Ministerul de externe al Turciei, țară membră NATO, a declarat sâmbătă că respinge anexarea de către Rusia a patru regiuni din Ucraina, adăugând că această decizie reprezintă o "încălcare gravă" a dreptului internațional, transmite Reuters.

Mevlut CavusogluFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Ministerul turc a declarat sâmbătă că nu a recunoscut anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, adăugând că respinge decizia Rusiei de a anexa cele patru regiuni, Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

"Această decizie, care constituie o încălcare gravă a principiilor stabilite ale dreptului internațional, nu poate fi acceptată", a anuțat ministerul.

"Reiterăm sprijinul nostru pentru rezolvarea acestui război, a cărui gravitate continuă să crească, pe baza unei păci juste care va fi obținută prin negocieri", se mai arată în declarație.

Anexarea, condamnată pe scena internațională

Președintele rus Vladimir Putin a proclamat vineri anexarea regiunilor, promițând că Moscova va triumfa în "operațiunea sa militară specială", chiar dacă s-a confruntat cu un nou reviriment militar potențial grav.

Proclamarea sa a venit după ce Rusia a organizat ceea ce a numit referendumuri în zonele ocupate din Ucraina. Guvernele occidentale și Kievul au declarat că voturile au încălcat dreptul internațional și au fost coercitive și nereprezentative.

Statele Unite, Marea Britanie și Canada au anunțat noi sancțiuni ca răspuns.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că țara sa a depus o cerere rapidă de aderare la alianța militară NATO și că nu va purta discuții de pace cu Rusia cât timp Putin va fi președinte.