Forțele rusești din Ucraina par a fi pe punctul de a suferi una dintre cele mai mari înfrângeri din timpul războiului, după ce trupele ucrainene ar fi intrat în bastionul Lîman, ocupat de ruși în estul țării. ”Avem rezultate substanţiale în estul ţării noastre. Există deja destule informaţii publice despre asta. Toată lumea a auzit ce se întâmplă în Lîman, regiunea Doneţk”, a declarat Zelenski.

Convoi de civili, bombardat de ruși în orașul ZaporojieFoto: Dmytro Smolienko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 220 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

22:31Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a făcut, sâmbătă, o vizită surpriză în Ucraina, prima de la începutul invaziei ruse, într-un moment în care Kievul cere insistent Berlinului să livreze armament.

Christine Lambrecht s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksiï Reznikov, și a vizitat oraşul Odesa din sudul Ucrainei, a precizat într-un comunicat Ministerul german al Apărării, fără a preciza durata vizitei.

21:57Statele Unite ar fi cel mai probabil la curent cu pregătirile Rusiei pentru un atac nuclear asupra Ucrainei, iar Moscova la rândul său și-ar dori ca Occidentul să le observe, ca pe un avertisment, spun experții, relatează AFP.

Scurgerile de gaze din conducta Nord Stream 2 s-au oprit

21:18Anton Gerașcenko, consilier la Ministerul de Interne de la Kiev, a scris pe rețelele de socializare că speră ca Putin să aibă un final asemănător cu al lui Nicolae Ceaușescu.

20:20 Scurgerile de gaze din conducta Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, prin Marea Baltică, s-au oprit, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt pentru AFP.

20:00 Franța ar putea livra Ucrainei 6 până la 12 obuziere autopropulsate Caesar destinate inițial Danemarcei, relatează Le Monde. Guvernele Franței, Ucrainei și Danemarcei lucrează la un acord.

19:58Germania va forma o echipă comună cu Danemarca şi Suedia pentru a ancheta scurgerile de la gazoductele Nord Stream, a anunţat sâmbătă ministrul de interne Nancy Faeser, conform AFP.

"Toate indiciile arată spre un act de sabotaj împotriva gazoductelor Nord Stream", a afirmat ea pentru Bild am Sonntag.

Echipa va face apel la expertiza marinei, poliţiei şi serviciilor de informaţii, a precizat Nancy Faeser.

19:27Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, mulțumește Statelor Unite pentru ultimul pachet de asistență:

18:58Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak a afirmat, sâmbătă, că Ucraina nu va negocia cu preşedintele rus Vladimir Putin, subliniind că nu este cazul de discuţii cu cei care "calcă pe cadavre".

Explozii puternice la o bază aeriană rusească din Crimeea

18:40Fum gros se ridica deasupra unui aeroport militar rusesc din peninsula Crimeea, Belbek, situat la nord de Sevastopol, spune analistul militar Rob Lee de la Foreign Policy Research Institute, după ce s-au auzit o serie de explozii. Guvernatorul Sevastopolului susține că un avion „a derapat de pe pistă și a luat foc” la baza aeriană.

18:23Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinegubov, a anunțat sâmbătă seară că în urma atacului asupra unui convoi cu civili au fost ucise 24 de persoane, între care 13 copii și o femeie însărcinată, conform The Kyiv Independent.

18:14Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare tactice în Ucraina, după înfrângerea majoră din orașul Lîman, relatează Reuters.

18:02Rusia nu a fost realesă în consiliul de conducere al agenției de aviație a ONU, fiind trasă astfel la răspundere de Occident pentru invazia în Ucraina, scrie Reuters.

Rusia nu a primit, sâmbătă, suficiente voturi pentru a rămâne în consiliul de conducere al Aviației Civile Internaționale, format din 36 de națiuni, în timpul adunării agenției care se va desfășura până pe 7 octombrie la Montreal.

În consiliul de 36 de membri al Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO), Rusia ocupa un loc ca „stat de importanță principală în transportul aerian”, alături de statele G7, China, Brazilia și Australia. „Am dori să ne exprimăm regretul cu privire la rezultatul votului. Considerăm acest lucru ca pe un pas pur politic și nu are nimic de-a face cu poziția Rusiei în domeniul aviației civile”, a spus reprezentantul Rusiei.

