Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sprijinul Indiei pentru Ucraina în fața invaziei Rusiei, într-o conversație telefonică rară cu premierul indian Narendra Modi, la o lună după ce Kievul a criticat New Delhi, scrie AFP.

Vladimir Putin si Narendra ModiFoto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Zelenski "i-a mulțumit lui Narendra Modi pentru sprijinul Indiei privind suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", a precizat președinția ucraineană într-un comunicat.

De asemenea, el a subliniat importanța declarației recente a lui Modi împotriva războiului, în cadrul unei întâlniri cu Vladimir Putin la mijlocul lunii septembrie, când i-a spus acestuia că "nu este momentul pentru război".

New Delhi fusese criticat de Kiev pentru neutralitatea sa de până atunci în fața invaziei rusești. Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a acuzat chiar India că "beneficiază" de pe urma "sacrificiilor" ucrainene și occidentale, referindu-se la reducerile mari obținute de India la țițeiul rusesc.

"India poate cumpăra petrol rusesc doar la un preț foarte mic (...) pentru că cineva din Ucraina moare și cineva din Europa aplică sancțiuni", a deplâns Kuleba.

Zelenski, mult mai conciliant, i-a subliniat marți lui Modi "importanța consolidării parteneriatului ucraineano-indian pe fondul agresiunii rusești împotriva Ucrainei", potrivit președinției ucrainene.

El a denunțat, de asemenea, "șantajul nuclear rusesc, în special la centrala ucraineană" din Zaporojie, ocupată de trupele rusești. Aceasta este "o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume", a adăugat președintele ucrainean.

Întâlnirea sa are loc la o zi după ce Kuleba a plecat într-un turneu de 10 zile în Africa pentru a "consolida sprijinul politic" pentru Kiev pe continent, unde nicio țară nu s-a alăturat cu adevărat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Rusia încearcă, de asemenea, să atragă Africa de partea sa. În această vară, șeful diplomației sale, Serghei Lavrov, a vizitat mai multe țări africane.

Ucraina este unul dintre principalii furnizori de cereale pentru Africa, dar exporturile sale au scăzut brusc în acest an din cauza blocării porturilor sale maritime de către Rusia, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor.