Imnul Rusiei răsună în boxe, iar lumea flutură drapelul național. Pe scena, Putin pare foarte emoționat, dar dârz. Câteva lacrimi i se scurg pe obraz. Puțin joc teatral e necesar oricărui om politic care se află în dificultate.

Vladimir Putin pe scenaFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

„Bine ați avenit acasă! Victoria va fi a noastră!”, a declarat președintele rus în aplauzele unei mulțimi de câteva mii de susținători. "Bine ați venit acasă", le-a spus el locuitorilor din teritoriile ucrainene anexate, afirmând că aceștia "s-au întors în patria lor istorică".

"Rusia nu numai că își deschide ușile casei sale pentru acești oameni, ci își deschide și inima", a spus el de pe o scenă special amenajată pe piața emblematică de la poalele zidului Kremlinului.

În rândul mulțimii, numeroase steaguri rusești au fost fluturate, potrivit unui reporter AFP. Unii purtau, de asemenea, panglici cu Sfântul Gheorghe cu dungi negre și portocalii, o fostă decorație militară țaristă care a devenit ulterior un simbol al victoriei Armatei Roșii asupra Germaniei naziste.

Mai multe ecrane mari și un sistem de sunet puternic au fost instalate pentru a permite oamenilor să urmărească discursul președintelui rus și mai multe vedete ale muzicii rusești care au cântat pe scenă.

"Am devenit mai puternici pentru că suntem împreună", a spus Putin, cu microfonul în mână.

Președintele rus a vorbit despre o "zi specială, istorică, a adevărului și a justiției", afirmând că soldații ruși "apără eroic alegerea poporului" în Ucraina.

"Vom face totul pentru a-i sprijini pe frații și surorile noastre din Zaporojie, Herson, Lugansk și Donețk, pentru a le îmbunătăți securitatea, pentru a relansa economia, pentru a construi", a mai spus el, la câteva ore după ce a semnat anexarea acestor patru regiuni ucrainene în cadrul unei ceremonii la Kremlin.

Kievul și susținătorii săi occidentali au condamnat pe scară largă anexarea, iar NATO a calificat-o drept "ilegitimă". Țările G7 au declarat că "nu vor recunoaște niciodată (aceste) așa-zise anexiuni".

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri tratatele de anexare a teritoriilor parțial ocupate din Ucraina - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - marcând momentul printr-un discurs delirant, de peste 40 de minute, în care a acuzat Occidentul și Statele Unite că vor să transforme Rusia într-o colonie și a avertizat: "Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele".

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat vineri că Kievul este pregătit pentru discuții cu Moscova, dar cu un alt președinte rus decât Vladimir Putin. "Suntem pregătiți pentru dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte rus", a spus el într-o adresă video postată pe canalul său Telegram, potrivit Tass.