17:54SBU, serviciul de informații al Ucrainei, a publicat sâmbătă pe Twitter un videoclip și fotografii dure, cu mașini ciuruite de gloanțe și arse, cu oameni prinși acolo sau împușcați pe marginea drumului, în atacul din districtul Kupian din regiunea Harkov.

17:50Generalul american în retragere Ben Hodges, un fost comandant al armatei americane în Europa, declarat că o înfrângere a Rusiei în Lîman după ce Vladimir Putin a semnat, cu mare pompă vineri, decretele de anexare a patru regiuni ucrainene, printre care și Donețk, ar fi o „umilire politică și militară majoră” pentru liderul rus. Ceea ce s-a și întâmplat. Forțele ucrainene au intrat în Lîman, iar Ministerul rus al Apărării a spus că și-a retras trupele.

17:31Gazprom a oprit sâmbătă livrările de gaz către gigantul italian în domeniul hidrocarburilor Eni din Italia, invocând o problemă de transport în Austria.

Ucraina a recuperat orașul Lîman

17:03Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă RIA, a spus că trupele ruse s-au retras din orașul Lîman din estul Ucrainei din cauza amenințării încercuirii.

Din cauza amenințării încercuirii, forțele aliate au părăsit Lîman și s-au retras pe linii mai avantajoase, a spus Ministerul Apărării.

„În ciuda pierderilor suferite, având o superioritate semnificativă în forțe și mijloace, inamicul a adus rezerve și a continuat ofensiva în această direcție”, a adăugat Ministerul Apărării.

16:42 Forțele ucrainene au pătruns în orașul de est Lîman, care a fost pentru mult timp o fortăreață rusă și pe care Kievul spunea mai devreme că a înconjurat-o, iar bătăliile se dezlănțuie, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al forțelor de Est ale Ucrainei, relatează Reuters. Recuperarea orașului Lîman este o pierdere majoră pentru Moscova, după ce președintele Vladimir Putin a proclamat anexarea regiunii Donețk, împreună cu alte trei regiuni, la o ceremonie de vineri care a fost condamnată de Kiev și Occident ca fiind o farsă.

Cadavrele a cel puțin 20 de civili ucraineni, găsite în mașini în Harkov

16:20Atacul rus împotriva unui convoi umanitar din oraşul Zaporojie, soldat cu cel puţin 30 de morţi şi aproape 90 de răniţi, a fost comis cu rachete S-300 modernizate, cu o rază mult mai mare de acţiune decât modelele mai vechi, a afirmat sâmbătă ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastirski, citat de EFE.

16:06 Autoritățile ruse au informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică că șeful centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși din Ucraina, a fost reținut pentru audieri, a anunțat sâmbătă agenția ONU, relatează Reuters.

„AIEA a cerut clarificări de la autoritățile ruse și a fost informată că directorul general al centralei nucleare Zaporojie a fost reținut temporar pentru a răspunde la întrebări”, a declarat un purtător de cuvânt, fără a detalia.

15:58 Cât de eficiente sunt sancțiunile asupra Rusiei și oficialilor acestei țări în lipsa plafonării prețului la petrol

15:40Autoritățile ucrainene au găsit cadavrele a cel puțin 20 de persoane în mașini dintr-un convoi civil, în apropierea orașului Kupiansk din regiunea eliberată Harkov, susține guvernatorul regiunii, Oleh Syniehubov, transmite The Kyiv Independent.

Potrivit site-ului de știri Suspilne, în convoi se aflau șase mașini, ciuruite de gloanțe și arse.

Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că 10 dintre cele 20 de victime sunt copii.

Oficialii ruși instalați în estul Ucrainei au acuzat Ucraina că a bombardat un convoi de refugiați evacuați din regiunea Harkov și a ucis în jur de 30 de civili, după cum a raportat joi presa de stat rusă, amintește The Guardian.

Medvedev amenință cu Al Treilea Război Mondial

14:45Deputatul rus Andrei Guruliov, care a fost comandant adjunct al districtului militar de sud al Armatei Ruse, explică la televiziunea rusă că întotdeauna recruții și oamenii mobilizați în Rusia au fost „un pic amețiți” și că „așa a fost întotdeauna și întotdeauna va fi așa”.

14:28Soldații ucraineni s-au urcat sâmbătă pe un vehicul cu steagul ucrainean la periferia orașului Lîman din estul țării, un bastion rusesc pe care Kievul spune că l-a încercuit, se arată într-o înregistrare video postată de șeful de cabinet al președintelui, Andrei Yermak, relatează Reuters.

