La mai bine de șapte luni de la invazie, președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele pentru declararea independenței regiunilor Herson și Zaporojie, urmând ca vineri să găzduiască la Kremlin o ceremonie de anexare a patru teritorii din Ucraina, în timp ce omologul său ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Putin va trebui să fie oprit pentru ca Rusia să evite cele mai dăunătoare consecințe ale războiului.

Vladimir Putin in Piata Rosie dupa ce a semnat decretele de anexare a patru regiuni ucraineneFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de vineri, ziua 219 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

23:58 Consulatul rus din New York a fost vandalizat cu vopsea roșie în ziua în care Putin a anexat 15 la sută din teritoriul ucrainean

23:40 Zelenski: Drumul ţării noastre este dificil. Drumul duşmanului e de asemenea foarte clar – înfrângere, ruşine şi condamnare

23:22Riscul folosirii armelor nucleare de către președintele rus Vladimir Putin există, dar nu pare „iminent”, a declarat vineri un înalt oficial american, relatează AFP.

23:00Congresul aprobă un ajutor de 12,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Congresul a aprobat vineri un ajutor în valoare de 12,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, ca parte a unui proiect de lege privind cheltuielile provizorii care încearcă să prevină o închidere haotică a guvernului înainte de termenul limită de la miezul nopții, potrivit AFP.

22:48Rusia și-a folosit dreptul de veto vineri pentru a împiedica adoptarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate ONU care condamnă anexările a patru regiuni ucrainene, în timp ce China și alte trei state membre s-au abținut, relatează AFP

22:17Consiliul de Securitate ONU a început să examineze vineri o rezoluție de condamnare a „pseudo-anexărilor” de către Rusia a teritoriilor ucrainene, după ce Rusia a ratificat anexarea a patru regiuni, relatează AFP.

Proiectul de rezoluție văzut de AFP, pregătit de Statele Unite și Albania, solicită tuturor statelor și altor organizații „să nu recunoască o pseudo-anexare” a acestor patru regiuni de către Rusia.

22:16Polonia distribuie tablete antiradiații din cauza amenințării nucleare

Autoritățile poloneze au anunțat vineri că au distribuit tablete antiradiații către departamentele de pompieri din întreaga țară, în cazul unei expuneri declanșate de războiul din Ucraina vecină, negând însă că ar exista vreun motiv de alarmă, potrivit AFP.

22:00 SUA au dovezi că dronele iraniene pe care Rusia le folosește în conflictul aflat în desfășurare din Ucraina au avut „numeroase eșecuri” pe câmpul de luptă, a declarat subsecretarul adjunct al Apărării pentru Politică la Departamentul Apărări, relatează CNN.

21:19Biden: Putin nu poate confisca teritoriul vecin și să scape / SUA sunt pe deplin pregătite să apere cu aliații săi fiecare centimetru din teritoriul NATO

21:06Agenții militari ai NATO din Marea Baltică și Marea Nordului strâng informații pentru a ajuta la investigarea exploziilor din apropierea conductelor Nord Stream 1 și 2 la începutul acestei săptămâni, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează CNN.

SUA au impus sancțiuni în legătură cu anexarea de către Rusia a unor regiuni ucrainene

19:55Statele Unite au impus vineri sancțiuni Rusiei după ce Putin a semnat decrete pentru anexarea unor regiuni ucrainene, vizând sute de oameni și companii, inclusiv cei din complexul militar-industrial al Rusiei și parlamentari. Președintele american Joe Biden a condamnat încercarea „frauduloasă” a Rusiei de a anexa teritoriul suveran al Ucrainei, relatează Reuters.

20:35Regiunea natală a lui Serghei Șoigu va distribui o oaie și doi saci de cartofi familiilor recruților luați la război

19:53 Vladimir Putin, în lacrimi în Piața Roșie: Bine ați avenit acasă! Victoria va fi a noastră!

Imnul Rusiei răsună în boxe, iar lumea flutură drapelul național. Pe scena, Putin pare foarte emoționat, dar dârz. Câteva lacrimi i se scurg pe obraz. Puțin joc teatral e necesar oricărui om politic care se află în dificultate.

