Trupele ucrainene au declarat că au cucerit orașul-cheie Lyman din estul ocupat al Ucrainei, o înfrângere usturătoare care l-a determinat pe un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, liderul cecen Ramzan Kadîrov, să facă apel la posibila utilizare a armelor nucleare. Presa de stat rusă a anunțat că treupel s-au retras din Lîman de frică încercuirii. A doua zi după ce liderul de la Kremlin a anunțat anexarea a patru regiuni ucrainene, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că au fost arborate mai multe steaguri ucrainene în Donbas şi vor fi şi mai multe.

Un soldat ucrainean priveste un lansator rusesc de rachete Uragan distrus in regiunea DonetkFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 221 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:31Noul material LIVE, cu evenimentele de luni, poate fi găsit aici

23:09AUDIO Un soldat rus își ia adio de la soția sa: „Suntem încercuiți / În curând vom fi morți”

Serviciile ucrainene de informații au publicat o convorbire interceptată între un sodat rus și soția sa, militarul spunându-i acesteia că au fost încercuiți și că în curând vor fi toți morți.

22:30 Premierul Ucrainei a spus că 900 de profesori ucraineni s-au alăturat Forțelor Armate ale Ucrainei pentru a lupta împotriva agresiunii Rusiei din 24 februarie, relatează Kyiv Independent.

Denîs Șmîhal a spus că „acesta este un exemplu minunat de a-ți servi poporul”.

22:04Cadavrul unui voluntar britanic care a murit după ce a fost capturat de separatiștii pro-ruși în Ucraina a fost returnat în Marea Britanie, scrie The Guardian.

Familia lui Paul Urey a strâns 9.000 de lire sterline pentru a-i aduce acasă trupul neînsuflețit, după ce Oficiul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) a transmis că nu poate plăti cheltuielile de repatriere.

Urey, în vârstă de 45 de ani, a fost capturat de separatiștii pro-ruși împreună cu alți cetățeni britanici în aprilie, după ce a călătorit la Donețk.

22:00Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, Jake Sullivan, a avut duminică, la Istanbul, o întrevedere cu Ibrahim Kalin, consilierul-şef al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi au discutat despre "progresul din procesul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO", a anunţat Casa Albă într-un comunicat, conform Reuters.

Sullivan şi Kalin, a căror întrevedere nu fusese anunţată în prealabil de mass-media, au discutat de asemenea despre condamnarea de către Turcia a anexării ilegale unor regiuni din teritoriul ucrainean de către Rusia.

21:37Forțele ucrainene au doborât 8 drone kamikaze iraniene duminică, relatează Kyiv Independent.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene, forțele aeriene ucrainene au efectuat de asemenea patru atacuri care au lovit două depozite de arme rusești, precum și două sisteme de rachete antiaeriene.

21:15Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că crede că Ucraina „face progrese” în război, potrivit CNN.

„Ceea ce vedem acum este un fel de schimbare în dinamica câmpului de luptă... S-au descurcat foarte, foarte bine în zona Harkov și s-au mutat pentru a profita de oportunități. Lupta din regiunea Herson merge ceva mai lent, dar ei fac progrese”, a spus Austin.

20:46„Pare inevitabil”. Ucraina începe să creadă că poate recuceri Crimeea

Chiar dacă Rusia revendică din ce în ce mai mult teritoriu din Ucraina, ucrainenii au început să creadă din ce în ce mai mult că pot recupera Crimeea, relatează The Guardian.

Pierderea Lîmanului exacerbează tensiunile din interiorul armatei ruse

19:57„Lumea fantastică” a lui Putin se prăbușește. Pierderea Lîmanului exacerbează tensiunile din interiorul armatei ruse

A durat mai puțin de 24 de ore pentru ca ucrainenii să recupereze Lîman și să îi izgonească pe ruși după ce Putin a anunțat oficial anexarea a patru regiuni din Ucraina. El se aștepta ca absorbția acestor teritorii să fie relativ simplă și similară cu anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, o operațiune desfășurată de ofițeri sub acoperire ale forțelor speciale, relatează The Guardian.

19:05 Alexander Kots, corespondent militar la cotidianul rusesc Komsomolskaya Pravda, descrie „ochii goi” ai soldaților ruși care s-au retras din Lîman pentru a nu fi înconjurați și să fie nevoiți să se predea. „Nu există niciodată comunicare între unități”, „până ceri ajutorul artileriei, ținta a plecat deja, din cauza raportărilor multiple”, se plâng soldații.

