Președintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri în mod direct Statele Unite și aliații săi de aruncarea în aer a conductelor Nord Stream, relatează Reuters.

Președintele rus Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

„Sancțiunile nu au fost suficiente pentru anglo-saxoni: au trecut la sabotaj”, a spus Putin.

„Este greu de crezut, dar este un fapt că ei au organizat exploziile la gazoductele internaționale Nord Stream”.

„Au început să distrugă infrastructura energetică paneuropeană”, a spus Putin. "Este clar pentru toți cine beneficiază de acest lucru. Desigur, cel care beneficiază a făcut-o."

O scădere bruscă a presiunii pe ambele conducte a fost înregistrată pe 26 septembrie, iar seismologii au detectat explozii, care au declanșat un val de speculații despre cine ar fi putut sabota unul dintre cele mai importante coridoare energetice al Rusiei.

Uniunea Europeană a spus că suspectează că sabotajul a cauzat daune conductelor GAZP.MM Nord Stream 1 și 2 conduse de Gazprom din apele suedeze și daneze. Casa Albă a respins acuzațiile rusești că s-a aflat în spatele incidentelor.

Șeful spionilor ruși a declarat vineri că Moscova deține dovezi care indică faptul că Occidentul a avut un rol în avarierea conductelor submarine Nord Stream.

"Avem materiale care indică o urmă occidentală în organizarea și punerea în aplicare a acestor acte teroriste", a declarat vineri Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe al Rusiei, citat de agenția de presă Interfax.

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că "sabotajul fără precedent" împotriva gazoductelor Nord Stream a fost "un act de terorism internațional".

Uniunea Europeană investighează cauza scurgerilor din gazoductele Nord Stream 1 și 2, administrate de Gazprom, și a declarat că suspectează că sabotajul se află în spatele avariilor din largul coastelor Danemarcei și Suediei.

Ministrul suedez al energiei a declarat vineri că este "foarte probabil" ca atacul asupra conductelor a fost făcut intenționat de către un stat.

De când au fost detectate pentru prima dată avariile, la începutul acestei săptămâni, oficialii de la Moscova au lăsat să se înțeleagă că Occidentul, în frunte cu SUA, ar putea fi în spatele atacului.