​Ucraina a obținut controlul deplin asupra Lyman, un mare centru logistic din estul țării, cel mai important succes militar contra trupelor de invazie din ultimele săptămâni, pregătind terenul pentru noi progrese menite să reducă la o singură rută liniile de aprovizionare ale armatei lui Vladimir Putin.

Ucrainenii au capturat un alt tanc T-80 de la ruși - Război în UcrainaFoto: Inna Varenytsia / AP - The Associated Press / Profimedia

07:39Noul material LIVE cu evenimentele privind Ucraina îl găsiți aici

Sinteza zilei:

Victorii majore pentru Ucraina care a pătruns în Regiunea Herson

  • Rusia nu mai deține controlul deplin asupra nici uneia dintre cele patru provincii ucrainene pe care susține că le-a anexat săptămâna trecută. Armata rusă a recunoscut că forțele Kievului au pătruns în regiunea Herson. Aceasta a declarat că armata ucraineană și "unitățile sale superioare de tancuri" au reușit să "pătrundă în adâncurile apărării noastre" în jurul satelor Zoltaia Balka și Alexsandrovka.
  • Ucraina a "evacuat complet" forțele rusești din orașul cheie din estul țării, Lîman, a confirmat președintele său Volodimir Zelenski, la o zi după ce Moscova a recunoscut că trupele sale s-au retras după ce au fost încercuite. Recucerirea orașului Lîman de către trupele ucrainene este cea mai mare pierdere a Rusiei pe câmpul de luptă de la contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei în regiunea nord-estică Harkov, în septembrie.
  • Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov, a declarat că trupele ruse au ocupat ceea ce el a numit o "linie defensivă pregătită în prealabil". Comentariile sale sunt o recunoaștere a faptului că contraofensiva din sudul Ucrainei câștigă dramatic ritmul, la două luni de la începutul ei.
  • Rusia nu mai deține controlul deplin asupra nici uneia dintre cele patru provincii ucrainene pe care susține că le-a anexat săptămâna trecută. Armata rusă a recunoscut că forțele Kievului au pătruns în regiunea Herson. Aceasta a declarat că armata ucraineană și "unitățile sale superioare de tancuri" au reușit să "pătrundă în adâncurile apărării noastre" în jurul satelor Zoltaia Balka și Alexsandrovka.
  • Kremlinul încă stabilește ce zone din Ucraina ocupată a "anexat", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Amenințarea nucleară

  • Putin a promis că va proteja teritoriile nou revendicate de Rusia folosind "toate mijloacele de care dispune", indicând un potențial atac nuclear. Lipsa unei linii roșii clare poate submina încercările sale de a folosi descurajarea nucleară pentru a opri contraofensiva de succes a Ucrainei și sprijinul occidental pentru Kiev.
  • Un analist militar polonez independent a tras un semnal de alarmă, identificând un tren care se deplasează aparent prin centrul Rusiei, încărcat cu camioane, ca aparținând celei de-a 12-a direcții principale a forțelor armate ruse, care este implicată în depozitarea, transportul, întreținerea și eliberarea de arme nucleare, scrie The Guardian. Analistul Konrad Muzyka a declarat într-un mesaj pe Twitter că mișcarea trenului nu înseamnă neapărat că se fac pregătiri pentru utilizarea nucleară.
  • Analiștii de imagine de la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, au studiat filmulețul pe care Muzyka l-a redistribuit ca sursă și nu au putut găsi detalii de identificare.
  • "Da, cea de-a 12-a direcție principală are astfel de camioane, dar la fel și orice altă unitate militară", a declarat Jeffrey Lewis, expert în domeniul nuclear la acest institut.

