Uniunea Europeană l-a convocat pe trimisul Rusiei în blocul comunitar pentru a condamna și respinge anexarea ilegală de către Moscova a regiunilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, a anunțat marți serviciul diplomatic al blocului comunitar, citat de Reuters.

Rusia si Uniunea EuropeanaFoto: Bildagentur-online/O hde / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusia a proclamat vineri aceste anexări după așa-zise „referendumuri” în zonele ocupate din Ucraina. Guvernele occidentale și Kievul au declarat că voturile au încălcat dreptul internațional.

UE spune că a îndemnat Moscova să revină asupra „actului său ilegal" și să își retragă necondiționat toate trupele de pe întregul teritoriu al Ucrainei în timpul întâlnirii de luni cu însărcinatul cu afaceri al Rusiei, Kirill Logvinov.

„UE nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată această anexare ilegală a Rusiei", a precizat blocul într-o declarație.

„Aceste decizii ale Rusiei sunt nule și neavenite și nu pot produce niciun fel de efect juridic", a adăugat sursa citată

Camera superioară a parlamentului rus a votat marți pentru a aproba încorporarea celor patru regiuni ucrainene, chiar dacă Moscova nu deține controlul deplin asupra niciuneia dintre ele.

Forțele ruse controlează doar aproximativ 60% din regiunea Donețk și 70% din Zaporojie, iar forțele ucrainene au avansat și în Lugansk, o regiune asupra căreia forțele rusești au revendicat controlul total în iulie.