Forțele ucrainene au străpuns apărarea Rusiei în sudul țării, extinzându-și în același timp ofensiva rapidă în est, recucerind tot mai mult teritoriu în zonele anexate de Moscova și amenințând liniile de aprovizionare a trupelor rusești.

Război în UcrainaFoto: Vyacheslav Madiyevskyy / Avalon / Profimedia

Sinteza zilei

Armata ucraineană își continuă ofensiva

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că zeci de regiuni din Ucraina au fost eliberate de sub ocupația rusă, părând să confirme informațiile din hărțile Rusiei care arată că Rusia se retrage din estul și vestul Ucrainei.
  • Autorităţile de ocupație rusești din provinciile Lugansk şi Herson au susţinut marţi că înaintarea trupelor ucrainene a fost oprită în unele părţi ale frontului, deşi mai ales în Herson armata rusă a fost nevoită să se retragă în faţa ofensivei ucrainene, relatează agenţiile AFP şi EFE.
  • Liderul ocupanților din Herson, Vladimir Saldo, a recunoscut o „pătrundere” ucraineană şi pierderea de către trupele ruse a satului Duceanie, dar a asigurat că aviaţia rusă a „oprit” înaintarea trupelor ucrainene, care luni au avansat zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al râului Nipru, în încercarea de a încercui o grupare de circa 20.000 de soldaţi ruşi de pe malul estic al râului.
  • Frustrarea față de eșecurile de pe câmpul de luptă, care a fost exprimată de mult timp pe blogurile și site-urile de socializare conduse de experți naționaliști ruși și analiști pro-Kremlin, s-a revărsat acum în mass-media de stat, arată o analiză realizată de AP.

Sprijinul vine pentru Ucraina, dar economia suferă

  • Washingtonul va oferi Kievului 625 de milioane de dolari (în cadrul unei noi asistențe de securitate, inclusiv lansatoare de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars).
  • Două femei din Crimeea anexată de Rusia, printre care și Miss Crimeea, au fost găsite vinovate de discreditarea armatei ruse prin interpretarea unui cântec patriotic ucrainean.
  • Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au convenit să integreze plățile de sprijin ale UE către Ucraina în bugetul pentru 2023, pentru a face plățile mai structurate și mai previzibile.
  • Economia Ucrainei se va contracta în acest an cu o rată de opt ori mai mare decât cea a Rusiei, ca urmare a războiului declanșat de invazia Moscovei din februarie, a estimat Banca Mondială.

Alte evenimente:

  • Aproximativ 2.000 de înregistrări video, fotografii și fișiere audio cu presupuse crime de război, capturate prin intermediul unei aplicații concepute pentru a crea dovezi verificabile, au fost transmise Comisiei internaționale de anchetă a ONU privind Ucraina, mandatată de Organizația Națiunilor Unite.
  • Al doilea iaht ca mărime al lui Vladimir Putin a fost zărit în largul coastei Estoniei. Superiahtul Graceful, care are aproximativ 81 de metri, a fost redenumit Kosatka („orca” sau „balena ucigaşă” în limba rusă).
  • Președintele rus Vladimir Putin poate deveni „destul de periculos și nesăbuit” dacă se simte încolțit, a declarat într-un interviu Bill Burns, directorul agenţiei americane de informaţii CIA, relatează CNN.
  • Nu există indicii privind o activitate neobișnuită în jurul arsenalului nuclear al Moscovei în urma ultimelor amenințări nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin, a declarat marți un oficial occidental, citat de Reuters.

Cele mai importante informații de marți, ziua 223 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:52Zelenski anunţă progrese „puternice” ale armatei ucrainene în sudul ţării

00:15 Ajutorul militar dat de SUA Ucrainei grăbește posibilitatea unei „confruntări militare directe” între Rusia și NATO, a afirmat marți un diplomat rus.

23:25Șeful AIEA anunță că se va deplasa la Kiev şi Moscova pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei Zaporojie

23:18Prețul petrolului a crescut din nou marți, impulsionat de perspectiva unei reduceri a producției de către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec) și aliații săi Opec+, potrivit AFP.

23:05 În regiunea Harkov, artileria ucraineană nu-i slăbește pe ruși /Putin și Brigada 14 Mecanizată / - reportaj AFP

În regiunea Harkov, artileriștii ucraineni îi urmăresc neîncetat pe ruși, care au fost nevoiți să se retragă în fața avansului continuu al trupelor Kievului din ultimele zile, potrivit unui reportaj AFP.

22:23 Invazia rusă: Zelenski salută sprijinul Indiei pentru Ucraina la câteva zile după ce Kuleba a acuzat-o dur

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sprijinul Indiei pentru Ucraina în fața invaziei Rusiei, într-o conversație telefonică rară cu premierul indian Narendra Modi, la o lună după ce Kievul a criticat New Delhi, scrie AFP.

22:00Al doilea iaht ca mărime al lui Vladimir Putin a fost zărit în largul coastei Estoniei. Superiahtul Graceful, care are aproximativ 81 de metri, a fost redenumit Kosatka („orca” sau „balena ucigaşă” în limba rusă).

Ucraina a continuat să elibereze teritorii în est și în sud

21:42Presa de stat rusă, frustrată după ultimele eșecuri ale campaniei lui Putin, a răbufnit

Frustrarea față de eșecurile de pe câmpul de luptă, care a fost exprimată de mult timp pe blogurile și site-urile de socializare conduse de experți naționaliști ruși și analiști pro-Kremlin, s-a revărsat acum în mass-media de stat, arată o analiză realizată de AP.

21:15 Ucraina a continuat să elibereze teritorii în est și în sud, a declarat Volodimir Zelenski, în timp ce hărțile ministerului rus al apărării păreau să arate retrageri

21:01Giorgia Meloni, următorul prim-ministru al Italiei, a vorbit la telefon, marți, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a promis „sprijinul ei deplin” pentru Ucraina, a anunțat partidul acesteia, Fratelli d’Italia , conform The Guardian.

Într-unul dintre primele ei apeluri cu un lider străin, de la câștigarea alegerilor, săptămâna trecută, Meloni „și-a subliniat angajamentul față de orice efort diplomatic util pentru încheierea conflictului” cu Rusia, se arată în comunicatul partidului.

Acesta a adăugat că Zelenski ar fi invitat-o ​​pe Meloni să viziteze Kievul cât mai curând posibil și și-ar fi exprimat recunoștința pentru armele pe care Italia le-a trimis Ucrainei în urma invaziei ruse.

20:45Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-a programat începând de lunea viitoare o sesiune de urgenţă pentru a dezbate anexarea de către Rusia a patru regiuni din estul Ucrainei. O scrisoare privind decizia a fost trimisă marţi tuturor celor 194 de state membre ONU.

Adunarea va vota o rezoluţie prin care condamnă acţiunile Moscovei, arată surse diplomatice citate de dpa. Nu este clar dacă votul va avea loc luni sau nu, având în vedere numărul mare de vorbitori prevăzut.

SUA trimit Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 625 de milioane de dolari

20:30Președintele SUA, Joe Biden, i-a transmis președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, că Washingtonul va oferi Kievului un nou ajutor militar de 625 de milioane de dolari, incluzând sisteme de rachete HIMARS, a anunțat Casa Albă, scrie Reuters.

Biden „s-a angajat să continue să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie, pentru a se apăra de agresiunea rusă”, conform sursei citate.

De asemenea, președintele ucrainean a subliniat că Washingtonul nu va recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene.

20:11 Putin poate fi „destul de periculos și nesăbuit” dacă e încolțit - spune directorul CIA, Bill Burns

19:45 Rusia: Organizația liderului opoziției Navalnîi își va redeschide birourile regionale

Anunțul vine în contextul în care opoziția rusă a fost zdrobită de la ofensiva trupelor Moscovei în Ucraina. Ultimii critici importanți ai președintelui Vladimir Putin au emigrat sau au fost aruncați în închisoare, scrie AFP.

