Autoritățile ruse au amendat-o pe câștigătoarea concursului de frumusețe Miss Crimeea din acest an, Olga Valeeva, după ce a apărut un videoclip cu ea și cu o altă tânără cântând „Chervona Kalyna”, melodie devenită imn al rezistenței ucrainene, scrie The Moscow Times, citând TASS.

Miss Crimeea, amendata de RusiaFoto: Captura

Valeyeva a apărut alături de o prietenă într-un videoclip postat pe Instagram în timp ce cântă „Chervona Kalyna”, cântec devenit un simbol al rezistenței Ucrainei, invadată de Rusia în 24 februarie.

Ambele femei au fost acuzate de „discreditarea” forțelor armate ruse și de „promovarea simbolurilor extremiste”.

Valeeva, care are copii mici, a fost amendată cu 40.000 de ruble (677 de dolari), în timp ce prietena ei a fost condamnată la 10 zile de închisoare.

De asemenea, cele două tinere au fost obligate de către autoritățile ruse să își ceară scuze.

Un videoclip postat luni pe canalul Telegram al Ministerului de Interne al Crimeei le arăta pe cele două femei care își cer scuze pentru cântarea melodiei.

Nu este primul astfel de caz în Crimeea controlată de ruși, unde șeful regional numit de Kremlin, Serghei Aksyonov, i-a avertizat pe oameni să nu „intoneze sloganuri pro-ucrainene” și să „intoneze cântece naționaliste”.

Luna trecută, șase persoane au fost arestate sau amendate pentru că au jucat „Chervona Kalyna” la o nuntă din peninsulă.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, într-o mișcare care nu a fost recunoscută de comunitatea internațională.