Frustrarea față de eșecurile de pe câmpul de luptă, care a fost exprimată de mult timp pe bloguri și site-urile de socializare de către experți militari ruși și analiști pro-Kremlin, s-a revărsat acum în mass-media de stat, arată o analiză realizată de AP.

Vladimir SoloviovFoto: Willvest News / Profimedia Images

Tonul mai puțin conciliant al presei de stat vine în contextul în care președintele Vladimir Putin se confruntă cu nemulțumirea crescândă a rușilor în legătură cu mobilizarea parțială a rezerviștilor și în timp ce oficialii guvernamentali se luptă să explice planurile de anexare a regiunilor ucrainene în același timp în care acestea sunt recucerite de forțele Kievului.

Duminică, după ce Ucraina a recucerit Lîman, un oraș din estul țării pe care trupele rusești îl foloseau ca un centru logistic și de transport cheie, aliații media ai lui Putin au renunțat la amabilități și au criticat mai direct armata sa, spunând că sunt necesare măsuri mai dure de dragul victoriei.

"Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă, Lîman - este o provocare serioasă pentru noi", a declarat duminică în direct Vladimir Soloviov, gazda unui talk-show în prime-time la postul de televiziune de stat Russia 1 și unul dintre cei mai mari susținători ai Kremlinului. "Trebuie să ne adunăm, să luăm decizii nepopulare, dar necesare și să acționăm", a spus el.

Un articol despre retragerea lui Lîman în popularul tabloid pro-Kremlin din Rusia, Komsomolskaia Pravda, a prezentat o imagine sumbră a armatei ruse. Articolul, publicat duminică, spunea că forțele rusești din Lîman au fost afectate de lipsa de aprovizionare și de forță de muncă, de o slabă coordonare și de greșeli tactice orchestrate de oficiali militari.

"Este așa cum a fost întotdeauna", potrivit unui soldat anonim citat în reportaj, care a făcut parte din grupul care s-a retras spre Kreminna, un alt oraș de importanță strategică aflat în vizorul armatei ucrainene. "Nu există efectiv nicio comunicare între diferitele unități".

Postând pe aplicația de socializare Telegram, corespondenții de război ruși care lucrează pentru mass-media de stat au fost, de asemenea, supărați de relatările despre retragere, iar unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la continuarea împingerii Ucrainei spre Kreminna, scrie AP.

Forțele ucrainene au recucerit Lîman la o zi după ce Moscova a sărbătorit anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene, inclusiv Donețk, din care aproximativ 40% - incluzând acum Lîman - se află sub controlul Kievului.

"Înfrângerea rusă din Harkov (regiunea) și Lîman, combinată cu eșecul Kremlinului de a conduce mobilizarea parțială în mod eficient și corect, schimbă fundamental spațiul informațional rusesc", a declarat într-un raport Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington.