Președintele american Joe Biden a declarat vineri că Statele Unite și aliații săi nu vor fi „intimidați” de președintele rus Vladimir Putin, promițând că NATO va apăra „fiecare centimetru” din teritoriul său, relatează AFP.

Joe BidenFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„America și aliații săi nu vor fi intimidați”, iar Vladimir Putin „nu ne va speria”, a spus el în timpul unui discurs la Casa Albă.

Joe Biden s-a adresat apoi direct președintelui rus, arătând cu degetul către camera de filmat, avertizându-l împotriva oricărui atac de pe teritoriul NATO.

„America și aliații săi sunt pe deplin pregătiți să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a spus el.

„Domnule Putin, înțelegeți ce spun: fiecare centimetru”.

Președintele american a vorbit la scurt timp după ce domnul Putin a oficializat anexarea a patru teritorii ucrainene, care au promis victoria țării sale în cadrul unui concert festiv în Piața Roșie, Moscova.

Președintele Rusiei și oficialii altor țări au amenințat în mod repetat că vor folosi arme nucleare pentru a apăra teritoriile ucrainene nou anexate.

Joe Biden a numit ceremonia de vineri a ilustrat că Putin „se chinuie”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus vineri că încercarea lui Putin de a anexa teritorii ucrainene constituie cea mai gravă escaladare a conflictului din Ucraina de la începutul invaziei încoace, precum și „cea mai mare încercare de anexare a teritoriului european prin forță de la cel de-al Doilea Război Mondial”.

„Aliații NATO nu recunosc și nu vor recunoaște niciunul din acest teritoriu ca parte a Rusiei”, a adăugat el. „Facem apel la toate statele să respingă încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială. Aceste pământuri sunt Ucraina”.

Vladimir Putin a semnat vineri decretele de anexare a patru regiuni ocupate parțial din Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina solicită oficial aderarea rapidă la Alianța militară NATO și că Kievul este pregătit pentru discuții cu Moscova, dar nu și cu președintele Vladimir Putin, relatează Reuters.