Statele Unite au impus vineri sancțiuni Rusiei după ce Putin a semnat decrete pentru anexarea unor regiuni ucrainene, vizând sute de oameni și companii, inclusiv cei din complexul militar-industrial al Rusiei și parlamentari. Președintele american Joe Biden a condamnat încercarea „frauduloasă” a Rusiei de a anexa teritoriul suveran al Ucrainei, relatează Reuters.

Vladimir Putin și Dmitri MedvedevFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

„Vom mobiliza comunitatea internațională atât pentru a denunța aceste mișcări, cât și pentru a trage Rusia la răspundere. Vom continua să furnizăm Ucrainei echipamentul de care are nevoie pentru a se apăra, fără a fi descurajați de efortul neperformant al Rusiei de a retrasa granițele vecinului său”, a spus președintele american Joe Biden într-o declarație.

„Aceste acțiuni nu au legitimitate. Statele Unite vor onora întotdeauna granițele recunoscute internațional ale Ucrainei”, a mai spus Biden, adăugând „îi îndemn pe toți membrii comunității internaționale să respingă încercările ilegale de anexare ale Rusiei și să fie alături de poporul Ucrainei atât timp cât este nevoie”.

Trezoreria SUA și Departamentul de Comerț au avertizat că oricine din afara Rusiei, inclusiv companii, care oferă sprijin politic, economic sau material Moscovei se confruntă cu un risc crescut de sancțiuni.

Sancțiunile Trezoreriei îngheață, în general, toate activele americane ale celor sancționați.

Trezoreria a declarat că a impus sancțiuni asupra a 14 persoane din complexul militar-industrial al Rusiei, a doi lideri ai băncii centrale a țării, a membrilor familiei unor înalți oficiali și a 278 de membri ai legislativului rus „pentru că au permis referendumurile false ale Rusiei și încercarea de a anexa teritoriul suveran ucrainean”.

Printre cei sancționați este viceprim-ministrul Alexander Novak; 109 membri ai Dumei de Stat; Consiliul Federației al Adunării Federale a Rusiei și 169 dintre membrii săi, precum și guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina.

A fost de asemenea sancționat un furnizor chinez pe care Trezoreria l-a acuzat că sprijină Radioavtomatika, o firmă rusă de achiziții militare de apărare.

Washingtonul a spus că Sinno Electronics Co Ltd a menținut o relație cu firma rusă chiar și după invadarea Ucrainei.

Sinno nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii a Reuters.

Taco LLC din Armenia; Novastream Limited din Rusia; un furnizor de stat din Belarus și firme rusești de tehnologie și apărare au fost printre alte companii sancționate pentru implicarea în achizițiile militare de apărare ale Rusiei.

Familiile lui Șoigu, Mihail Mișustin, Medvedev au fost de asemenea sancționate

Trezoreria a spus de asemenea că au fost sancționați membri ai familiilor membrilor Consiliului Național de Securitate al Rusiei, cum ar fi soția prim-ministrului rus Mihail Mișustin și doi copii ai acestuia, soția și copiii adulți ai ministrului Apărării Serghei Șoigu și soția și copiii adulți ai șefului Gărzii Naționale Viktor Zolotov.

În plus, membrii familiei vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse Dmitri Medvedev, ai președintei Consiliului Federației Valentina Matviyenko și ai guvernatorului Sankt Petersburg Alexander Beglov au fost afectați de sancțiuni.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că a impus restricții privind vizele a peste 900 de persoane, inclusiv membri ai armatei ruse și bieloruse și „separatiștii pro-ruși pentru încălcarea suveranității, integrității teritoriale și independenței politice a Ucrainei”, interzicându-le să călătorească în Statele Unite.