19:36 NATO subliniază că nu a observat schimbări în ceea ce privește arsenalul nuclear al Rusiei, dar rămâne vigilentă, scrie Reuters, citând un oficial al alianței sub protecția anonimatului.

19:10 SUA vor anunţa un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, de 625 milioane de dolari - noi sisteme HIMARS, obuziere şi muniţie

18:37Peste 200.000 de ruși au intrat în Kazahstan de când Putin a decretat mobilizarea parțială - a informat marți ministrul kazah de interne, Marat Ahmetjanov.

18:31Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a anunțat marți câți bărbați a reușit Rusia să încorporeze în ultimele două săptămâni, dezvăluind involuntar efectul opus celui scontat decretării mobilizării parțiale de către Vladimir Putin.

Ucrainenii au eliberat noi localități în Herson

18:15 Locuitorii din teritoriile ucrainene anexate au o lună la dispoziție să își schimbe cetățenia - spune un ministru rus

17:50Harta ultimelor lupte din Herson: Armata ucraineană înaintează pe întreg frontul de est, ocupanții dau asigurări că nu sunt motive de panică

16:59 Ungaria a anunțat până când și-a propus să renunțe la dependența de gazul rusesc: 2050.

16:51Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au convenit marți să includă plățile de sprijin ale UE către Ucraina în bugetul său pe 2023 pentru a face plățile mai structurate și mai previzibile, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, citat de Reuters.

Dombrovskis a recunoscu că plăţile UE din acest an către Ucraina nu au fost deloc regulate - un punct de îngrijorare pentru Kiev, care trebuie să plătească constant salariile lucrătorilor publici şi pensiile.

UE a fost de acord să sprijine Ucraina cu 9 miliarde de euro în mai, dar a făcut prima plată de 1 miliard de euro abia în iulie. Potrivit Reuters, Dombrovskis a spus că următoarea tranșă de 5 miliarde de euro va fi făcută până la jumătatea lunii octombrie, iar restul de 3 miliarde de euro vor fi alocați în două tranșe în noiembrie și decembrie.

Cum le răspunde Alla Pugaciova celor care au criticat-o pentru poziția sa anti-război

16:34 Alla Pugaciova, cea mai de succes cântăreață din istoria Uniunii Sovietice, le-a transmis un mesaj dur celor care o critică din cauza poziției sale împotriva războiului din Ucraina, spunându-le acestora că au fost iobagi și acum au devenit sclavi.

15:54 Marea Britanie va extinde desfășurarea unui sistem de apărare aeriană în Polonia, a declarat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.

În timpul unei vizite în orașul Zamość din sudul Poloniei, Wallace a declarat: „Sunt încântat să anunț că vom prelungi actuala dislocare a sistemului nostru de apărare aeriană cu rază medie... pentru încă o perioadă, pentru a ne asigura că, pe măsură ce Polonia este în siguranță în timp ce contribuie la acest sprijin logistic pentru Ucraina”

15:46UE l-a convocat pe trimisul Rusiei în blocul comunitar pentru a condamna și respinge anexarea ilegală de către Moscova a regiunilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, a anunțat marți serviciul diplomatic al blocului comunitar.

15:22Un comandant al separatiștilor pro-ruși din regiunea Lugansk aflată în estul Ucrainei a explicat în direct la televiziunile rusești înfrângerile suferite de forțele de invazie ale Moscovei în ultimul timp.

Liniile defensive rusești din sud par să intre în colaps

15:21 Se pare că frontul rusesc se prăbușește în sud, spune Ilia Ponomarenko, reporterul de război al Kyiv Independent.

„Nu mai pot ține pasul cu informațiile despre orașele nou eliberate, care apar din oră în oră”, a scris Ponomarenko pe Twitter.