Eșec după eșec privind mobilizarea

  • Mii de ruși mobilizați pentru serviciul militar în Ucraina au fost trimiși acasă după ce au fost considerați inapți la datorie, acesta fiind cel mai recent eșec al înrolării a 300.000 de militari de către președintele Vladimir Putin, potrivit Al Jazeera.
  • "Un total de 100 de decizii privind măsurile de mobilizare au fost anulate în regiunea Leningrad. Dintre acestea, 76 - din cauza vârstei, 1 - din cauza numărului de copii minori, 2 -din cauza necesității de a îngriji rude cu dizabilități, 11 - din cauza aptitudinii fizice limitate", potrivit serviciului de presă citat de RIA.
  • Comisarul militar din Sankt Petersburg a corectat numărul de recruți pe care autoritățile militare i-au mobilizat în oraș, afirmând că acesta este de fapt de 10 ori mai mic decât numărul anunțat inițial, relatează Meduza.
  • Colonelul Ilfat Abzalov a declarat inițial că 80.000 de ordine de încorporare au fost înmânate cetățenilor din al doilea oraș ca mărime din Rusia. El a revenit apoi și a declarat pentru agenția TASS că numărul este de doar 8.000.
  • Liderul cecen și aliat al lui Vladimir Putin, Ramzan Kadîrov, a declarat că cei trei fii minori ai săi se îndreaptă să lupte în Ucraina. Kadyrov a declarat că "a venit timpul" ca fiii săi, în vârstă de 14, 15 și 16 ani, "să se arate într-o bătălie adevărată" și că aceștia "vor merge în curând pe linia frontului".

Alte evenimente

  • Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihailo Podoliak, l-a ironizat pe Elon Musk pentru că a sugerat că Kievul ar trebui să accepte anexarea Crimeei de către Rusia în schimbul încheierii războiului, potrivit The Guardian.
  • Rusia a pus-o pe lista persoanelor căutate pe Marina Ovsyannikova, fostul editor al televiziunii de stat care a întrerupt o emisiune de știri pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina, după ce aceasta ar fi scăpat de arestul la domiciliu. Născută în Ucraina, Ovsyannikova, în vârstă de 44 de ani, a atras atenția internațională în martie după ce a dat buzna într-un studio al Channel One, angajatorul său de atunci, pentru a denunța războiul din Ucraina în timpul unui buletin de știri în direct, ținând în mână un afiș pe care scria "nu războiului".

Cele mai importante informații de luni, ziua 222 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Analist militar: Ucraina poate cere acum SUA arme mai performante

01:30 Rusia l-a demis pe comandantul Districtului Militar de Vest al armatei

00:15Înalt oficial american: De ce era foarte important Lîman pentru Moscova? Unde se regrupează acum rușii "pentru a ține linia" frontului

Forțele rusești alungate din orașul strategic din estul Ucrainei Lîman, în regiunea Donețk, s-au mutat înapoi spre orașul Kreminna, la est, "pentru a ține linia" frontului, potrivit unui oficial militar american de rang înalt, citat de CNN.

23:40Autoritățile din regiunea rusă Leningrad au anulat 100 de ordine de mobilizare, potrivit presei de stat

"Un total de 100 de decizii privind măsurile de mobilizare au fost anulate în regiunea Leningrad. Dintre acestea, 76 - din cauza vârstei, 1 - din cauza numărului de copii minori, 2 -din cauza necesității de a îngriji rude cu dizabilități, 11 - din cauza aptitudinii fizice limitate", potrivit serviciului de presă citat de RIA.

22:20Administrația Biden urmărește „îndeaproape” acțiunile Rusiei

Statele Unite urmăresc „îndeaproape” acțiunile Rusiei la centrala nucleară de la Zaporojie, în contextul îngrijorărilor că președintele Vladimir Putin ar putea escalada războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, și își „analizează bine” răspunsul pentru orice eventuală folosire a armelor nucleare de către Rusia - a declarat la CNN John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

22:15Toți pentru NATO. Un procent record de 83% dintre ucraineni ar dori ca țara lor să se alăture alianței militare NATO, potrivit unui nou sondaj.

Sondajul, realizat de Rating Group, un institut de sondare a opiniei publice cu sediul la Kiev, a intervievat 2.000 de ucraineni după ce președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a depus o cerere accelerată de aderare la NATO.

Doar 4% au declarat că ar vota împotriva aderării la NATO și 9% au spus că nu vor vota, potrivit The Guardian.

22:00Ce ar putea însemna pentru război recentele succese ale Ucrainei în estul țării / Analist militar: Pot cere acum SUA arme mai performante

Colonelul în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA Cedric Leighton a declarat luni pentru CNN că există o ofertă guvernului ucrainean pentru administrația Biden de a oferi practic drept de veto asupra listei lor de ținte cu obiective ale armatei ruse, totul pentru a obține rachete cu rază lungă de acțiune garantând astfel că nu va lovi pe teritoriul rusesc.

21:45Lavrov acuză Washingtonul că a transformat Ucraina într-un „instrument de război” împotriva Rusiei

21:22Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihailo Podoliak, l-a ironizat pe Elon Musk pentru că a sugerat că Kievul ar trebui să accepte anexarea Crimeei de către Rusia în schimbul încheierii războiului, potrivit The Guardian.

