Copleșiți de cereri panicate de ajutor ale celor care nu vor să fie recrutați, avocații ruși spun că lucrează din greu pentru a oferi consiliere bărbaților care riscă să fie trimiși să lupte în Ucraina, notează Reuters.

Recrutare in RusiaFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Avocații și organizațiile societății civile spun că au fost copleșiți de cereri de sprijin de când Vladimir Putin a anunțat, la 21 septembrie, că 300.000 de persoane vor fi mobilizate pentru a impulsiona efortul de război al Rusiei.

„Muncim 24 de ore din 24"

Sute de mii de persoane au fugit în țări precum Kazahstan, Georgia și Finlanda. Mulți alții au rămas în Rusia și se ascund de recrutorii militari, rugându-se să nu fie chemați sau sperând să fie scutiți de serviciu.

„Muncim 24 de ore din 24", a declarat Serghei Krivenko, care conduce un grup de aproximativ 10 avocați intitulat „Cetățean. Armată. Lege”.

„Oamenii sunt rupți de viața lor normală. Aceasta este o mobilizare fără orizont de timp, în cadrul unui război. Ar putea dura luni sau ani de zile. Este posibil ca oamenii să nu se mai întoarcă ... Este aproape imposibil să scapi din armată. Singurele căi sunt moartea, rănirea sau închisoarea pentru nerespectarea ordinelor".

Punerea în aplicare a mobilizării a fost haotică. Deși a fost anunțată ca vizându-i pe cei cu experiență militară și cu specialitățile necesare, de multe ori a părut să nu țină cont de dosarul de serviciu al indivizilor, de starea de sănătate, de statutul de student sau chiar de vârstă.

Săptămâna trecută, Putin a recunoscut că s-au făcut greșeli și a spus că acestea trebuie corectate: „De exemplu, mă gândesc la tații cu mulți copii, sau la persoanele care suferă de boli cronice, sau la cei care au depășit deja vârsta de recrutare".

Guvernatorul regiunii Habarovsk, din extremul orient al țării, a declarat luni că acolo a fost destituit comisarul militar după ce jumătate dintre noii mobilizați au fost trimiși acasă pentru că nu îndeplineau criteriile pentru a fi chemați.

Cele mai bune opțiuni pentru a evita mobilizarea

Pe rețelele de socializare, circulă liste de sfaturi despre cum să eviți să fii mobilizat, alături de formulare pentru a solicita scutiri medicale sau pentru a invoca obiecții de conștiință, plus instrucțiuni de completare a acestora.

Pavel Chikov, avocat specializat în drepturile omului a declarat că el și echipa sa au ținut cursuri online de consiliere pentru 10.000 de angajați ai companiilor. Numărul celor care îl urmăresc pe aplicația de mesagerie Telegram a crescut de peste trei ori, ajungând la 466.000 în ultimele două săptămâni.

Poveștile despre bărbați care ar trebui să fie scutiți în conformitate cu criteriile declarate, dar care au fost chemați oricum, s-au răspândit ca un foc de paie.

„Cei care vin la noi sunt panicați. Nu înțeleg ce se întâmplă. Ei cheamă pe oricine. Iar legea le permite să recruteze pe oricine", a declarat Krivenko.

Dmitry Lutsenko, care conduce un grup numit Release ce oferă consultanță juridică și informații, a declarat: „Cel mai bun mod de a evita recrutarea este să părăsiți Rusia acum".

El a adăugat că a doua cea mai bună opțiune este să te ascunzi: „Evitați să semnați o citație... evitați birourile militare. Pedeapsa legală pentru neparticipare este o mică amendă și nu știu pe nimeni care să fi fost amendat până acum."

„De ce v-ați dus? Fugiți, plecați cât mai puteți!”

Kirill, un tânăr de 26 de ani din sudul Rusiei, a declarat că nu și-a putut lăsa în urmă animalele de companie, așa că a intrat în clandestinitate, lucrând la negru pe bani dați în mână și stând la altă adresă decât cea pe care o știe armata.

„Nu au cum să mă ia atât de ușor", a spus el.

Avocatul Alexei Tabalov a povestit pe Facebook că tinerii și femeile au cerut ajutor mult mai des decât bărbații mai în vârstă, iar acei bărbați mai în vârstă cu care a vorbit au avut adesea o atitudine fatalistă și obedientă față de autorități.

„În același timp, vedem mulțimi de bărbați care merg în mod voluntar la bazele militare. Îmi vine să strig la ei - de ce v-ați dus? Fugiți, plecați cât mai puteți! Dar nu, ei stau liniștiți și așteaptă. Ce așteaptă?", a spus el.

-----------------