Kirill Stremousov, cel mai cunoscut lider al autorităților de ocupație rusești din regiunea Herson, s-a filmat cu podul strategic Antonovskiy în fundal pentru a arăta că nu a fugit în contextul temerilor că și frontul rusesc din sudul Ucrainei s-ar putea prăbuși.

Kirill Stremousov s-a filmat in fata podului AntonovskiyFoto: Captura video

„Totul este sub control în direcția Herson”, afirmă Stremousov în înregistrarea video, adăugând imediat însă că „da, naziștii au străpuns [linia frontului]”. „Dar sistemul nostru defensiv funcționează”, a dat acesta asigurări, vizibil agitat.

„Suntem în regiunea Herson. Puteți vedea podul Antonovskiy în spatele meu. Respingem inamicul”, a mai zis acesta.

„Nu intrați în panică, aici nu este Harkov, Lîman”, a conchis el cu referire la prăbușirea frontului rusesc din nord-estul Ucrainei luna trecută și evacuarea de sâmbătă a armatei ruse din orașul aflat în regiunea Donețk.

Este posibil ca Stremousov să fi filmat acest mesaj video după ce la sfârșitul lunii august el a fost pe larg ridiculizat inclusiv pe rețelele de socializare rusești după ce a înregistrat un mesaj despre „contraofensiva zadarnică” a ucrainenilor în Herson însă peisajul din spatele său a arătat că el se afla în Rusia la momentul respectiv.

Acesta distribuise înregistrarea pe canalul său de Telegram la o zi după ce presa ucraineană a anunțat că a început mult așteptata ofensivă din sudul țării.

Deși este șeful adjunct al administrației „militaro-civile” instalate de ruși din Herson, Stremousov a devenit mai cunoscut decât superiorul său direct din cauza rolului său în comunicarea publică.

Pentru o perioadă Stremousov a rămas cel mai înalt oficial al autorităților de ocupație rusești din Herson, după ce șeful său, Vladimir Saldo, a fost transferat la Moscova unde a fost tratat sub suspiciunea de otrăvire. Acesta a revenit însă la birou în luna septembrie.

Se prăbușește frontul rusesc din Herson?

Mesajul video distribuit de Stremousov vine în contextul în care se pare că forțele ucrainene au realizat luni cea mai mare breșă din sudul țării de la începutul războiului, străpungând frontul și avansând rapid de-a lungul râului Nipru și amenințând să încercuiască mii de soldați ruși, potrivit agenției Reuters.

Ucraina nu a confirmat oficial avansurile dar surse rusești au recunoscut că tancurile Kievului au înaintat zeci de kilometri de-a lungul malului vestic al râului, recucerind mai multe sate pe parcurs.

Înaintarea seamănă cu recentele succese ucrainene din nord-estul țării lor, care au schimbat cursul războiului împotriva Rusiei, chiar dacă președintele rus Vladimir Putin a încercat să intimideze Kievul prin anexarea teritoriilor ucrainene ocupate, ordonând mobilizarea parțială și amenințând cu represalii nucleare.

„Situația este tensionată, să spunem așa, pentru că, da, au existat într-adevăr străpungeri", a declarat pentru televiziunea de stat rusă Vladimir Saldo, liderul autorităților regionale de ocupație.

Declarația sa vine la doar câteva zile după ce acesta s-a aflat la Moscova pentru ceremonia de anexare a teritoriilor ucrainene, el fiind unul dintre cei 4 lideri separatiști care și-au pus mâinile împreună cu Vladimir Putin scandând „Rusia, Rusia!” după ce președintele rus a semnat decretul de anexare.

Urmărește ultimele evoluții din a 222-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.