15:12 Japonia a impus consulului rus din Sapporo să părăsească țara până la 10 octombrie, ca represalii pentru expulzarea unui consul japonez din Vladivostok luna trecută, a anunțat marți Ministerul de Externe.

Decizia Japoniei vine după ce agenția de securitate FSB a Rusiei a anunțat în septembrie că l-a reținut pe consulul japonez pentru suspiciune de spionaj și i-a ordonat să părăsească țara.

15:10 Autoritățile ruse au amendat-o pe câștigătoarea concursului de frumusețe Miss Crimeea din acest an, Olga Valeeva, după ce a apărut un videoclip cu ea și cu o altă tânără cântând „Chervona Kalyna”, melodie devenită imn al rezistenței ucrainene, scrie The Moscow Times, citând TASS.

14:34 Recolta de cereale a Rusiei va crește cu aproximativ 5 milioane de tone pe an datorită încorporării a patru teritorii ucrainene, a declarat marți ministrul agriculturii, Dmitri Patrușev.

„Având în vedere terenul arabil care există acolo, cred că cel puțin 5 milioane de tone de cereale vor fi adăugate în pușculița Rusiei. Cred, de asemenea, că vom obține și alte culturi", a declarat acesta, citat de TASS.

Zelenski a dat un decret ce face imposibile negocierile cu Putin

14:23Nu există indicii privind o activitate neobișnuită în jurul arsenalului nuclear al Moscovei în urma ultimelor amenințări nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin, a declarat marți un oficial occidental.

14:21​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat marţi un decret care declară în mod oficial ca „imposibilă” perspectiva oricăror negocieri între Kiev şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dar lasă uşa deschisă pentru discuţii cu Rusia.

13:59 Kremlinul a oferit marți o primă reacție față de „planul de pace” cu Ucraina propus de Elon Musk, cel mai bogat om al planetei.

13:54 Potrivit ultimei estimări ucrainene, în ultima zi armata rusă a pierdut 370 de soldați, 44 de tancuri, 24 de blindate ale trupelor de infanterie, 2 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 1 avion, 2 drone și 12 autocisterne și diferite vehicule:

13:30Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a declarat marți că țara sa participă la „operațiunea militară specială (SVO)” a Rusiei în Ucraina, dar fără să își trimită armata în țara vecină.

Realitatea paralelă a lui Serghei Lavrov

13:28Realitatea paralelă a lui Serghei Lavrov: Cele mai multe țări știu că Rusia are dreptate, dar nu au curaj să vorbească.

Ministrul rus de externe a susţinut marţi că "majoritatea zdrobitoare" a ţărilor dau dreptate Rusiei pentru că a recunoscut rezultatele „referendumurilor” din regiunile ucrainene ocupate, dar nu îndrăznesc să o spună.

13:18 Peste 200.000 de persoane au fost chemate pentru serviciul militar de când Rusia a anunțat „mobilizare parțială" în urmă cu două săptămâni, a declarat marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, citat de agenția de presă RIA Novosti.

13:11 Kremlinul a declarat marți că a fost un „pas pozitiv" faptul că fondatorul Tesla, Elon Musk, a sugerat un posibil acord de pace.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, de asemenea, într-o conferință cu presa, că Moscova a fost întotdeauna deschisă la un sfârșit negociat al conflictului. (Reuters)

12:49O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins luptele intense ce au loc în regiunea Herson din sudul Ucrainei, arătând cum militarii ucraineni sunt surprinși de focul rusesc după ce inspectează un vehicul abandonat și încearcă să scape cu un Humvee de fabricație americană.

11:47 Un tribunal rus a amendat serviciul de streaming Twitch, deținut de Amazon, cu 4 milioane de ruble (68.000 de dolari) pentru că nu a eliminat un interviu cu o personalitate politică ucraineană.

Autoritățile ruse au declarat că interviul a încălcat legile rusești privind răspândirea de informații false, potrivit Interfax, citat de The Guardian.

