David Petraeus, general american în retragere și fost șef al CIA, a declarat că NATO va distruge toate trupele de ocupație din Ucraina (inclusiv din Crimeea) și navele rusești din Marea Neagră dacă Vladimir Putin va decide să folosească o armă nucleară în războiul său de invazie, potrivit The Guardian și Yahoo News.

Avioane F-16 ale forțelor NATOFoto: DreamsTime

Petraeus a spus că Occidentul trebuie să ia în serios amenințările nucleare ale Moscovei, amintind că Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională, a avertizat Rusia că o asemenea decizie ar genera „consecințe catastrofale. Sullivan a spus că SUA comunică direct cu Rusia pe această temă, inclusiv despre răspunsurile decisive pe care le-ar lua Statele Unite dacă Moscova ar alege să o ia pe „acel drum întunecat".

Toate trupele rusești din Ucraina și toate navele din Marea Neagră

Întrebat ce s-ar putea întâmpla dacă Vladimir Putin ar decide să folosească o armă nucleară în Ucraina, Davin Petraeus a răspuns:

„Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin desfășurarea unui efort NATO, un efort colectiv, care ar elimina toate forțele convenționale rusești pe care le putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea, precum și toate navele din Marea Neagră".

Fostul șef CIA a adăugat că un atac nuclear ar genera radiații ce ar ajunge probabil în țările NATO din apropiere, ceea ce ar putea fi considerat un atac asupra Alianței.

„S-ar putea argumenta că este vorba de așa ceva. Cealaltă variantă este că (atacul) este atât de îngrozitor încât trebuie să existe un răspuns, nu poate rămâne fără răspuns”, a continuat generalul în retragere american.

Dar, a insistat Petraeus, nu se escaladează situația: „Nu se extinde, nu se extinde, nu - nu este nuclear pentru nuclear. Nu se dorește, din nou, să se ajungă la o escaladare nucleară aici. Dar trebuie arătat că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel".

Putin crede că Rusia poate să îndure mai mult decât Europa

În ceea ce privește conflictul energiei dintre Rusia și Europa, Petraeus a declarat că este clar că Putin vrea ca țările europene să sufere cât timp acestea încearcă să izoleze Moscova din cauza invaziei.

„Ei bine, el încearcă să prezinte acest lucru în orice fel poate, într-un mod care să pară amenințător, să fie amenințător, pentru a încerca să facă Europa să cedeze. El crede că Rusia poate să îndure mai mult decât Europa, dacă vreți", a declarat Petraeus.

"Și, știți, rușii au îndurat mai mult decât Napoleon și decât naziștii și așa mai departe. Dar nu cred că vor reuși să îndure mai mult decât Europa. Europa va avea o iarnă grea, va exista un flux foarte redus de gaze naturale, dar vor trece peste asta și nu cred că vor ceda în ceea ce privește problema sprijinului pentru Ucraina".

(foto articol: ©VanderWolfImages|Dreamstime.com)

-----------------