18:32 Macron promite „noi sancțiuni europene” împotriva Rusiei pentru anexarea ilegală celor patru regiuni ucrainene

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat duminică să "conlucreze cu partenerii săi europeni la noi sancţiuni" împotriva Rusiei, după anexarea de către aceasta a patru regiuni ucrainene, a anunţat Palatul Elysee, informează AFP.

18:17 Associated Press a găsit dovezi ale existenței a 10 locuri de tortură în orașul Izium, în urma retragerii Rusiei.

Tortura din Izium a fost arbitrară, răspândită și o rutină absolută atât pentru civili, cât și pentru soldați în timpul celor șase luni în care rușii au controlat orașul, a constatat o investigație AP.

18:02 „Foarte probabil vă veți întoarce acasă într-un sac de plastic. Vestea bună: soțiile voastre vor primi o Lada” - mesajul grănicerilor ucraineni pentru rușii mobilizați de Putin

Grănicerii ucraineni au transmis duminică un mesaj de avertisment rușilor mobilizați de Vladimir Putin în Ucraina. „Cel mai probabil vă veți întoarce acasă într-un sac de plastic. Vestea bună este că soțiile voastre vor primi o Lada”.

17:03Recuperarea de către Ucraina a unui oraș aflat pe teritoriul „anexat” de președinte rus Vladimir Putin demonstrează că ucrainenii fac progrese și sunt capabili să respingă forțele ruse, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

16:51Ambasadorul Rusiei în Italia, Serghei Razov, a fost convocat luni la Ministerul de Externe din Italia, a informat duminică ambasada rusă la Roma, fără a da alte detalii, conform TASS.

Stupoare în mass-media rusă, după ce Armata Rusiei s-a retras din Lîman

16:44Duminică, Curtea Constituţională a Rusiei a decis că sunt legale tratatele de anexare a teritoriilor ucrainene semnate vineri la Kremlin de preşedintele Vladimir Putin şi de liderii regiunilor separatiste ocupate din Ucraina.

Potrivit lui Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei, deputaţii camerei inferioare a Parlamentului rus vor examina luni un proiect de lege pentru ratificarea tratatelor pentru anexarea celor patru teritorii ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk.

16:30Ucraina are sprijinul a 10 țări pentru a se alătura NATO

Mihailo Podoliak, un consilier al șefului biroului președintelui Zelenski, a scris pe Twitter că cei care susțin cererea sunt „în mare parte țări care își amintesc [de] ghearele otrăvitoare ale imperiului rus.

16:00Stupoare în mass media rusă, după ce Armata Rusiei s-a retras din Lîman. Observația incomodă a unui fost general rus, pentru care i-a fost întreruptă intervenția

Rușii au discutat despre „subiectul incomod” al retragerii trupelor din orașul Lîman, regiunea Donețk, care tocmai fusese „anexată” de Putin printr-un decret cu o zi înainte. „Mulți nu vor discuta despre asta, în mod garantat”. ​Deputatul rus Andrei Guruliov, fost comandant adjunct al districtului militar de sud al Armatei Ruse, a spus că problema Rusiei este „sistemul de minciuni constante care merge de sus în jos”.

15:33Direcția principală de informații a ministerului ucrainean al apărării a făcut publică o conversație telefonică înregistrată între un soldat rus și mama sa, în care acesta îi spune că propagandiștii Kremlinului mint, iar situația de pe front este foarte grea pentru trupele trimise de Putin să lupte în Ucraina, transmite Ukrainska Pravda.

Papa Francisc îl imploră pe președintele rus Vladimir Putin să pună capăt „spiralei violenței și morții”

15:18 Curtea Constituțională a Rusiei a decis duminică că drecretele de anexare a teritoriilor ucrainene semnate vineri la Kremlin de către președintele Vladimir Putin și liderii regiunilor separatiste și ocupate din Ucraina sunt legale, relatează AFP.

Curtea „recunoaște” tratatele semnate între Moscova și cele patru teritorii ucrainene Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk ca „în conformitate cu Constituția Federației Ruse”, potrivit unui document public.

15:07Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat duminică că este posibil din punct de vedere tehnic să se refacă infrastructura offshore ruptă a conductelor Nord Stream, relatează agenția de presă TASS, citată de Reuters.

14:23Ministerul rus al apărării a anunțat duminică că forțele sale au distrus șapte depozite de artilerie și rachete în regiunile ucrainene Harkov, Zaporojie, Nikolaev și Donețk, transmite Reuters.

