O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins luptele intense ce au loc în regiunea Herson din sudul Ucrainei, arătând cum militarii ucraineni sunt surprinși de focul rusesc după ce inspectează un vehicul abandonat.

Lupte intense in regiunea Herson din sudul UcraineiFoto: Captura video

Înregistrarea filmată de o echipă de recunoaștere a armatei ucrainene arată cum militarii Kievului inspectează un camion militar KamAz-5350 în remorca căruia a fost montat un tun.

În jurul secundei 28 militarul care filmează pare să își dea seama de un pericol deși din înregistrare nu este tocmai clar dacă acesta vede ceva sau aude sunete de foc în depărtare.

Soldații ucraineni încep să se îndrepte rapid spre vehiculul militar Humvee cu care încearcă să dea înapoi după ce se urcă în el. Însă la doar câteva secunde după acest moment vehiculul de fabricație americană este lovit de ruși, soldații ucraineni coborând rapid din el pentru a asuma poziții defensive la ceea ce pare a fi liziera unei păduri.

Filmarea arată de asemenea că o decizie cel puțin îndoielnică din punct de vedere militar a soldaților ucraineni care au lăsat vehiculul Humvee în mijlocul drumului când au coborât să inspecteze camionul militar abandonat de ruși.

Ofensivă-fulger a ucrainenilor în Herson

Lansată pe 29 august, ofensiva ucrainenilor din această regiune aflată în sudul țării lor a prins viteză în ultimele zile după mai bine de o lună de lupte grele și bombardamente intense asupra pozițiilor și punctelor de logistică ale armatei ruse.

Agenția Reuters anunța luni că forțele ucrainene au realizat în Herson cea mai mare breșă din sudul țării de la începutul războiului și până acum, străpungând frontul și avansând rapid de-a lungul râului Nipru.

Forțele armate ale Ucrainei au distrus deja principalele poduri peste Nipru, forțând forțele rusești să folosească treceri improvizate. Un avans substanțial de-a lungul râului ar putea aduce aceste treceri în raza de acțiune a artileriei.

Bloggerii militari ruși au vorbit despre o înaintare a tancurilor ucrainene pe zeci de kilometri de teritoriu de-a lungul malului râului Nipru.

Cel mai cunoscut oficial al autorităților de ocupație rusești din Herson a distribuit luni o înregistrare video în care poate fi văzut cu podul Antonovskiy în fundal, acesta arătând că nu a fugit din regiune și cerându-le oamenilor să nu intre în panică, deși recunoștea că ucrainenii au spart linia frontului.

Deși Kievul a păstrat o tăcere aproape totală, așa cum a făcut-o în trecut în timpul ofensivelor majore, unii oficiali ucraineni au menționat relatări neconfirmate ale avansurilor ucrainene.

În ultima sa evaluare privind evoluția luptelor din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului notează că două dintre unitățile de elită ale armatei ruse nu au reușit să mențină frontul de aici, un rezultat probabil al degradării continue a acestora și a denaturării lor cu mercenari.

Urmărește ultimele evoluții din a 223-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.