Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare tactice în Ucraina, după înfrângerea majoră din orașul Lîman, relatează Reuters.

Liderul cecen Ramzan KadîrovFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Într-un mesaj pe Telegram, care abordează pierderea de către Rusia a Lîmanului din estul Ucrainei în fața contraofensivei ucrainene, Kadîrov a scris: „După părerea mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea de arme nucleare cu randament redus”.

El a spus acestea la o zi după ce președintele Vladimir Putin a proclamat anexarea a patru regiuni ucrainene - inclusiv Donețk, unde se află Lîman - și le-a plasat sub umbrela nucleară a Rusiei, spunând că Moscova va apăra pământurile pe care le-a capturat „cu toată puterea și toate mijloacele”.

Rusia are cel mai mare arsenal atomic din lume, inclusiv arme nucleare tactice cu randament redus.

Alți aliați ai lui Putin, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, au sugerat că Rusia ar putea avea nevoie să recurgă la arme nucleare, dar apelul lui Kadîrov a fost cel mai explicit.

Influentul conducător al Ceceniei a fost extrem de prezent în războiul din Ucraina, forțele cecene făcând parte din avangarda armatei ruse din Ucraina.

În mesajul său, el l-a făcut pe generalul colonel Alexander Lapin, comandantul forțelor ruse care luptă la Lîman, „o mediocritate”.