Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri în discursul în care a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene că Statele Unite au creat un precedent prin folosirea de arme nucleare împotriva Japoniei în al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Vladimir Putin alaturi de Serghei Soigu si Valeri GherasimovFoto: Yevgeny Paulin / TASS / Profimedia Images

Într-un discurs delirant în care a lansat din nou acuzații și amenințări pe bandă rulantă la adresa Occidentului, Putin a afirmat că „Statele Unite sunt singura țară din lume care au folosit arme nucleare asupra oamenilor din Japonia”.

„Apropo, ele au creat un precedent”, a adăugat el.

Afirmațiile sale au provocat noi îngrijorări că Rusia ar putea folosi arme nucleare împotriva Ucrainei după ce el a avertizat în discursul de săptămâna trecută în care a anunțat mobilizarea parțială că va folosi „toate mijloacele” de care Rusia dispune pentru a apăra țara.

„Aceasta nu este o cacealma”, a subliniat el miercurea trecută.

Vezi principalele afirmații făcute de Vladimir Putin în discursul susținut vinerea aceasta.

Îngrijorări în SUA privind folosirea armelor nucleare de către Rusia

Discursul liderului de la Kremlin vine la câteva zile după ce mai mulți foști și actuali oficiali americani le-au spus jurnaliștilor de la Politico sub condiția anonimității că administrația de la Washington se teme că indiciile privind folosirea unor arme nucleare de către Rusia ar putea să nu fie depistate la timp.

Aceștia nu cred însă că Vladimir Putin va ordona folosirea unor arme nucleare cu un randament exploziv înalt, ci arme nucleare tactice proiectate pentru folosirea pe câmpul de luptă.

Rusia are peste 20 de sisteme de arme cu capacitate duală, ce pot lansa atât muniții convenționale cât și focoase nucleare, în dotarea forțelor terestre, aeriene și maritime. Unele dintre acestea, precum temutele lansatoare Iskander, au fost folosite încă din primele zile ale războiului din Ucraina.

Spre deosebire de folosirea unor arme strategice precum rachetele balistice care lasă indicii specifice precum mobilizarea unităților responsabile de operarea lor, încărcarea unor sisteme de arme cu capacitate duală cu focoase nucleare ar fi practic imposibil de depistat în lipsa unor scurgeri de informații din interiorul guvernului sau al forțelor armate rusești.

„Ei (rușii) nu vor folosi niciodată o armă nucleară strategică”, explica unul dintre oficialii americani care au discutat cu jurnaliștii de la Politico.

Acesta a mai afirmat că, în cazul în care Vladimir Putin va decide folosirea arsenalului nuclear de care Rusia dispune, „ei vor folosi o armă cu rază scurtă”.

„Ei au focoase pe care noi le numim micro-nucleare, cu un randament exploziv de la zeci la sute de tone”, afirma aceeași sursă.

Spre comparație, randamentul exploziv al bombelor nucleare pe care Statele Unite le-au lansat asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în al Doilea Război Mondial a fost între 15.000 și 20.000 de tone.

Ultimele evoluții din a 219-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.