Probabil că trupele ucrainene aproape au finalizat încercuirea trupelor rusești din Lyman și au tăiat liniile de comunicații terestre critice care sprijină trupele rusești din zona Drobysheve-Lyman, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind războiul.

Militari ucraineni pe linia frontuluiFoto: STR / AFP / Profimedia

Trupele ucrainene mai au puțin și capturează orașului Lyman, controlat de ruși în estul țării, amenințând cu un nou eșec pentru campania liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, în Donbas, în timp ce se pregătește să declare regiunea parte a Rusiei, notează Reuters.

Capturarea orașului din nordul regiunii Donețk ar putea deschide calea pentru ca Ucraina să facă incursiuni în provincia adiacentă Lugansk, zădărnicind obiectivul lui Putin de a cuceri întreaga regiune Donbas, obiectiv declarat după ce forțele sale nu au reușit să supună întreaga țară în februarie, consideră analiștii militari.

Surse rusești au indicat că trupele ucrainene au finalizat probabil învăluirea grupării rusești din zona Lyman joi seară. Un important corespondent militar rus a afirmat că forțele ucrainene au străpuns apărarea rusă la 10 km nord de Lyman, și au tăiat drumul Torske-Drobysheve, care este ultima rută de aprovizionare și ieșire pentru rușii care țin linia la vest de Lyman, aceasta fiind o situație "extrem de dificilă" pentru rușii care încearcă să se apere acolo.

Capturarea orașului Lyman este iminentă

Un blogger militar rus spune că trupele ucrainene atacă Lyman din trei direcți și au tăiat accesul trupelor rusești la drumul critic Svatove-Lyman, care este principala linie de comunicare terestră care susține gruparea rusă din interiorul orașului.

Mai mulți bloggeri militari ruși spun că este iminentă o cădere a Lymanului dacă trupele rusești nu vor primi întăriri.

Statul Major General ucrainean afirmă că joi șapte tancuri cu personal nou mobilizat și slab pregătit au fost implicate într-un accident rutier.

Este puțin probabil ca soldații mobilizați să ajute la apărare

Este foarte puțin probabil ca trupele nou mobilizate să ofere capacități defensive semnificative și să împiedice trupele ucrainene să cucerească Lyman.

Lyman se află la nord-est de principalele două bastioane ale armatei ucrainene din Doneţk: Sloviansk şi Kramatorsk şi la sud-est de Izium, în regiunea Harkov, pe care trupele ucrainene au eliberat-o în recenta lor contraofensivă.

„Colapsul încercuirii de la Lyman va avea probabil consecinţe majore pentru gruparea rusă în nordul regiunii Doneţk şi în vestul regiunii Lugansk şi ar putea permite trupelor ucrainene să ameninţe poziţiile ruse de-a lungul graniţei vestice a regiunii Lugansk şi în zona Severodoneţk-Lisiceansk”, aflată sub control rusesc din iulie, apreciază ISW.