Gazprom a fost de acord să amâne plățile datorate de Ungaria

20:55Analist militar: Un tren care ar putea transporta arme nucleare, circulă prin Rusia

Un analist militar polonez independent a tras un semnal de alarmă, identificând un tren care se deplasează aparent prin centrul Rusiei, încărcat cu camioane, ca aparținând celei de-a 12-a direcții principale a forțelor armate ruse, care este implicată în depozitarea, transportul, întreținerea și eliberarea de arme nucleare, scrie The Guardian.

20:10Mii de ruși mobilizați au fost trimiși acasă, considerați inapți pentru război

Mii de ruși mobilizați pentru serviciul militar în Ucraina au fost trimiși acasă după ce au fost considerați inapți la datorie, acesta fiind cel mai recent eșec al înrolării a 300.000 de militari de către președintele Vladimir Putin, potrivit AFP.

19:56Crimele Rusiei în Ucraina vor fi "pedepsite", afirmă Franța, potrivit AFP.

"Suntem hotărâți ca infracțiunile comise de Rusia să fie documentate, judecate și pedepsite. Aceasta este o condiție esențială pentru revenirea la o pace durabilă", a declarat premierul francez. "În fiecare zi, cu cel mai mare cinism, Rusia împinge înapoi frontierele barbariei. Folosește armele fără discriminare, vizând civili, școli, spitale, centre comerciale, convoaie umanitare", a spus ea.

19:12Șeful centralei nucleare Zaporojie, reținut de forțele ruse, a fost eliberat luni, potrivit șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, citat de The Guardian.

18:48Gazprom a fost de acord să amâne plățile datorate de Ungaria pentru gazele naturale livrate iarna aceasta.

Acordul semnat de Ungaria cu Gazprom este pe o perioadă de 15 ani. După solicitarea din iulie a autorităţilor de la Budapesta, Gazprom a început să majoreze livrările către Ungaria, după ce anterior fuseseră majorate livrările prin gazoductul Turkstream.

18:16O campanie de crowdfunding din Cehia numită „Dárek pro Putina” (Cadou pentru Putin) a reușit să strângă suma necesară pentru a cumpăra un tanc T-72 „Avenger” pentru forțele ucrainene.

18:13Continuă avansul forțelor ucrainene în sud, după ce au spart frontul rusesc în nord-estul Hersonului

17:43În timp ce granițele exacte pe care Rusia încearcă să le stabilească în interiorul Ucrainei prin anexarea celor patru teritorii rămân neclare, există, de asemenea, puține informații despre ce se va întâmpla cu cetățenia locuitorilor din regiunile Herson, Zaporojie și Donețk, pe care Rusia le revendică, scrie The Guardian. Luni, Duma de Stat a ratificat anexarea celor patru regiuni.

Ofensivă fulger a ucrainenilor în Herson/ Apărarea Rusiei a cedat

17:21Cunoscuta jurnalistă rusă Ksenia Sobceak, vizată de o anchetă penală pentru „fake news”

16:57VIDEO Un oficial al ocupanților ruși din Herson s-a filmat cu podul Antonovskiy în spate, să arate că n-a fugit: „Nu intrați în panică”

15:55Ofensivă fulger a ucrainenilor în Herson, au înaintat 40 de km într-o singură zi / Kievul tace, bloggerii ruși sunt în plină panică, iar marionetele Moscovei confirmă străpungerea frontului

14:59Doi dintre aliații apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin critică tot mai deschis conducerea armatei ruse după noua înfrângere suferite de forțele armate ale țării în orașul Lîman din Donețk.

14:43 Republica Cehă și-a îndemnat cetățenii să părăsească Rusia pe fondul înrăutățirii situației de securitate:

„În ceea ce privește invazia militară în curs de desfășurare a Federației Ruse în Ucraina și posibila amenințare de înrăutățire a securității în această țară, în special pentru cetățenii statelor UE și NATO, Ministerul ceh de Externe îndeamnă cu tărie să nu se călătorească în teritoriile Federației Ruse. Ministerul ceh de Externe face apel la cetățenii Republicii Cehe să părăsească țara", a precizat acesta pe site-ul său.

14:35 Ministerul lituanian al Afacerilor Externe l-a declarat luni persona non grata pe cel mai important diplomat rus din Lituania.