"1 octombrie. Desfășurăm drapelul nostru de stat și îl stabilim pe teritoriul nostru. Lîman va fi Ucraina", a spus unul dintre soldați înainte de a pune steagul pe ceea ce părea a fi semnul de ”Bun venit în Lîman" aflat pe drumul spre oraș.

14:15Medvedev amenință cu cel de-al Treilea Război Mondial după ce Ucraina a cerut să adere rapid la NATO

13:40”Începe o nouă eră pentru Europa de est”. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat sâmbătă, la Sofia, lansarea operațiunilor comerciale ale gazoductului Grecia-Bulgaria, despre care a spus că este esențial pentru a scăpa de dependența de energie rusească, notează AFP.

Putin amână stagiul militar de toamnă pentru o lună

13:15Preşedintele rus Vladimir Putin a amânat cu o lună efectuarea stagiului militar în această toamnă din cauza saturaţiei centrelor de recrutare ca urmare a mobilizării parţiale pentru campania militară din Ucraina, a explicat sâmbătă Kremlinul, transmite EFE. Potrivit legii, recruţii nu pot fi desfăşuraţi într-o ţară străină decât dacă Kremlinul declară legea marţială.

13:03”Nu sunt gata să ucid ”. Rapperul rus Ivan Petunin, cunoscut sub numele de scenă Walkie, s-a sinucis în orașul Krasnodar din cauza mobilizării parțiale anunțate în Rusia de către Vladimir Putin, relatează publicația independentă Meduza.

12:43Agenția Internațională pentru Energie Atomică cere clarificări autorităților ruse după anunțul președintelui companiei nucleare ucrainene de stat Energoatom privind răpirea directorului general al centralei de la Zaporojie, scrie Reuters.

12:37Cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - se declară în favoarea deschiderii unei căi de aderare rapidă a Ucrainei la NATO, chiar dacă alţi aliaţi occidentali ai Kievului au ridicat obiecţii pe această temă.

"Prietenii baltici ai Ucrainei sprijină pe deplin ideea primirii Ucrainei în NATO cât mai repede cu putinţă. Curajul Ucrainei care inspiră nu poate decât să ne întărească alianţa", au scris pe Twitter miniştrii de externe ai celor trei ţări.

11:50Ucraina a încercuit forțele Rusiei în jurul unui bastion critic pentru Moscova în orașul Lîman, în estul țării, într-o operațiune care este încă în desfășurare, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit Reuters.

Orașul Nikolaev a fost bombardat din nou

11:22Cinci persoane, inclusiv un bebeluș de trei luni, au fost rănite sâmbătă în urma unui atac rusesesc cu rachete asupra orașului Nikoalev, a anunțat primarul orașului Oleksandr Sienkevych, transmite The Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitaliy Kim, a declarat că Rusia a atacat orașul cu rachete de tip S-300. Una dintre ele a lovit o clădire de apartamente cu cinci etaje din centrul orașului , iar ultimele două etaje au fost distruse.

11:00Discursul delirant de vineri al președintelui rus Vladimir Putin în care acesta a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene cucerite, cu toată pompa pusă în spectacol, a încercat să ascundă marea umilință pe care acesta a suferit-o în războiul împotriva Ucrainei.

10:50Vasili Hamutovski, dublu campion al României cu Steaua București, a fost arestat în Belarus. Fostul portar este acuzat că ar fi participat la un protest împotriva regimului Lukaşenko, iar acum riscă ani grei de închisoare.

10:40Rusia a pierdut 59.610 soldați în Ucraina de la începutul războiului, afirmă Statul Major General al Ucrainei.

Turcia nu recunoaște anexarea de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene

10:22Ministerul de externe al Turciei, țară membră NATO, a declarat sâmbătă că respinge anexarea de către Rusia a patru regiuni din Ucraina, adăugând că această decizie reprezintă o "încălcare gravă" a dreptului internațional, transmite Reuters.

09:57 85.200 de persoane au intrat în România în ultimele 24 de ore, dintre care 10.066 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 1,05% faţă de ziua precedentă), potrivit Poliției de Frontieră.