Ministerul rus al apărării a precizat că radarul de ghidare pentru un sistem de rachete de apărare aeriană S-300 a fost, de asemenea, distrus în apropiere de Nova Kaluha, în regiunea Herson din sudul Ucrainei.

14:13VIDEO Viral cu dansul victoriei. Militarii ucraineni au făcut adevărate coregrafii înainte de a elibera complet orașul Lîman

13:37Papa Francisc îl imploră pe președintele rus Vladimir Putin să pună capăt „spiralei violenței și morții”, „din dragoste pentru propriii oameni”, scrie Reuters.

13:17Actorul Mark Hamill, care l-a interpretat pe Luke Skywalker în "Star Wars" a spus că Ucraina are nevoie de mai multe drone pentru a lupta împotriva invaziei ruse şi a comparat Moscova cu partea întunecată a forţei din celebra franciză cinematografică, notează The Guardian, citat de news.ro.

Rusia a pierdut peste 60.000 de soldați de la începutul invaziei, susține Ucraine

13:13Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a declarat duminică că orașul cheie Lîman din estul țării, Lyman, a fost "eliberat complet" de forțele rusești, la o zi după ce Moscova a declarat că trupele sale au decis să se retragă din bastionul lor de luni de zile din nordul regiunii Donețk, transmite Reuters.

"Începând cu ora 12.30, Lyman este complet curățat", a declarat Zelenski într-un scurt clip video postat pe canalul său Telegram.

13:02Trupele ruse își continuă atacurile în regiunea Harkov, fiind lansate bombardamente puternice în orașul Kupiansk și în zona înconjurătoare, precum și în Vovchansk și satul Gatishche din districtul Chuguyiv, a scris pe Telegram guvernatorul Oleg Sinegubov, citat de The Guardian.

Conform acestuia, în același timp continuă operațiunile forțelor ucrainene de deminare, 704 dispozitive explozive fiind neutralizate în ultima zi.

12:40Rusia a pierdut peste 60.000 de soldați de la începutul invaziei, anunță duminică Statul Major General al Ucrainei.

12:32 Rusia a restricționat accesul la aplicația de streaming audio SoundCloud, invocând "informații false" despre ceea ce Moscova numește o "operațiune militară specială" în Ucraina, a relatat duminică agenția de presă Interfax, citând Roskomnadzor, un organism de supraveghere a comunicațiilor, transmite Reuters.

Roskomnadzor a precizat că accesul la acest serviciu a fost blocat la cererea Parchetului General rus, adăugând că informațiile în cauză se refereau la forma și metodele "operațiunii speciale", inclusiv "atacuri asupra civililor, lovituri asupra infrastructurii civile, despre numeroasele victime civile în mâinile soldaților ruși".

Zelenski spune că soldații ruși vor muri unul câte unul dacă Putin nu oprește războiul

12:10Revista săptămânală Wprost își ilustrează coperta acestui număr cu o imagine cu Vladimir Putin sugestivă pentru criza din energie provocată de liderul de la Kremlin prin războiul declanșat Ucrainei în 24 februarie.

11:25Președintele Klaus Iohannis a postat, duminică, pe Twitter, o declarație semnată de el și de președinții statelor din Europa centrală și de est, care reiterează "sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială Ucrainei": "Suntem fermi în sprijinul deciziei Summit-ului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei".

11:18Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus, în mesajul său către popor după ce forțele ucrainene au recâștigat orașul-cheie Lîman din Donețk, că Rusia pierde lupta, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale. El a avut și un mesaj pentru soldații ruși: "Până când nu veţi rezolva cu toţii problema cu cel care a început totul, care a pornit acest război fără sens pentru Rusia împotriva Ucrainei, veţi fi ucişi unul câte unul, făcând ţapi ispăşitori, pentru a nu admite că acest război este o greşeală istorică pentru Rusia".

10:35Ce se ascunde în spatele retragerii trupelor rusești din orașul Lîman? Propagandiștii Kremlinului și bloggeri militari ruși critică eșecul comandamentul militar rus după ce trupele ucrainene au eliberat orașul Lîman din regiunea Donețk, un bastion cheie pentru militarii ruși, care s-au retras pentru că președintele rus Vladimir Putin acordă prioritatea teritoriile ocupate din sudul Ucrainei, notează ISW în cea mai recentă analiză a situației de pe front.

