Serviciile ucrainene de informații au publicat o convorbire interceptată între un sodat rus și soția sa, militarul spunându-i acesteia că au fost încercuiți și că în curând vor fi toți morți.

Soldați ruși din DonețkFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

- Ce faci?

-Bine, bine.

Slavă cerului că am dat de tine.

-De ce ai rămas fără suflare?

-Suntem încercuiți, Lyb. În curând vom fi morți.

-Nouă ne-au spus că rezistați acolo. Aveți ordin să mențineți pozițiile până la moarte?

-Lyuba, Lyuba, te-am sunat doar ca să-ți spun la revedere.

-Nu! Nu! Nu!

- Nimănui … Mă auzi? Nu spune nimănui. E f...t aici.

-Ați mai rămas puțini?

-Din grupul meu, din grupa mea de recunoaștere, a mai rămas… De ce am spus asta? Abia am scăpat.

-Abia ce?

-Abia am scăpat. Hai, lasă-mă să stau de vorbă cu tine, măcar două minute. Nu-mi mai pasă de comunicații. Nu-mi mai pasă dacă mă interceptează.

-Nu!

-Nici dacă pică (o rachetă sau un proiectil) aici!

Înregistrarea vine după o altă convorbire făcută publică, dintre un soldat rus și mama sa, în care acesta îi spune că propagandiștii Kremlinului mint, iar situația de pe front este foarte grea pentru trupele trimise de Putin să lupte în Ucraina, transmite Ukrainska Pravda.

"Totul este o mizerie. Orice se întâmplă aici este o rușine totală. De fiecare dată când ne uităm la echipamentul nostru, ne vine să plângem", îi povestește soldatul rus mamei sale.

Reamintim că sâmbătă ucrainenii au recuperat orașul Lîman, după ce au încercuit aproximativ 5.000 de soldați ruși. Oficialii ruși au anunțat ulterior că, din cauza amenințării încercuirii, forțele aliate au părăsit Lîman și s-au retras pe linii mai avantajoase.

„În ciuda pierderilor suferite, având o superioritate semnificativă în forțe și mijloace, inamicul a adus rezerve și a continuat ofensiva în această direcție”, a adăugat Ministerul Apărării.

Soldații ruși au vorbit, potrivit unei relatări a jurnalistului Alexander Kots, despre motivele eșecurilor după părăsirea regiunii Harkov.

Acestea sunt lipsa forțelor și greșeli individuale ale oficialilor militari în organizarea apărării și arhicunoscuții „refuseniks” - soldați contractuali care refuză să lupte și părăsesc câmpul de luptă, lăsând poziții importante din punct de vedere strategic, precum și întârzierea cu care vin forțele noi și lipsa de coordonare între diferite unitățile de la sol și lipsa echipamentului modern de recunoaștere...