Papa Francisc îl imploră pe președintele rus Vladimir Putin să pună capăt „spiralei violenței și morții”, „din dragoste pentru propriii oameni”, scrie Reuters. Este pentru prima dată când papa i se adresează direct liderului de la Kremlin, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în 24 februarie.

Papa FranciscFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Papa spune că este „absurd” că lumea se confruntă cu o amenințare nucleară asupra Ucrainei și cere o încetare a focului „în numele lui Dumnezeu”, el făcând apel la președinții rus și ucrainean să găsească o cale de oprire a războiului.

Papa i s-a adresat direct lui Vladimir Putin, căruia i-a cerut să pună capăt „spiralei violenței și morții”, „din dragoste pentru propriii oameni”, spunând că acestă criză riscă o escaladare nucleară cu consecințe globale incontrolabile.

„Deplâng profund situația gravă care a apărut în ultimele zile, cu acțiuni contrare principiilor Dreptului internațional. Crește riscul de escaladare nucleară, dând naștere la temeri privind consecințe incontrolabile și catastrofale la nivel mondial”, a spus Papa în timpul slujbei de duminică.

Într-un mesaj adresat Ucrainei, Papa a făcut apel la președintele ucrainean Volodimir Zelenski să fie deschis oricărei „propuneri serioase de pace”.

El a cerut, de asemenea, comunității internaționale „să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului, fără a se lăsa atrași în escalade periculoase”, și să sprijine orice eforturi de soluționare a conflictului prin dialog.