Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a declarat că țara sa participă la „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina, dar fără să își trimită armata în țara vecină, relatează TASS.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În ceea ce privește participarea noastră la operațiunea militară specială din Ucraina, participăm acolo. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile”, a declarat aceta marți la o întâlnire pe probleme de securitate militară de la Misk.

El a mai spus că obiectivul participării țării sale la războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie este „în primul rând de a preveni răspândirea acestui conflict pe teritoriul Belarusului, în primul rând”.

Potrivit agenției Belta, Lukașenko a mai susținut că al doilea obiectiv al participării Belarusului la conflict este „pentru a preveni loviturile împotriva Belarusului sub pretextul unei operațiuni militare speciale a Poloniei, Lituaniei și Letoniei”.

„După cum am spus, nimeni nu va trage în spatele rușilor de pe teritoriul bielorus. Aceasta este participarea noastră”, a mai afirmat acesta cu referire la o declarație pe care a făcut-o în luna martie când a avertizat că armata bielorusă trebuie să împedice „un atac din spate” asupra forțelor rusești pe care Putin le-a trimis în Ucraina.

Lukașenko se plânge că Ucraina își apără granița cu Belarusul

Dictatorul de la Minsk a mai amintit marți că Ucraina era îngrijorată de posibilitatea intrării Belarusului în lupte, dar că Kievul a fost cel care a trimis un grup de până la 15 mii de militari la granița republicii.

„[Ucraina] într-un cuvânt, nu doar s-a baricadat, ci și-a construit un zid. Ea efectuează constant recunoașteri optice, radio-electronice, radio-tehnice ale teritoriului nostru, trupelor, obiectivelor”, a afirmat el, acuzând că dronele ucrainene încalcă „adesea” granița de stat a Belarusului.

„Există provocări constante la graniță”, a mai susținut acesta.

Deși a permis trupelor rusești să folosească bazele aeriene bieloruse și să atace Ucraina de pe teritoriul său încă din prima zi a războiului, aceasta pare a fi prima dată când Alexandr Lukașenko recunoaște deschis că participă la conflict.

Statele occidentale au impus mai multe sancțiuni împotriva regimului său și a economiei bieloruse după izbucnirea războiului la sfârșitul lui februarie. Belarus a intrat în incapacitate de plată la jumătatea lunii iulie, la câteva săptămâni după Rusia.

Centrul de Analiză Politică Europeană nota într-o amplă analiză publicată la sfârșitul lunii august că principalele motive pentru care Lukașenko a rezistat presiunior făcute de Vladimir Putin să participe și militar la război țin de dimensiunea armatei bieloruse și a faptului că aceasta este necesară să îl protejeze pe dictator pe plan intern.

Urmărește ultimele evoluții din a 223-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.