Președintele rus Vladimir Putin a cerut joi "corectarea greșelilor" în cadrul mobilizării în curs a Rusiei pentru ofensiva din Ucraina, în timp ce nemulțumirea a crescut din cauza convocării adesea haotice a recruților, potrivit AFP.

Vladimir Putin alaturi de Serghei Soigu si generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major RusFoto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia Images

Mass-media și rușii de pe rețelele de socializare au raportat cazuri de mobilizare a persoanelor în vârstă, a studenților, a bolnavilor sau a recruților fără experiență militară. Mobilizarea a declanșat, de asemenea, demonstrații și fuga a mii de oameni în străinătate.

"Această mobilizare ridică multe întrebări. Este necesar să corectăm toate greșelile și să ne asigurăm că nu se vor mai repeta", a mustrat Putin în timpul unei videoconferințe cu Consiliul său de Securitate, transmisă de televiziunea rusă.

Președintele s-a referit la convocarea capilor de familii numeroase, a persoanelor care suferă de boli grave și a celor foarte în vârstă, care ar trebui să fie scutiți prin lege.

"Dacă s-a făcut o greșeală, aceasta trebuie corectată, iar cei care au fost convocați fără un motiv adecvat trebuie aduși acasă", a declarat Putin.

Peste 2.400 de persoane au fost arestate în cadrul demonstrațiilor împotriva mobilizării în Rusia de la anunțarea acesteia pe 21 septembrie, potrivit organizației specializate OVD-Info.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, recunoscuse deja luni că s-au făcut "greșeli" în cadrul mobilizării, care ar fi trebuit să implice 300.000 de rezerviști cu experiență militară sau cu abilități utile, cum ar fi șoferi de camion.

Rușii au trecut pe jos granița dintre țara natală și Georgia de frica mobilizării Foto: Zurab Tsertsvadze / AP / Profimedia

Rușii fug din țară

Peste 200.000 de persoane au plecat din Rusia în Georgia, Kazahstan şi Uniunea Europeană de când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat „mobilizarea parţială” imediată a cetăţenilor ruşi pe 21 septembrie, arată datele oficiale din mai multe ţări, relatează CNN.

Aproximativ 100.000 de ruşi au trecut în Kazahstan în ultima săptămână, a declarat miercuri Marat Kozheyev, ministrul adjunct de Interne din Kazahstan, potrivit Kazinform, o agenţie de presă deţinută de stat.

Cel puţin 53.136 de persoane au trecut graniţa dintre Rusia şi Georgia în perioada 21-26 septembrie, potrivit datelor publicate marţi de Ministerul de Interne din Georgia.

Aproximativ 66.000 de cetăţeni ruşi au intrat în Uniunea Europeană în ultima săptămână (19-25 septembrie) - o creştere de peste 30% faţă de săptămâna trecută, a anunţat marţi Agenţia europeană a poliţiei de frontieră şi a pazei de coastă, Frontex.

Trimiși pe front fără pregătire sau echipament

Numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultimele zile arată că mobilizarea ordonată de Vladimir Putin miercurea trecută se desfășoară haotic, unele imagini video cu recruți ruși în stare avansată de ebrietate în timp ce se îndreaptă spre centrele de instruire viralizându-se pe platformele social media.

"Sunt oameni acolo care au peste 50 de ani și au probleme de sănătate", a spus George Barros de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Această observație a fost susținută de numeroase povești și videoclipuri postate pe rețelele de socializare.

Rezerviștii trebuie să fie instruiți și echipați înainte de a fi trimiși la război, a explicat Barros. Cu toate acestea, mulți vor primi acum doar una sau două luni de pregătire, ceea ce este departe de a fi suficient.

Mobilizare rezervisti in Irkutsk, Rusia Foto: Kirill Shipitsin / Sputnik / Profimedia

Alții sunt chiar trimiși pe front fără nicio pregătire sau echipament, a spus el, adăugând că singurul lucru pe care aceste condiții sunt susceptibile să-l realizeze este creșterea numărului de victime.

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare luni arată cum altor noi recruți li se spune la instructaj să facă rost de absorbante și tampoane pentru oprirea sângerărilor în caz că sunt împușcați.

O altă înregistrare video arată că recruții ruși ce au primit ordine de încorporare sunt nevoiți să facă focuri în pădure pentru a nu îngheța de frig în timp ce așteaptă să fie transportați la centrele de instruire.

Alte înregistrări arată în ce condiții sunt instruiți recruții ruși care au primit ordine de încorporare. „Condiții excelente în barăci autentice din lemn pentru experiența ta supremă a armatei rusești”, notează ironic Dmitri, fondatorul site-ului WarTranslated.