la atacurile de gherilă ale insurgenților din Afganistan și Irak, deci pentru o climă complet diferită decât cea din Ucraina în timpul toamnei.

Statele Unite au furnizat Ucrainei cel puțin 40 de vehicule MRAP MaxxPro dezvoltate de compania americană de armament Navistar International, ele fiind incluse în pachetul de asistență militară în valoare de 775 de milioane de dolari anunțat de Pentagon pe 19 august.

Kievul a primit și 60 de vehicule MRAP „Bushmaster” din partea Australiei, primul dintre acestea ajungând în Ucraina încă din luna aprilie.

Armata ucraineană a folosit vehicule MRAP în timpul ofensivei din Herson

Noua înregistrare video cu vehiculul militar ce are probleme din cauza drumurilor noroioase din Ucraina a apărut la doar o zi după ce o altă filmare a surprins cum transportoarele blindate de personal VAB primite de ucraineni din partea Franței înregistrează dificultăți asemănătoare.

O înregistrare video separată din luna septembrie a surprins cum astfel de vehicule militare au fost folosite în rol de susținere a infanteriei în timpul ofensivei desfășurate în Herson de forțele armate ale Kievului. În mod interesant, MRAP-urile din înregistrarea respectivă sunt de fabricație turcească.

Turcia a trimis ucrainenilor 50 de vehicule MRAP în luna august.

La sfârșitul lunii octombrie ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a citat direct condițiile meteo ca fiind unul dintre motivele pentru care ofensiva din sudul țării decurge mai lent decât era așteptat.

„Suntem în sezonul ploios și este foarte dificil să folosim vehicule de luptă cu roți”, a subliniat el.

„Rasputița” este un fenomen specific lunilor de toamnă și primăvară în această zonă a Europei, unii istorici militari considerând că sosirea anotimpului ploios în 1941 a fost factorul decisiv care a împiedicat armata germană să cucerească Moscova în al Doilea Război Mondial.

Urmărește ultimele evoluții din a 272-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.