Comisia Europeană a declarat vineri că o escaladare a amenințării la securitate din partea Moscovei înseamnă că statele membre UE ar trebui să facă „evaluări mai stricte” ale rușilor care fac cereri de vize de călătorie, în special cele făcute din țări terțe, relatează Reuters.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva JohanssonFoto: JOHANNA GERON / AFP / Profimedia

Țările Uniunii Europene au discutat săptămâna aceasta cum să-i trateze pe rușii care încearcă să intre în bloc pentru a evita mobilizarea președintelui Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina.

Numărul bărbaților în vârstă de recrutare plecați în străinătate de când Putin a anunțat săptămâna trecută mobilizarea a 300.000 de rezerviști a reprezentat o dilemă pentru membrii UE, în special pentru țările din est, care limitaseră accesul rușilor ca reacție la război. De asemenea, a ridicat temeri de posibile riscuri de securitate la frontiere.

Comisarul pentru Afaceri Interne Ylva Johansson, prezentând noi orientări din partea Comisiei executive a UE, a declarat că statele membre ar trebui să evalueze cu atenție cererile de viză în lumina amenințării sporite.

„Statele membre trebuie să facă o evaluare a securității foarte amănunțită și, dacă o persoană ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității sau o amenințare la adresa relațiilor internaționale pentru unele dintre statele membre, acestei persoane nu ar trebui să i se elibereze viză”, a spus ea într-o conferință de presă.

Ea a spus că vizele nu ar trebui eliberate pentru cei care intenționează să rămână mai mult de 90 de zile și - observând că mulți ruși au plecat recent - a spus că statele UE nu ar trebui să accepte cererile de viză Schengen de la cetățenii ruși aflati acum în țări terțe.

Cu toate acestea, ea a spus că toți rușii au încă dreptul de a solicita azil și pot solicita o viză pe termen lung sau de ședere.

"Aș spune că este important să nu amestecăm dreptul de a avea o viză de turist sau o viză de scurtă durată în UE - nu este un drept, este un privilegiu. Dreptul de a solicita azil este un drept fundamental".

Vorbind despre anexarea de către Putin a patru regiuni ale Ucrainei, ea a spus: „Aceasta este în mod clar o escaladare a conflictului, o escaladare a războiului și asta înseamnă și o escaladare a amenințării la securitatea Uniunii Europene și trebuie să acționăm la asta și trebuie să urmărim acest lucru îndeaproape.”