Autorităţile de ocupație rusești din provinciile Lugansk şi Herson au susţinut marţi că înaintarea trupelor ucrainene a fost oprită în unele părţi ale frontului, deşi mai ales în Herson armata rusă a fost nevoită să se retragă în faţa ofensivei ucrainene, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

soldati ucraineniFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Liderul ocupanților din Herson, Vladimir Saldo, a recunoscut o „pătrundere” ucraineană şi pierderea de către trupele ruse a satului Duceanie, dar a asigurat că aviaţia rusă a „oprit” înaintarea trupelor ucrainene, care luni au avansat zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al râului Nipru, în încercarea de a încercui o grupare de circa 20.000 de soldaţi ruşi de pe malul estic al râului.

„Înaintarea ucraineano-naziştilor în zona Duceanie a fost oprită (...) Nu trebuie să ne panicăm”, a spus marţi la rândul său unul dintre adjuncţii lui Saldo, Kirill Stremusov.

Totuşi, conform canalului rus Rybar de pe Telegram, care monitorizează mişcările trupelor ruse, a fost observată continuarea înaintării trupelor ucrainene în zonele Arhanghelske şi Duceanie pentru a tăia căile de comunicaţie ale grupării armate ruse de pe malul drept al Niprului.

Ucrainenii au eliberat noi localități în Herson

Armata ucraineană a recuperat localităţile Arhanghelske şi Miroliubivka, în timp ce trupele ruse s-au retras de asemenea din localităţile Zolota Balka şi Oleksandrivka.

Forţele ucrainene şi-au concentrat în ultimele săptămâni puterea de foc asupra poziţiilor şi depozitelor ruseşti de malul drept al Niprului şi asupra podurilor de peste acest râu.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de luni seară că „noi localităţi au fost eliberate în mai multe regiuni”, iar în ultimele zile au apărut tot mai multe imagini cu soldaţi care înalţă drapelul ucrainean în sate din partea de nord a provinciei Herson.

Capitala omonimă a acestei provincii din sudul Ucrainei ocupată aproape integral la începutul invaziei lansate în februarie este singura mare localitate ucraineană cucerită de atunci de trupele ruse.

Separatiștii din Lugansk vorbesc la rândul lor de atacuri ucrainene

În mesajul său de marţi, transmis pe Telegram din oraşul Herson, Kirill Stremusov afirmă că de acolo „se aud explozii în depărtare, dar nu foarte des”. În urmă cu o zi Stremousov se filmase cu podul Antonovskiyîn fundal pentru a arăta că nu a fugit din regiune și le-a cerut oamenior să rămână calmi.

Pe frontul din estul Ucrainei, un purtător de cuvânt al trupelor ruse din provincia Lugansk a declarat agenţiei TASS că trupele ucrainene încearcă în continuare să străpungă liniile defensive ruseşti din apropierea oraşului Kreminna.

Potrivit sursei citate, forţele ucrainene „suferă pierderi enorme, dar cu toate acestea încearcă să avanseze”. Într-o intervenție în direct la televiziunile rusești, unul dintre comandanții trupelor separatiste din Lugansk a încercat să justifice ultimele înfrângeri suferite de forțele armate ale Moscovei.

După o serie de înfrângeri drastice suferite în ultimele săptămâni de trupele ruse în urma contraofensivelor ucrainene, în special în regiunea nord-estică Harkov, unde armata ucraineană a recuperat peste 450 de localităţi, preşedintele rus Vladimir Putin a decis mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele pe frontul ucrainean şi formalizarea anexării provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Dar în urma contraofensivelor ucrainene niciuna dintre aceste provincii nu se mai află acum integral sub controlul trupelor ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 233-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.