Rusia și-a folosit dreptul de veto vineri pentru a împiedica adoptarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate ONU care condamnă anexările a patru regiuni ucrainene, în timp ce China și alte trei state membre s-au abținut, relatează AFP.

Consiliul de Securitate ONU, in timpul unui votFoto: Agerpres/AP

Textul nu avea nicio şansă de a fi adoptat din cauza dreptului de veto al Rusiei.

Textul pregătit de Statele Unite și Albania a primit 10 voturi pentru și patru țări (China, India, Brazilia și Gabon) s-au abținut.

Consiliul de Securitate avea în vedere vineri o rezoluție de condamnare a „pseudoanexărilor” din Ucraina.

Textul văzut de AFP, scris înainte de semnarea decretelor de către președintele rus Vladimir Putin pentru anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, „condamna” organizarea de către Rusia a „așa-ziselor referendumuri ilegale” în aceste regiuni considerate fără „nici o valabilitate”.

Proiectul de rezoluție solicita tuturor statelor și altor organizații „să nu recunoască o pseudo-anexare” a celor patru regiuni de către Rusia.

De asemenea, cerea Moscovei să „înceteze imediat” invadarea Ucrainei și să „își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare” din țară.

„Dacă Rusia împiedică Consiliul de Securitate să-și îndeplinească responsabilitățile, vom cere Adunării Generale, unde fiecare țară are o voce, să declare clar că este inacceptabil să redeseneze frontiere cu forța”, a spus secretarul de stat al SUA. Antony Blinken vineri, înainte de reuniunea Consiliului de Securitate.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri tratatele de anexare a teritoriilor parțial ocupate din Ucraina - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - marcând momentul printr-un discurs delirant, de peste 40 de minute, în care a acuzat Occidentul și Statele Unite că vor să transforme Rusia într-o colonie.

În primăvară, Adunarea Generală a adoptat trei rezoluţii legate de invazia Ucrainei de către Rusia, a treia la sfârşitul lui aprilie având ca rezultat o erodare a unităţii internaţionale în faţa Moscovei.

La 2 martie, în cursul unui prim vot istoric, 141 de ţări au condamnat invazia rusă, cinci ţări votând împotrivă (Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Eritreea), 35 abţinându-se.

La 24 martie, Adunarea a solicitat accesul umanitar nestingherit şi protecţia civililor în Ucraina: 140 de voturi pentru, cinci împotrivă (aceleaşi cinci), iar 38 de ţări au ales să se abţină.

La 7 aprilie, doar 93 de ţări au susţinut suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, 24 au votat împotrivă şi 58 s-au abţinut.