Președintele rus Vladimir Putin poate deveni „destul de periculos și nesăbuit” dacă se simte încolțit, a declarat într-un interviu Bill Burns, directorul agenţiei americane de informaţii CIA, relatează CNN.

Directorul CIA, Bill BurnsFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Putin „trebuie să fie îngrijorat, nu doar pentru ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina, ci şi pentru ce se întâmplă acasă în Rusia şi ce se întâmplă pe plan internaţional”, a declarat Bill Burns într-un interviu la postul CBS.

El a remarcat în special faptul că, în pofida promisiunii făcute de China în februarie pentru „o prietenie fără limite”, Beijingul a refuzat să ofere Moscovei sprijinul militar cerut de Putin și, totodată, şi-a „controlat entuziasmul faţă de modul în care Rusia duce acest război”.

Provocările în creștere cu care se confruntă Rusia l-au lăsat pe Putin cu mai puține opțiuni la dispoziție, ceea ce îl face potențial mai periculos, sugerează șeful CIA.

„Un Putin încolțit, un Putin care simte că este cu spatele la zid, poate fi destul de periculos și nesăbuit”, a avertizat Bill Burns.

Foto: Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia Images

Putin și declarațiile sale delirante

Ceremonia bizară a lui Vladimir Putin în care a formalizat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate, urmată de înfrângerile suferite de armata sa la Lîman și apoi în Herson, au arătat încă o dată prăpastia dintre triumfalismul Kremlinului și realitate, a scris într-o analiză intitulată „Este acesta începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin?” publicația The Conversation.

Potrivit publicației citate, discursul pe care Putin l-a susținut vineri în fața unui public foarte supus ne-a oferit în sine suficiente indicii cu privire la starea de spirit de la Kremlin și a liderului său în special.

Președintele rus s-a referit la Occident ca fiind „sataniști” cu „sexe variabile”, cerând un război sfânt împotriva bau-baului occidental transexual. Caracterizarea americanilor drept „neocolonialiști” a fost ridicol de ipocrită ținând cont că a fost făcută tocmai în timp ce Putin anunța recrearea unui imperiu.

El a făcut din nou referințe la împărăteasa Ecaterina cea Mare a Rusiei, a pretins că sudul Ucrainei a fost mereu rusesc și a folosit cu lejeritate termenul imperialist de „Novorossiya”.

Extinerea NATO, care chipurile ar fi declanșat o criză existențială de securitate pentru Rusia care nu i-a lăsat nicio altă opțiune decât să invadeze Ucraina, abia a fost menționată în tsunamiul de xenofobie a lui Putin.

Adevărata poveste a ultimei melodrame puse în scenă de Putin este însă că el a pus fără echivoc supraviețuirea sa politică pe „victoria” asupra Ucrainei și Occidentului.

Dar acum există semne certe că prinsoarea sa strânsă asupra puterii începe să aibe fisuri, chiar dacă decăderea finală a liderului de la Kremlin ar mai putea dura ceva.

___