Noul scenariu al propagandiștilor ruși: R. Moldova se pregătește de mobilizare

14:15Reacție rapidă de la Chișinău după scenariul avansat de propagandiștii ruși cum că președintele Maia Sandu ar pregăti mobilizarea generală a populației.

14:06Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că își va trimite 3 fii minori să lupte în Ucraina, cel mai mic dintre aceștia având doar 14 ani.

13:36Noul scenariu al propagandiștilor ruși: Republica Moldova se pregătește să-și mobilizeze forțele și să atace Transnistria împreună cu România

13:33Rusia nu știe nici la 4 zile după ce președintele Vladimir Putin a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate suprafața exactă a teritoriului pe care spune că l-a anexat formal.

13:25 Parlamentarul rus pentru regiunea Zabaykalsky, generalul-locotenent Andrey Gurulev, a declarat că 1,5 milioane de seturi de uniforme militare au dispărut.

12:29 Kremlinul a susținut luni că se va consulta cu rezidenții din două dintre regiunile ucrainene pe care a decis să le anexeze săptămâna trecută - Herson și Zaporojie - cu privire la modul în care ar trebui definite granițele lor.

„Vom continua să ne consultăm cu oamenii care locuiesc în aceste zone", a declarat presei Dmitri Peskov.

Rușii spun că au bani să ajute regiunile „anexate”

12:21 Rusia dispune de fonduri pentru a sprijini cele patru regiuni ucrainene pe care Vladimir Putin a început să le anexeze săptămâna trecută, iar aceste fonduri fac parte din bugetul țării, a declarat ministrul de finanțe Anton Siluanov în fața parlamentului.

Siluanov nu a precizat ce sumă va fi cheltuită. (Reuters)

12:07 Forțele ucrainene au făcut unele progrese în sudul regiunii Herson și au preluat controlul asupra unor așezări, a declarat luni un oficial instalat în Rusia.

„Putem spune că situația este tensionată", a declarat Vladimir Saldo, liderul de ocupație instalat de ruși la conducerea Herson.

12:02Cum arată pe hartă avansul forțelor ucrainene din ultima lună:

Zelenski: Ucraina „va implementa proiectul” de aderare la NATO

11:42Agenția de presă rusă de stat Tass a anunțat că aproximativ 300 de locuitori din Iakutia, chemați din greșeală în timpul mobilizării parțiale, s-au întors în republică. Iakuția este o regiune situată în nord-estul extrem al Federației Ruse.

10:54 Forţele ruse au lansat luni dimineaţă circa zece rachete sol-aer S-300 asupra oraşului Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, distrugând obiective de infrastructură civilă, între care un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale, a anunţat şeful administraţiei militare ucrainene al regiunii Oleksandr Staruh pe contul său Telegram, potrivit Unian și Agerpres.

„Există riscul unor noi atacuri. Aveţi grijă de voi!", a spus el, adresându-se localnicilor.

10:33O nouă înregistrare video distribuită de soldații ucraineni arată că aceștia au folosit un vehicul blindat „Bushmaster” primit din partea Australiei într-un rol inedit: pentru tractarea unui transportor blindat amfibiu capturat.

09:44 Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că este convins că Ucraina „va implementa proiectul” de aderare la NATO, el vorbind şi despre declaraţia comună a liderilor a nouă state, între care şi Klaus Iohannis.

„Astăzi avem o declaraţie comună puternică a liderilor din nouă state NATO, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România şi Slovacia. Ei au condamnat acţiunile Rusiei şi, cel mai important, au susţinut aspiraţia noastră de a deveni membru cu drepturi depline NATO. Mergem spre această direcţie. Sunt sigur că vom implementa acest proiect”, a afirmat Zelenski în discursul de duminică seară.

Până și Putin recunoaște problemele mobilizării militare

09:26 În evaluarea de luni dimineață, ministerul britanic al apărării subliniază că până și Putin a recunoscut că mobilizarea militară din Rusia are probleme:

  • Președintele Putin s-a adresat joi Consiliului său de Securitate Națională cu privire la „mobilizarea parțială" pe care o anunțase la 21 septembrie. El a declarat: „în timpul acestei campanii de mobilizare se ridică o mulțime de întrebări și trebuie să ne corectăm prompt greșelile și să nu le repetăm".
  • Recunoașterea neobișnuit de rapidă a problemelor de către Putin evidențiază disfuncționalitatea mobilizării din prima săptămână a acesteia. Autoritățile locale sunt probabil confuze în ceea ce privește scopul exact și logica legislativă a campaniei.
  • Ei au mobilizat aproape sigur și efective care nu se încadrează în definițiile declarate de Putin și de Ministerul Apărării.
  • În timp ce rezerviștii recrutați continuă să se adune în tabere de tranzit cu corturi, oficialii ruși se zbat probabil să ofere instruire și să găsească ofițeri care să conducă noile unități.

Cum ar putea răspunde NATO dacă Putin folosește o armă nucleară

09:09Pierderile Rusiei, în ultima zi, potrivit estimărilor forțelor ucrainene:

- 60.430 soldați (+320 față de ziua anterioară)

- 2.380 tancuri (+3)

- 4.991 blindate de luptă (+16)

- 1.405 sisteme de artilerie

- 338 sisteme multiple de rachete (+1)

- 176 sisteme antiaeriene

- 265 avioane (+1)

- 226 elicoptere (+1)

- 1.026 drone (+11)

- 15 ambarcațiuni

- 246 de rachete de croazieră interceptate

08:44 David Petraeus, general american în retragere și fost șef al CIA, a declarat că NATO va distruge toate trupele de ocupație din Ucraina (inclusiv din Crimeea) și navele rusești din Marea Neagră dacă Vladimir Putin va decide să folosească o armă nucleară

07:44 Comisarul militar al regiunii ruse Habarovsk a fost demis din funcție după ce jumătate dintre cei mobilizați au fost trimiși acasă deoarece nu îndeplineau criteriile de recrutare, a declarat luni dimineață guvernatorul regiunii.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Capturarea de către Ucraina a unui oraș aflat pe teritoriul declarat anexat de Vladimir Putin demonstrează că ucrainenii fac progrese și sunt capabili să respingă forțele rusești, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
  • Recucerirea orașului Lyman din regiunea Donețk este un factor cheie pentru „continuarea dezocupării" în regiunea vecină Lugansk, a declarat guvernatorul regiunii, Serhiy Gaidai. Rusia a susținut că trupele sale s-au retras din Lyman pentru a evita să fie înconjurate de armata ucraineană.
  • Volodimir Zelenski a spus, în mesajul său către popor după ce forțele ucrainene au recâștigat orașul-cheie Lîman din Donețk, că Rusia pierde lupta, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale.
  • Propagandiștii Kremlinului și bloggeri militari ruși critică eșecul comandamentului militar rus după ce trupele ucrainene au eliberat orașul Lîman din regiunea Donețk.
  • Ramzan Kadîrov, aliat apropiat al lui Putin și lider al regiunii rusești Cecenia, a afirmat că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare de mică putere în Ucraina după pierderea orașului Lyman.
  • Parlamentul Rusiei urmează să examineze luni proiecte de lege și tratate de ratificare pentru absorbția regiunilor, a declarat președintele camerei inferioare.
  • Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a cerut eliberarea directorului general al centralei nucleare ocupate Zaporojie, spunând că arestarea acestuia generează un risc de securitate.
  • Papa Francisc l-a implorat pe Putin să oprească „această spirală de violență și moarte" în Ucraina, spunând că această criză riscă să ducă la o escaladare nucleară cu consecințe globale incontrolabile.
  • Germania va livra Ucrainei, în zilele următoare, primul din cele patru sisteme avansate de apărare aeriană IRIS-T pentru a ajuta la respingerea atacurilor cu drone.
  • În cadrul unei reuniuni care va avea loc vineri, liderii statelor membre ale UE vor discuta despre modul în care se poate intensifica sprijinul acordat Kievului și despre următoarele măsuri comune pe care le vor lua pentru a controla creșterea prețurilor la energie. Emmanuel Macron s-a angajat duminică să „conlucreze cu partenerii săi europeni la noi sancţiuni" împotriva Rusiei
  • Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, s-a întâlnit duminică, la Istanbul, cu consilierul principal al președintelui turc Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, și au discutat despre „progresele înregistrate în ceea ce privește aderarea la NATO a Finlandei și Suediei".
  • Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că este posibil din punct de vedere tehnic să se repare infrastructura offshore deteriorată a gazoductului Nord Stream. Compania italiană Eni a spus sâmbătă că nu va primi niciun metru cub de gaz din livările pe care le-a solicitat de la Gazprom, dar cele două firme au transmis că discută pentru a remedia acest lucru.

--------------