Rușii au discutat despre „subiectul incomod” al retragerii trupelor din orașul Lîman, regiunea Donețk, care tocmai fusese „anexată” de Putin printr-un decret cu o zi înainte. „Mulți nu vor discuta despre asta, în mod garantat”. ​Deputatul rus Andrei Guruliov, fost comandant adjunct al districtului militar de sud al Armatei Ruse, a spus că problema Rusiei este „sistemul de minciuni constante care merge de sus în jos”.

Andrei Guruliov spune ca recrutii rusi mereu s-au imbatat in taberele de instructieFoto: Captura video

Moderatorul Serghei Mardan îl întreabă pe Andrei Guruliov dacă „era inevitabil sau anticipată abandonarea orașului Lîman de către trupele ruse”.

  • - „Ce s-a întâmplat. Nu numai că nu avansăm, dar ne retragem - ce se întâmplă?”, întreabă Mardan.
  • „Nu pot să explică capitularea din Lîman. Sincer, din punct de vedere militar, nu pot explica. Poate că asta este o piatră de hotar nu doar în sensul militar, ci și politic. Sincer nu pot înțelege de ce după atâta timp nu au putut estima cu acuratețe situația, de ce nu au luat decizia de a aduce acolo întăriri pentru a apăra Lîman. Indiferent de cât de eroic au luptat, exista un calcul elementar al capabilităților militare care arăta dacă Lîman poate fi menținut sau nu. Problema noastră este furnizarea constantă de rapoarte pozitive sau le poți numi minciuni constante . Sistemul acesta nu merge de jos în sus, ci de sus în jos”, a răspuns Andrei Guruliov.

Jurnalista americană Julia Davis observă că intervenția lui Andrei Guruliov a fost întreruptă subit în momentul care generalul în retragere a dat vina pe sistemul de minciuni din armata rusă pentru retragerea din Lîman.

Ucraina a anunțat ieri că a intrat în Lîman, iar ministerul rus al Apărării a spus că trupele ruse s-au retras din orașul Lîman din estul Ucrainei din cauza amenințării încercuirii.

Pierderea orașului Lîman în fața armatei Ucrainene este un nou regres pentru armata rusă după ce a suferit mai multe eșecuri militare de la începutul lunii septembrie și lansarea contraofensivei de la Kiev în sudul și estul Ucrainei.

Este extrem de umilitor pentru Kremlin că forțele sale armate nu au reușit să ocupe în întregime teritoriul regiunii Donețk, unde separatiștii pro-ruși luptă din 2014 împotriva guvernului ucrainean și pe care Putin a folosit-o drept pretext pentru invadarea Ucrainei.

Umilirea este cu atât mai mare cu cât înfrângerea vine la o zi după ce Putin a semnat decretele de anexare a patru regiuni ucrainene, printre care și Donețk.

Citește și:

VIDEO „Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji în taberele de instrucție militară” - Un general în retragere, despre imaginile cu ruși beți criță mobilizați la război