Riscul folosirii armelor nucleare de către președintele rus Vladimir Putin există, dar nu pare „iminent”, a declarat vineri un înalt oficial american, relatează AFP.

Jake SullivanFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Există riscul, având în vedere lejeritatea și atitudinea războinică cu care Putin vorbește despre asta, să ia în considerare acest lucru și, în același mod, am fost foarte clari care ar fi consecințele”, a spus presei Consilierul pentru securitate națională la Casa Albă, Jake Sullivan.

„În prezent, nu vedem niciun indiciu privind o utilizare iminentă a armelor nucleare”, a adăugat el.

Reacția SUA vinde după ce președintele Vladimir Putin a declarat vineri în discursul în care a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene că Statele Unite au creat un precedent prin folosirea de arme nucleare împotriva Japoniei în al Doilea Război Mondial.

„Statele Unite sunt singura țară din lume care au folosit arme nucleare asupra oamenilor din Japonia”.

„Apropo, ele au creat un precedent”, a adăugat el.

Afirmațiile sale au provocat noi îngrijorări că Rusia ar putea folosi arme nucleare împotriva Ucrainei după ce el a avertizat în discursul de săptămâna trecută în care a anunțat mobilizarea parțială că va folosi „toate mijloacele” de care Rusia dispune pentru a apăra țara.

„Aceasta nu este o cacealma”, a subliniat el miercurea trecută.

De altfel, Pentagonul a spus marți că nu a văzut nicio schimbare care să-l determine să modifice postura forțelor nucleare americane.

„În mod evident, luăm în serios aceste amenințări. Dar în acest stadiu, nu am văzut nimic care să ne determine să ne adaptăm propria poziție nucleară în acest moment”, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder într-un briefing de presă.

Ryder a refuzat să detalieze dincolo de a spune că Statele Unite „nu au niciun motiv să ne ajusteze postura în acest stadiu”.