Parlamentul rus a aprobat anexările, legea merge la promulgare la Putin

11:29 Cei mai norocoși soldați: Cum au scăpat doi ruși când ucrainenii au aruncat din dronă o grenadă exact deasupra lor - VIDEO

11:06Este acesta începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin? Ce arată ultimele sale declarații și înfrângeri

10:47 Camera superioară a parlamentului rus a votat marți pentru a aproba încorporarea a patru regiuni ucrainene în Rusia.

În cadrul unei ședințe de marți, Consiliul Federației a ratificat în unanimitate legislația de anexare a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, după votul similar de ieri din Duma de Stat, camera inferioară.

Documentele merg acum la Kremlin pentru semnătura finală a lui Putin, pentru a finaliza procesul de anexare oficială a celor patru regiuni, care reprezintă aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei.

Bărbații din Rusia apelează la avocați pentru a scăpa de recrutare

10:43 Vladimir Putin este decis să își demonstreze disponibilitatea de a folosi arme de distrugere în masă printr-un test nuclear la granițele Ucrainei, scrie The Times.

Potrivit publicației britanice, NATO ar fi avertizat țările membre în acest sens.

10:36Comisarii europeni Thierry Breton şi Paolo Gentiloni susţin că actuala criză energetică necesită solidaritate în rândul statelor membre UE, inclusiv prin emiterea de datorii garantate în comun, la fel cum s-a întâmplat în perioada pandemiei, scrie Bloomberg.

"Criza energetică şi creşterea tensiunilor sociale într-un context de inflaţie record şi preţuri astronomice la gaze şi electricitate ne-au adus la o nouă răscruce. Aceasta este o oportunitate pentru a reafirma, prin acţiuni hotărâte, principiile solidarităţii şi acţiunii comune", spun cei doi comisari într-un editorial publicat în mai multe ziare europene precum Irish Times, Corriere Della Sera şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ideea emiterii de datorii comune ar putea fi primită cu o opoziţie acerbă din partea statelor membre adepte ale austerităţii. Chiar dacă în pandemie blocul comunitar a lansat un program de urgenţă în valoare de 1.800 miliarde de euro, susţinut de datorii comune, o astfel de măsură a fost una fără precedent.

10:20Copleșiți de cereri panicate de ajutor ale celor care nu vor să fie recrutați, avocații ruși spun că lucrează din greu pentru a oferi consiliere bărbaților care riscă să fie trimiși să lupte în Ucraina, notează Reuters.

Recrutarea obișnuită de toamnă începe cu întârziere în Rusia

09:16 Evaluarea de marți dimineață a ministerului britanic al apărării se concentrează pe recrutarea obișnuită de toamnă din Rusia:

  • Vladimir Putin a semnat vineri un ordin pentru ciclul de recrutare obișnuit de toamnă, care vizează pregătirea a 120.000 de recruți. Aceștia nu pot, din punct de vedere legal, să fie trimiși în afara Rusiei.
  • Acest ciclu de recrutare nu are legătură cu bărbații încorporați prin ordinul de mobilizare parțială din 21 septembrie 2022.
  • Ciclul de recrutare va începe la 1 noiembrie, cu o lună mai târziu decât de obicei. Întârzierea începerii ciclului este un indiciu al presiunilor tot mai mari asupra capacității Rusiei de a instrui și echipa un număr mare de noi recruți.
  • Greutățile legate de găzduirea, instruirea, echiparea și desfășurarea personalului mobilizat și recrutat sunt semnificative. Deficiențele din cadrul sistemelor administrative și logistice rusești vor continua să submineze aceste eforturi.

Unitățile de elită ale lui Putin au cedat în Lyman și nordul regiunii Herson

08:44Crema armatei ruse a cedat în fața ofensivelor ucrainene. Ce unități de elită avea Vladimir Putin în Lyman și nordul regiunii Herson

08:14 Cel mai mare producător de cipuri din Statele Unite își încetează operațiunile din Rusia, transmite Bloomberg. Nvidia suspendase livrările în Rusia, dar menținuse o prezență acolo „pentru a sprijini angajații și familiile acestora", dar acum „încetează toate activitățile", a anunțat compania.