10:20Forțele aeriene ucrainene au anunțat că în timpul nopții au doborât cinci din cele șapte drone iraniene operate de ruși care au atacat regiunea Nikolaev.

Eliberarea orașului Lîman este esențială pentru recucerirea teritoriile din Donbas

10:05Australia a anunțat duminică noi sancțiuni împotriva a 28 de miniștri și înalți oficiali ruși, scrie The Kyiv Independent. Printre cei sancționați se numără „persoane care încalcă Dreptul internațional pentru a legitima acțiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina prin referendumuri false, dezinformare și intimidare”, arată Ministerului de Externe al Australiei.

09:52Forțele ucrainene spun că în ultimele două săptămâni au recâștigat 6.000 de kilometri din teritoriu, eliberând comunități care se aflau sub controlul Rusiei de mai bine de șase luni. Profesorii din aceste zone au povesitit pentru BBC că a existat o încercare sistematică de a elimina programa ucraineană și de a o înlocui cu cea rusă.

09:28Recucerirea localității Lîman, un oraș-cheie pentru ruși în regiunea Donețk, este unul dintre factorii importanți pentru recuperarea teritoriile ocupate din regiunea vecină Lugansk, proaspăt anexată vineri de președintele rus Vladimir Putin, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serghei Gaidai, notează Reuters.

08:43Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a scris pe canalul său de Telegram că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, forțele rusești au lovit orașul, precum și zona din jur, fără să ofere alte detalii despre atac, transmite The Kyiv Independent.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rusia a suferit o înfrângere militară umilitoare sâmbătă, când trupele ucrainene au eliberat orașul cheie din estul țării, Lîman. Ministerul rus al Apărării a recunoscut că soldații săi s-au retras ”pe linii mai avantajoase", după ce au fost încercuiți de forțele ucrainene. Înfrângerea este o rușine pentru Vladimir Putin, care a anexat și regiunea Donețk, unde se află orașul Lîman.
  • Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Putin și șeful regiunii Cecenia, a declarat că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare de mică putere în Ucraina după pierderea orașului-cheie Lîman.
  • Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a salutat recucerirea orașului Lîman, spunând că este un succes încurajator pe câmpul de luptă și că pierderea centrului logistic și de transport va reprezenta o dilemă pentru armata rusă.
  • Conducta Nord Stream 2 nu mai prezintă scurgeri sub Marea Baltică, deoarece a fost atins un echilibru între presiunea gazului și cea a apei.
  • Belarus se pregătește să primească soldați și echipamente rusești. . În această țară se află aproximativ 1.000 de soldați ruși.
  • Ambasadorul Ucrainei în Canada a declarat că țara sa cere socoteală Rusiei pentru încălcarea spațiului aerian suveran al Ucrainei prin bombardarea aeroporturilor, ceea ce contravine acordului din 1944 care stabilește principiile de bază pentru aviația globală.
  • Rusia nu a reușit să obțină suficiente voturi pentru a fi realeasă în consiliul de conducere al Organizației Internațională a Aviației Civile.
  • Un superiaht construit pentru un oligarh aflat sub incidența sancțiunilor este scos la vânzare pentru 29 de milioane de dolari, cumpărătorii fiind informați că orice vizionare va avea loc în Maldive, în Oceanul Indian. Brokerii sunt avertizați că vânzarea MySky, construit pentru Igor Kesaev, sancționat pentru furnizarea de arme către armata rusă, nu ar trebui să fie anunțată online.
  • Autoritățile ruse au informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică că șeful centralei nucleare ucrainene Zaporojie a fost "reținut temporar" pentru interogatoriu. Ihor Murashov a fost reținut în timp ce se îndrepta de la centrala ocupată de ruși către orașul Enerhodar, vineri, în jurul orei 16.00. Rusia încearcă să transfere centrala din Zaporojie către firma energetică rusă Rosatom, potrivit șefului companiei ucrainene de energie atomică, Petro Kotin.
  • Guvernatorul regiunii Harkov a declarat că autoritățile ucrainene au găsit cadavrele a cel puțin 20 de persoane într-un convoi civil în apropierea orașului Kupiansk. Oleh Syniehubov crede că aceștia au fost uciși în timp ce încercau să fugă de soldații ruși.
  • Turcia, care s-a aflat în centrul medierii între Occident și Rusia, a respins anexările Rusiei în Ucraina, calificând demersul Kremlinului privind patru regiuni drept o "încălcare gravă" a dreptului internațional.

------------------

Evenimentele de sâmbătă au fost LIVE aici pe HotNews.ro