O nouă înregistrare video distribuită de soldații ucraineni arată că aceștia au folosit un vehicul blindat „Bushmaster” primit din partea Australiei într-un rol inedit: pentru tractarea unui blindat rusesc capturat.

Un „Bushmaster” australian intr-un rol inedit in UcrainaFoto: Captura video

Filmarea arată cum Bushmaster-ul, un vehicul blindat rezistent la mine si protejat împotriva ambuscadelor (MRAP) tractează un transportor blindat amfibiu BTR-80 de fabricație sovietică. Modelul BTR-80 este relativ modern comparativ cu alte vehicule blindate folosite de armata rusă în războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, el intrând în dotarea forțelor armate sovietice în 1986.

Deși nu este clar unde a fost realizată această înregistrare video, o alta apărută pe rețelele de socializare în luna septembrie arată că ucrainenii au folosit vehicule MRAP în timpul ofensivei din Herson. În înregistrarea respectivă însă a fost vorba de vehicule MRAP primite din Turcia.

În cazul respectiv aceste blindate rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor au fost folosite într-un rol de susținere a infanteriei.

Australia, un aliat mai puțin așteptat al Ucrainei

Dată fiind distanța uriașă dintre cele două state, țara de la antipozi s-a dovedit a fi unul dintre cei mai puțin așteptați aliați ai Kievului, fostul premier conservator Scott Morrison anunțând încă din luna martie că va aproba un pachet de asistență militară pentru Ucraina.

Pe lângă vehicule blindate, drone și alte echipamente militare, Morrison a promis că țara sa va trimite forțelor armate ucrainene și rații și provizii medicale.

„Rugăciunile noastre se îndreaptă spre voi, dar și armele noastre se îndreaptă spre voi, ajutorul nostru umanitar, sancțiunile noastre împotriva celor care încearcă să vă nege libertatea și aveți până și cărbunele nostru”, a subliniat Scott Morrison la sfârșitul lui martie.

Pe 25 aprilie guvernul australian a interzis toate importurile de petrol și energie din Rusia și a impus un tarif suplimentar de 35% asupra celorlalte importuri din Rusia și Belarus. De asemenea, Australia a interzis exporturile de aluminiu către Rusia.

Revenind la vehiculele Bushmaster, Australia a promis Ucrainei 60 de astfel de vehicule blindate, primul ajungând la Kiev în luna aprilie.

Statele Unite au furnizat de asemenea Ucrainei vehicule MRAP, 40 de modele MaxxPro fiind incluse în pachetul de asistență militară în valoare de 775 de milioane de dolari anunțat de Pentagon pe 19 august.

După cum sugerează și numele lor, aceste vehicule au fost proiectate pentru a rezista exploziilor de mine și ambuscadelor, fiind dezvoltate în Statele Unite începând cu 2007 ca răspuns la atacurile de gherilă ale insurgenților din Afganistan și Irak.

Australia a făcut parte din coaliția internațională care a participat la ambele războaie, de unde și nevoia unor astfel de vehicule pentru forțele lor armate.

Urmărește ultimele evoluții din a 222-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.