09:42Va folosi Putin armele nucleare dacă se va simți amenințat în zonele anexate ilegal din Ucraina? Președintele rus nu a amenințat cu un atac nuclear imediat pentru a opri contraofensivele ucrainene în Ucraina ocupată de Rusia în timpul discursului său în care a anunțat anexarea ilegală de către Rusia a teritoriului ucrainean ceea ce sugerează că liderul de la Kremlin consideră că acest lucru ar aduce implicarea Occidentului în război și ar însemna mai multe pierderi decât câștiguri pentru Rusia, se arată în cea mai recentă analiză făcută de Institutul pentru Studiul Războiului.

09:18Forțele ruse au ucis 4 civili, iar alți 6 au fost răniți, în urma atacurilor lansate cu o zi în urmă în Donețk, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kyrylenko, citat de The Kyiv Independent.

08:58 Rușii l-au răpit pe directorul general al centralei din Zaporojie și nimeni nu știe unde se află în acest moment, a declarat președintele companiei nucleare ucraineană de stat Energoatom, Petro Kotin, potrivit Ukrainska Pravda și Ukrinform.

08:21Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret care autorizează recrutarea de rutină de toamnă pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, chemând 120.000 de persoane la serviciul militar, potrivit mass-media ruse controlată de stat, citate de The Kyiv Independent. Ministerul rus al apărării ar fi afirmat că decizia "nu are nicio legătură" cu războiul din Ucraina.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Președintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea teritoriilor capturate în timpul invaziei sale în patru regiuni care însumează 15% din totalul teritoriului ucrainean, în timp ce Kievul a declarat că va continua lupta pentru a recupera terenurile ocupate.
  • Înainte de a semna documentele de anexare a patru regiuni - un act denunțat ca fiind ilegal de Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană și șeful ONU - Putin un discurs anti-occidental de 37 de minute.
  • Ulterior, Putin s-a adresat mulțimii din Piața Roșie din Moscova, unde a promis să "facă totul" pentru a "ridica nivelul de securitate" în Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk. Vorbind în cadrul unui concert pop patriotic televizat, liderul rus a declarat că oamenii din aceste regiuni au făcut alegerea de a se alătura din nou "patriei lor istorice".
  • Președintele Ucrainei, Zelenski, a declarat că Ucraina a depus o cerere oficială de aderare rapidă la alianța militară NATO și că Kievul este pregătit pentru discuții cu Moscova, dar nu cât timp Putin este președinte.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a acuzat pe Vladimir Putin că, prin ultimele sale acțiuni, a provocat "cea mai gravă escaladare" a războiului din Ucraina de la începutul acestuia. Mișcarea Rusiei a fost "cea mai mare tentativă de anexare prin forță a unui teritoriu european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace", a spus Stoltenberg, adăugând că NATO și-a reafirmat "sprijinul neclintit" pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
  • Rusia şi-a folosit dreptul de veto vineri la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, introdusă de Statele Unite și Albania, care condamnă anexările proclamate de Moscova, în timp ce partenerul strategic al Rusiei, China, dar și India, Brazilia și Gabon s-au abținut de la vot.
  • Statele Unite ale Americii au reacționat la anexarea ilegală prin impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând sute de persoane și companii, inclusiv cele din complexul militar-industrial rusesc și legislatori.
  • Cel puțin 30 de civili au fost uciși și aproape 100 au fost răniți în ceea ce Kievul a declarat că a fost un atac cinic cu rachete rusești asupra unui convoi de mașini civile în sudul Ucrainei, în orașul Zaporojie.
  • Kremlinul a declarat vineri că Rusia va încorpora ”de jure” părți ale Ucrainei pe care nu le controlează și va considera atacurile împotriva oricărei părți a regiunilor din Ucraina pe care este pe cale să le anexeze ca fiind acte de agresiune împotriva Rusiei.
  • Un număr mare de forțe rusești din orașul strategic din Donbas, Lîman, ar fi fost încercuite, în cel mai recent eșec al lui Putin. Bloggeri militari ucraineni și ruși au declarat că forțele rusești împreună cu luptătorii din Republica Populară Lugansk au fost încercuite în orașul Lyman, care se află sub controlul Moscovei din luna mai. Cucerirea orașului Lîman ar fi o umilință pentru Kremlin, într-un moment în care acesta susține că întreaga regiune Donețk, inclusiv zonele aflate sub controlul ucrainenilor, este acum parte a Rusiei.
  • Potrivit secretarului de stat american, Antony Blinken, SUA nu au văzut până în prezent nicio acțiune din partea Rusiei care să sugereze că are în vedere utilizarea armelor nucleare.

------------------

Evenimentele de vineri au fost LIVE aici pe HotNews.ro