Forțele ucrainene au realizat cea mai mare breșă din sudul țării de la începutul războiului și până acum, străpungând frontul și avansând rapid de-a lungul râului Nipru luni, amenințând să încercuiască mii de soldați ruși, transmite Reuters.

Tanc ucrainean în acțiuneFoto: Inna Varenytsia / AP / Profimedia

Kievul nu a confirmat oficial noua ofensivă, dar surse rusești au recunoscut că tancurile ucrainene au avansat zeci de kilometri de-a lungul malului vestic al râului, recucerind mai multe sate pe parcurs.

Înaintarea seamănă cu recentele succese ucrainene din nord-est, care au schimbat cursul războiului împotriva Rusiei, chiar dacă Moscova a încercat să ridice miza prin anexarea de teritorii, ordonând mobilizarea și amenințând cu represalii nucleare.

Ofensivă fulger: 40 de kilometri într-o singură zi

„Situația este tensionată, să spunem așa, pentru că, da, au existat într-adevăr străpungeri", a declarat pentru televiziunea de stat rusă Vladimir Saldo, liderul instalat de Rusia în părțile ocupate ale provinciei ucrainene Herson.

„Există o așezare numită Dudchany, chiar de-a lungul râului Nipru, și chiar acolo, în acea regiune, a avut loc o străpungere. Există așezări care sunt ocupate de forțele ucrainene", a adăugat el.

Dudchany se află la aproximativ 40 km la sud de locul în care se afla frontul cu doar o zi mai devreme, ceea ce înseamnă că este unul dintre cele mai rapide avansuri ale războiului și de departe cel mai rapid din sud, unde forțele rusești și-au organizat poziții defensive încă din primele săptămâni ale invaziei și le-au întărit puternic.

Rybar, un important canal de Telegram prorus, ce are aproape un milion de urmăritori, a confirmat informația, subliniind că ucrainenii ar putea ataca, în curând, din flanc forțele Moscovei din zonă.

Panica din postările rușilor confirmă informațiile

Deși Kievul a păstrat o tăcere aproape totală, așa cum a făcut-o în trecut în timpul ofensivelor majore, unii oficiali ucraineni au menționat relatări neconfirmate ale avansurilor ucrainene.

Anton Gerașcenko, consilier în ministerul ucrainean de interne, a postat o fotografie cu soldații ucraineni care pozează cu steagul național acoperind o statuie de aur a unui înger. El a precizat că este vorba despre satul Mikhailivka, la aproximativ 20 km dincolo de frontul anterior.

„În ultimele zile, am văzut prima fotografie din Osokorivka... am văzut trupele noastre lângă intrarea în Mykhailivka, am văzut trupele noastre în Khreschenivka, lângă monument. Acest lucru înseamnă că și Zolota Balka se află sub controlul forțelor noastre armate și înseamnă că forțele noastre armate se deplasează în forță de-a lungul malurilor Niprului, mai aproape de Beryslav", a declarat pentru Reuters Serhiy Khlan, membru al consiliului regional din Herson.

„Oficial, nu există încă astfel de informații, dar postările de pe rețelele de socializare (rusești) care intră în panică... confirmă absolut aceste fotografii", a adăugat oficialul ucrainean.

Rușii au pierdut capacitatea de a ataca, azi-mâine o vor pierde și pe cea de a se apăra

Avansul din sud seamănă cu tacticile care au adus Kievului câștiguri majore la începutul lunii septembrie în estul Ucrainei, unde forțele sale au cucerit rapid teritorii în Harkov atacând liniile de aprovizionare rusești, tăind calea forțelor mari de invazie și forțându-le să se retragă.

Putin a răspuns la eșecurile Rusiei pe câmpul de luptă din ultima lună prin escaladarea situației: proclamând anexarea teritoriului ocupat, mobilizând sute de mii de bărbați ca rezerviști și amenințând cu represalii nucleare.

În sud, înaintarea Ucrainei vizează liniile de aprovizionare pentru mii de soldați ruși - poate chiar 25.000 - pe malul vestic al Niprului, unde a trimis un contingent mare pentru a opri un contraatac acolo anunțat de Ucraina încă din august.

Ucraina a distrus deja principalele poduri peste Nipru, forțând forțele rusești să folosească treceri improvizate. Un avans substanțial de-a lungul râului ar putea aduce aceste treceri în raza de acțiune a artileriei.

Tancurile ucrainene coboară pe malurile Niprului

„Faptul că am străpuns frontul înseamnă că ... armata rusă a pierdut deja capacitatea de a ataca, iar astăzi sau mâine ar putea pierde capacitatea de a se apăra", a declarat Oleh Zhdanov, un analist militar stabilit la Kiev.

„Faptul că acționăm de o lună, lovind depozitele și eficacitatea de luptă a acestui grup înseamnă că ei funcționează cu rații minime în ceea ce privește muniția, combustibilul și alimentele", a adăugat el

Bloggerii militari ruși au vorbit despre o înaintare a tancurilor ucrainene pe zeci de kilometri de teritoriu de-a lungul malului râului Nipru.

„Când atât de multe canale rusești trag un semnal de alarmă, înseamnă de obicei că au probleme", a scris pe Twitter Rob Lee, membru senior al think-tank-ului Foreign Policy Research Institute.

-----------------