Kremlinul a oferit marți o primă reacție față de „planul de pace” cu Ucraina propus de Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, Dmitri Peskov salutând un pas ”foarte pozitiv” al acestuia, potrivit TASS.

Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al lui Vladimir PutinFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Peskov a remarcat în conferința sa zilnică de presă că „inițiativa” lui Musk „nu i-a lăsat pe mulți să doarmă” în Ucraina, țările baltice, Polonia și Europa în ansamblu, subliniind că „în primul rând, a ținut roboții treji”.

„Este foarte pozitiv că un bărbat ca Musk caută o cale de ieșire din situație”, a mai spus marți purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, precizând că multe idei din propunerile făcute de CEO-ul Tesla și SpaceX „merită atenție”.

El a respins însă ideea despre repetarea referendumurilor din teritoriile ucrainene ocupate, pe care Moscova le-a anexat formal vinerea trecută.

„Pe de altă parte, toate aceste reflecții, chiar și ale tuturor celor care găsesc înțelepciunea să gândească, sunt spulberate de decizii precum decizia lui Zelenski de astăzi despre imposibilitatea negocierilor cu Vladimir Putin”, a mai spus Peskov.

Ce a propus Elon Musk în „planul” său de pace

Musk propusese într-un sondaj făcut pe pagina sa de Twitter ca referendumurile de anexare să fie repetate sub supravegherea ONU și ca „Rusia să plece dacă aceasta este voința populară”.

Acesta a mai propus luni ca Ucraina să accepte că Crimeea aparține Rusiei, să asigure respectarea aprovizionării cu apă a peninsulei și să accepte statutul de neutralitate.

„Foarte probabil acesta va fi deznodământul final - întrebarea este câți oameni mai mor. Merită notat de asemenea că o posibilitate, deși improbabilă, a rezultatului acestui conflict este războiul nuclear”, a mai notat Elon Musk.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacționat pe Twitter la propunerile lui Musk, întrebându-și urmăritorii pe care Elon Musk îl preferă, pe cel care sprijină Ucraina sau pe cel care sprijină Rusia:

Amintim că Starlink, sistemul de internet prin satelit creat de compania lui Musk SpaceX a fost activat gratuit în întreaga Ucraină încă din primele zile ale războiului. Mai mulți soldați și comandanți ucraineni au vorbit în lunile ce au urmat despre importanța sistemului pentru forțele armate ale Kievului.

Urmărește ultimele evoluții din a 223-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.