19:35Acțiunile recente ale Rusiei constituie cea mai gravă escaladare a conflictului din Ucraina de la începutul invaziei încoace, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

18:55 Zelenski se declară pregătit pentru dialog cu Rusia, dar nu cu Putin

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat vineri că Kievul este pregătit pentru discuții cu Moscova, dar cu un alt președinte rus decât Vladimir Putin. "Suntem pregătiți pentru dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte rus", a spus el într-o adresă video postată pe canalul său Telegram, potrivit Tass.

18:28 VIDEO Ucraina a solicitat oficial aderarea rapidă la NATO

Putin a scandat „Rusia” alături de cei patru lideri ruși din regiunile nou anexate

18:22Putin: Rusia "nu aspiră" la refacerea URSS

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că țara sa "nu aspiră" la refacerea URSS, în pofida ofensivei din Ucraina și a anexării a patru regiuni ucrainene în urma unor "referendumuri" denunțate de Kiev și Occident, scrie AFP.

17:59Râsete, litera Z și bucurie la Kremlin. Putin a scandat „Rusia” alături de cei patru lideri ruși din regiunile nou anexate

17:43România condamnă "în termenii cei mai fermi" semnarea așa-ziselor „acorduri de intrare în componența Federației Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, conform Ministerului Afacerilor Externe.

"Aceste „acorduri” ilegale și ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-și justifica ocupația militară ilegală asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran și reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situații. Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora, în special în ceea ce privește operarea vreunei modificări în privința apartenenței teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina. Ca și în cazul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept internațional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU. Federația Rusă acționează contrar tuturor responsabilităților pe care ar trebui să le îndeplinească, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este garantul păcii și securității internaționale", a transmis MAE.

17:02Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri în discursul delirant în care a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene că Statele Unite au creat un precedent prin folosirea de arme nucleare împotriva Japoniei în al Doilea Război Mondial.

16:57UE cere „evaluări mai stricte” pentru rușii care cer vize de călătorie: Anexarea de către Putin a celor patru regiuni ucrainene - o escaladare a amenințării la securitatea UE

16:32Putin a acuzat direct SUA și aliații că au „organizat explozii” la gazoductele Nord Stream

16:17Prima reacție a UE după ce Putin a anexat patru regiuni ale Ucrainei

Uniunea Europeană a declarat vineri că a condamnat ferm anexarea de către Rusia a regiunilor ocupate din Ucraina, adăugând că nu va recunoaște niciodată referendumurile „ilegale” organizate acolo și că își va înăspri sancțiunile pentru a crește presiunea asupra Moscovei, relatează Reuters.

Putin, discurs delirant, plin de furie la adresa Occidentului

16:05 Putin acuză Occidentul:„Fac totul pentru a păstra sistemul neocolonial ca să jefuiască întreaga lume”

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul că vrea să transforme Rusia într-o "colonie", în timpul unui discurs susținut vineri la Kremlin despre anexarea a patru regiuni din sudul și estul Ucrainei, potrivit AFP.

15:47Putin cere Ucrainei să „înceteze imediat ostilitățile” și să negocieze / „Ne vom proteja oamenii cu orice preț”

Președintele rus Vladimir Putin a cerut vineri Ucrainei să "înceteze imediat ostilitățile" și să negocieze, în timp ce se pregătește să anexeze patru dintre regiunile sale după "referendumuri" denunțate de Kiev și de Occident, potrivit AFP.

15:34 Comisariatul militar din Sankt Petersburg a raportat de 10 ori mai mulți recruți încorporați în urma decretării mobilizării parțiale decât au fost înrolați în realitate, revenind însă apoi cu clarificări.

15:30Autoritățile ruse au amenajat o scenă în Piața Roșie din Moscova pentru un concert în cinstea anexării. Potrivit jurnalistului britanic Andrew Roth, Kremlinul a adus o mulți oameni pentru a-și arăta sprijinul pentru anexările declarate oficial vineri.

Mai multe autobuze s-ar îndreapta deja spre Kremlin, în timp ce angajații companiilor de stat au fost anunțați să participe.

15:15Un oficial rus din Herson, ucis într-un atac cu HIMARS

Un oficial rus instalat în regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost ucis într-un atac ucrainean cu rachete, potrivit agenției ruse de presă Tass.

Vladimir Putin proclamă anexarea a patru regiuni ucrainene, sfitând comunitatea internațională

15:08Vladimir Putin proclamă anexarea a patru regiuni ucrainene sfidând comunitatea internațională. Președintele rus a întârziat la ceremonie.

14:50Criticul Kremlinului, Garri Kasparov, într-un interviu pentru Der Tagesspiegel: "Putin nu poate supraviețui înfrângerii".

„Regimul este deja destabilizat. Mobilizarea este un act de disperare. Pentru prima dată în cei peste 20 de ani de guvernare, Putin a încălcat contractul nescris cu poporul rus. Până acum, oamenii puteau face ce voiau, atâta timp cât nu stăteau în calea agendei lui Putin. Acum le cere oamenilor să facă sacrificii.”, spune Kasparov

14:45 Intrarea cetățenilor ruși în Finlanda este interzisă doar pentru cei care au vize turistice, dar alte tipuri de călătorii sunt încă permise, potrivit ambasadorului rus la Helsinki, transmite CNN.

"Începând de astăzi, finlandezii interzic intrarea rușilor în scop turistic. Alte călătorii sunt în continuare permise - este vorba de vizite la rude, muncă, studii, tratament, călătorii de afaceri și așa mai departe", a declarat vineri Pavel Kuznetsov la postul de televiziune de stat rus Russia 24.

14:41Norvegia ar putea impune turiștilor ruși o interdicție similară cu cea introdusă săptămâna aceasta de Finlanda, a declarat vineri ministrul norvegian al justiției, Emilie Enger Mehl, transmite Reuters.

"Vom închide granița rapid dacă va fi necesar, iar schimbările pot veni în scurt timp. Au fost puține sosiri în Norvegia în comparație cu Finlanda, iar situația este diferită aici", a declarat Mehl.

Norvegia ar urma să amplaseze un elicopter cu senzori, deoarece acum vede un risc crescut de trecere ilegală a frontierei, pe fondul primei mobilizări publice a Rusiei de după cel de-al Doilea Război Mondial.

14:30Liderul din Donețk aproape recunoaște înfrângerea la Lyman.Denis Pușilin a declarat vineri că bastionul rusesc de la Lyman, din nordul regiunii, este "semi-încercuit" de armata ucraineană și că veștile de pe front sunt "alarmante", transmite Reuters.

Putin a notificat Parlamentul cu privire la planurile de anexare a patru regiuni din Ucraina

14:21Șeful camerei inferioare a parlamentului rus a declarat vineri că președintele Vladimir Putin a notificat parlamentul cu privire la planurile de anexare a patru regiuni din Ucraina la Rusia - un pas tehnic spre alipirea teritoriilor de către Rusia, potrivit Reuters.

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, un aliat cheie al lui Putin, a declarat pe canalul oficial Telegram al Dumei că Putin a informat parlamentul cu privire la cererile oficiale ale regiunilor.

Putin va prezida la Kremlin vineri de la ora 15 o ceremonie de semnare a acordului cu șefii celor patru regiuni instalate de Moscova.

14:18Ce ar putea urma pentru Ucraina după anexarea teritoriilor sale / Harta regiunilor pe care Rusia vrea să le anexeze

14:10 Republica Moldova respectă integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, consideră "false" aşa-zisele referendumuri desfăşurate de către Rusia în patru regiuni ucrainene și "nu recunoaşte nicio acţiune ulterioară a acestor referendumuri false", a declarat Maia Sandu, vineri, după o întrevedere cu comisarul european pentru buget şi administraţie Johannes Hahn.

La rândul său, oficialul european a avertizat că după decretului de mobilizare semnat de preşedintele rus Vladimir Puti ar putea apărea un nou val de refugiaţi, el spunând că UE va acorda sprijin Republicii Moldova "pentru a face faţă unor eventuale noi valuri de refugiaţi".

13:46Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a declarat vineri că a discutat cu secretarul american al apărării Lloyd Austin despre ”modalități de consolidare” a capacităților trupelor ucrainene, precizând că va anunța "vești bune în curând”. Oficialul ucrainean a mai spus că Lloyd Austin nu recunoaște așa-zisele referendumuri organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina.

Zelenski face următorul ”plan de eliberare”

13:30Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri cu șefii militari pentru a discuta despre următorul „plan de eliberare” a teritoriului ucrainean ocupat de ruși.

Zelenski a scris pe Telegram că a discutat cu șefii Armatei și despre livrările de arme pentru forțele armate ale țării, precum și despre posibilele planuri viitoare ale Rusiei ca urmare a invaziei în Ucraina.

13:26Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a reiterat opoziția țării sale față de anexarea de către Rusia a celor patru teritorii ocupate: „Referendumurile” simulate ale Rusiei au fost un spectacol, un efort de a masca o nouă încercare de acaparare a teritoriilor. Nu vom recunoaște niciodată pretinsa anexare a teritoriului ucrainean de către Rusia și, așa cum a spus președintele Joe Biden, Statele Unite vor sprijini Ucraina atâta timp cât este nevoie".

13:20Primii ruși mobilizați au ajuns în Donețk și urmează „un curs intensiv” în poligon - administrația pro-rusă

12:54Amenințările Kremlinului înainte de anexarea oficială a regiunilor din Ucraina / Rusia va încorpora zone pe care nu le controlează

12:50 Deputații Adunării de Stat Kurultai, legislativul local din regiunea Bașchiria a Rusiei, au înaintat Dumei de Stat de la Moscova un proiect de lege privind trimiterea deținuților pentru a participa la „operațiunea militară specială”, incluzând o prevedere specială pentru violatori.

Șeful spionilor ruși spune că are dovezi că Occidentul e vinovată pentru avariile conductelor Nord Stream

12:29Scurgerile de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 sunt foarte probabil rezultatul acţiunii unui stat, a susţinut vineri ministrul energiei suedez Khashayar Farmanbar

12:02VIDEO Doi piloți ucraineni au reușit să scape ca prin urechile acului după ce avionul lor de bombardament/atac la sol Su-24M a fost lovit de o rachetă sol-aer și a fost țintit de altele înainte să se prăbușească la sol.

11:59Șeful spionilor ruși a declarat vineri că Moscova deține dovezi care indică faptul că Occidentul a avut un rol în avarierea conductelor submarine Nord Stream, care amenință să le scoată definitiv din uz, au relatat agențiile rusești de presă, citate de Reuters. Serghei Narîșkin nu a precizat ce dovezi are Rusia.

11:07Probabil că trupele ucrainene aproape au finalizat încercuirea trupelor rusești din Lyman și au tăiat liniile de comunicații terestre critice care sprijină trupele rusești din zona Drobysheve-Lyman, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind războiul.

11:02VIDEOSerghei Melikov, guvernatorul regiunii Daghestan, a avut o reacție furioasă la adresa ofițerilor de recrutare care au cerut în unul din orașele acestei republici federale a Rusiei ca toți bărbații să se prezinte „de urgență” la centrele de încorporare.

Convoi cu civili, atacat cu rachete rusești în Zaporojie

10:56Guvernatorul ucrainean din Zaporojie, Oleksandr Starukh, a decretat pentru sâmbătă zi de doliu, după atacul forțelor ruse vizând un convoi de civili, în care au fost ucise cel puțin 23 de persoane, iar alte 28 au fost rănite.

El a scris, pe Telegram, că atacul a fost lansat asupra unor civilii care așteptau într-un convoi umanitar să părăsească centrul regional.

"Acești oameni au mers la rudele lor în teritoriile ocupate, au adus ajutor umanitar. Trebuia să-i ia pe concetățenii noștri și să-i ducă în partea liberă a Ucrainei. Ocupanții au lovit ucrainenii fără apărare. Acesta este un alt atac terorist al unei țări teroriste. În legătură cu tragedia și pentru a onora memoria morților, 1 octombrie 2022 este declarată zi de doliu în regiunea Zaporizhzhia", a scris guvernatorul regional, citat de The Guardian.

10:04Un convoi de vehicule ce transporta civili ucraineni a fost lovit în timpul unui atac cu rachetă efectuat de forțele ruse, vineri, în apropierea oraşului Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional Oleksandr Staruh, potrivit Reuters.

09:05O persoană și-a pierdut viața și două au fost rănite după ce rachete rusești au lovit o zonă rezidențială din Dnipro și compania de transport în comun, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, citat de The Kyiv Independent. 50 de autobuze și o clădire administrativă a societății de transport au luat foc.

08:53Periferia orașului Zaporojie a fost atacat vineri dimineață cu rachete de către ruși, a declarat guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, transmite The Kyiv Independent. Oficialul ucrainean spune că există victime, dar nu a oferit momentan mai multe detalii.

Și orașul Nikolaev a fost lovit de rachete în noaptea de joi spre vineri, care au avariat o clădire înaltă sub care sunt prinse mai multe persoane, au declarat oficiali din regiunea Nikolaev. Joi seară, o dronă kamikaze a intrat într-o altă clădire din centrul orașului.

08:25Uzbekistanul nu intenționează să îi deporteze pe rușii care fug în masă în Asia Centrală pentru a se sustrage de la recrutare, în contextul campaniei militare a Moscovei în Ucraina, a declarat vineri guvernul de la Tașkent, transmite Reuters.

Putin vrea „corectarea greșelilor” din cadrul mobilizării

08:00Președintele rus Vladimir Putin a cerut joi "corectarea greșelilor" în cadrul mobilizării în curs a Rusiei pentru ofensiva din Ucraina, în timp ce nemulțumirea a crescut din cauza convocării adesea haotice a recruților, potrivit AFP.

07:30Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, joi seară, decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporijie, care este un pas intermediar către anexarea oficială a acestor teritorii, informează Reuters.

07:27De ce se grăbește Putin să anexeze teritoriile din Ucraina? „Rusia a trecut Rubiconul" - explică politicienii ruși

01:45Zelenski le cere rușilor să îl oprească pe Putin: „E singura persoană din Rusia care își dorește războiul mai mult decât viața”

00:43 Preşedintele american Joe Biden spune că nu va accepta „niciodată, niciodată, niciodată” revendicările ruse în Ucraina

23:12 SUA: Senatul adoptă o creștere de fonduri de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul american a votat joi pentru acordarea de noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari Ucrainei, în contextul în care a adoptat o prelungire a bugetului federal al SUA până în decembrie, potrivit AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Putin a făcut un pas intermediar de a semna decretele care au deschis calea pentru ca regiunile ucrainene ocupate Herson și Zaporojie să fie anexate în mod oficial la Rusia. Decretele au fost făcute publice de către Kremlin.
  • Teritoriul pe care Rusia îl controlează în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie reprezintă aproximativ 15% din suprafața totală a Ucrainei.
  • Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Putin va semna documentele de aderare a celor patru teritorii din Ucraina într-o sală de la Kremlin și va ține un discurs. Un concert pop este planificat în Piața Roșie.
  • Secretarul general al ONU a avertizat Rusia că anexarea regiunilor ucrainene ar însemna o "escaladare periculoasă" care ar pune în pericol perspectivele de pace în regiune. António Guterres a declarat că orice decizie de a continua cu anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie" nu ar avea nicio valoare juridică și merită să fie condamnată".
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a avertizat că va răspunde "foarte dur" dacă Rusia va continua cu anexările.
  • Există indicii că Rusia ar putea limita circulația ucrainenilor care locuiesc în teritoriile ocupate după ce va anunța anexarea acestora.
  • Forțele rusești s-ar putea confrunta cu o "înfrângere iminentă" în orașul-cheie din nord-estul țării, Lyman, în timp ce soldații ucraineni își continuă contraofensiva în estul țării, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.
  • Forțele ucrainene au securizat întregul Kupiansk și au alungat trupele rusești de pe pozițiile rămase pe malul estic al râului care desparte orașul din nord-estul Ucrainei.
  • Finlanda își închide granița pentru turiștii ruși, după ce ordinul de mobilizare parțială al lui Putin a determinat un număr mare de persoane să părăsească țara.
  • NATO a promis un "răspuns hotărât" la ceea ce a descris ca fiind "acte de sabotaj deliberate, nesăbuite și iresponsabile" după ce au fost descoperite scurgeri în cele două conducte Nord Stream. Este probabil ca luni să înceteze scurgerile de gaz din conducta avariată Nord Stream 1, potrivit operatorului conductei.
  • Kremlinul a declarat că incidentele de pe gazoductele Nord Stream seamănă cu un "act de terorism".
  • Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un al optulea pachet de sancțiuni menit să "facă Kremlinul să plătească" pentru escaladarea războiului împotriva Ucrainei.
  • Rusia își intensifică utilizarea dronelor kamikaze furnizate de Iran în sudul Ucrainei, inclusiv împotriva portului sudic Odesa și a orașului vecin Nikolaev.
  • Oleg Deripaska, unul dintre cei mai puternici oligarhi din Rusia, a fost pus sub acuzare de Departamentul de Justiție al SUA pentru încălcarea sancțiunilor penale.

------------------

Evenimentele de joi au fost LIVE aici pe HotNews.ro