„Toți angajații vor avea opțiunea de a-și continua activitatea în alte țări", a adăugat Nvidia.

08:03 Numărul de bilete de avion „doar dus” emise în Rusia a crescut cu 27% în săptămâna în care Vladimir Putin a declarat, pe 21 septembrie, prima mobilizare a țării de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit datelor furnizate marți de compania spaniolă ForwardKeys.

Statisticile, care au comparat rezervările din perioada 21-27 septembrie cu cele din săptămâna precedentă, arată că ponderea biletelor „doar dus” a sărit la 73% în săptămâna anunțului, față de 47% în săptămâna precedentă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Bloggerii militari ruși au spus că este vorba de o ofensivă fulger a tancurilor ucrainene pe zeci de kilometri de teritoriu de-a lungul malului vestic al Niprului. Până în prezent, Kievul a păstrat o tăcere aproape totală cu privire la situația din Herson.
  • Duminică, Ucraina a revendicat controlul total al centrului logistic din estul Rusiei, Lyman, cea mai importantă victorie pe câmpul de luptă din ultimele săptămâni, pregătind terenul pentru noi avansuri menite să reducă la o singură rută liniile de aprovizionare ale trupelor de invazie.
  • Capturarea de către Ucraina a unui oraș aflat pe teritoriul declarat anexat de Vladimir Putin demonstrează că ucrainenii fac progrese și sunt capabili să respingă forțele rusești, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
  • Kievul pare să fie pe cale să atingă mai multe dintre obiectivele sale cheie de pe câmpul de luptă, pe măsură ce își consolidează poziția militară înainte de iarnă, a adăugat un înalt oficial al Pentagonului.
  • Kremlinul l-a demis pe comandantul districtului militar vestic, după o serie de eșecuri dureroase pe câmpul de luptă din Ucraina.
  • Comisarul militar al regiunii ruse Habarovsk din Extremul Orient a fost, de asemenea, înlăturat din funcție după ce jumătate din personalul nou mobilizat a fost trimis acasă deoarece nu îndeplinea criteriile de recrutare.
  • Parlamentarul rus pentru regiunea Zabaykalsky, generalul-locotenent Andrey Gurulev, a declarat că 1,5 milioane de uniforme militare au dispărut.
  • Miliardarul Elon Musk le-a cerut utilizatorilor Twitter să se pronunțe cu privire la un plan pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, inclusiv să propună alegeri sub supravegherea ONU în patru regiuni ocupate pe care Moscova le-a anexat săptămâna trecută și să recunoască oficial Crimeea, ca fiind parte a Federației Ruse. Planul a atras condamnarea imediată din partea ucrainenilor.
  • Consiliul de administrație al FMI va analiza vineri cererea Ucrainei pentru o finanțare suplimentară de urgență de 1,3 miliarde de dolari, au declarat două surse familiare cu acest subiect.
  • Șeful centralei nucleare Zaporojie, ocupată de armata rusă, Ihor Murashov, a fost eliberat, a anunțat șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, după o detenție pe care Kievul a pus-o pe seama Moscovei și pe care a calificat-o drept un act de teroare.
  • Kremlinul a declarat că este în favoarea unei „abordări echilibrate" a problemei armelor nucleare, care să nu se bazeze pe emoții, după ce Dmitri Medvedev a cerut în weekend ca Rusia să folosească o armă nucleară în Ucraina.
  • David Petraeus, general american în retragere și fost șef al CIA, a declarat că NATO va distruge toate trupele de ocupație din Ucraina (inclusiv din Crimeea) și navele rusești din Marea Neagră dacă Vladimir Putin va decide să folosească o armă nucleară în războiul său de invazie.

---------------