Alexander Kots, corespondent militar la cotidianul rusesc Komsomolskaya Pravda, descrie „ochii goi” ai soldaților ruși care s-au retras din Lîman pentru a nu fi înconjurați și să fie nevoiți să se predea. „Nu există niciodată comunicare între unități”, „până ceri ajtorul artileriei, ținta a plecat deja, din cauza raportărilor multiple”, se plâng soldații.

vehicule militare rusesti retragandu-se din LimanFoto: Captura video

„O coloană de camioane cuibărite trist pe marginea drumului. Bărbați murdari cu ochii goi fumau gânditori, scuipând printre dinți. Miroseau a sudoare și a praf de pușcă. Una dintre unitățile care tocmai părăsise orașul Liman cu luptă”, scrie Alexander Kots pe Telegram.

- „Da, totul este ca întotdeauna”, - spun bărbații. - Chiar nu există comunicare între diferitele unități. Nimeni nu poate înțelege, nimeni nu știe ce face celălalt. Pînă ceri acțiunea artileriei asupra țintelor noastre printr-un sistem de raportare multiplă, țintele au dispărut deja”.

Soldații ruși au mai vorbit și despre motivele eșecurilor după părăsirea regiunii Harkov, spune Kots.

Acestea sunt lipsa forțelor și greșeli individuale ale oficialilor militari în organizarea apărării și arhicunoscuții „refuseniks” - soldați contractuali care refuză să lupte și părăsesc câmpul de luptă, lăsând poziții importante din punct de vedere strategic, precum și întârzierea cu care vin forțele noi și lipsa de coordonare între diferite unitățile de la sol și lipsa echipamentului modern de recunoaștere...

Ucraina a anunțat ieri că a intrat în Lîman, iar ministerul rus al Apărării a spus că trupele ruse s-au retras din orașul Lîman din estul Ucrainei din cauza amenințării încercuirii.

La scurt timp, informația a fost confirmată și de Rusia.

Trupele ruse s-au retras din orașul Lîman din estul Ucrainei din cauza amenințării încercuirii, a declarat ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă RIA.

Din cauza amenințării încercuirii, forțele aliate au părăsit Lîman și s-au retras pe linii mai avantajoase, a spus Ministerul Apărării.

„În ciuda pierderilor suferite, având o superioritate semnificativă în forțe și mijloace, inamicul a adus rezerve și a continuat ofensiva în această direcție”, a adăugat Ministerul Apărării.

Deputatul rus Andrei Guruliov, fost comandant adjunct al districtului militar de sud al Armatei Ruse, a spus că problema Rusiei și motivul pentru care pierde teren este „sistemul de minciuni constante care merge de sus în jos”.